1 din 2
1
Ce poti face cu un Mac de 8 ani. iBook 300MHz clamshell.
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05

Bondy s-a nascut [citeste a fost asamblat] intr-o fabrica din Taiwan in saptamana 15-21 noiembrie 1999. Asta ii da o varsta [vechime] de 7 ani si 3 luni. Pun pariu ca nici unul dintre voi n-ati fi crezut ca o asemenea “rabla” mai poate folosi la ceva.

Preambul
Am platit pe Bondy 150 de euro. Este un iBook G3 prima generatie, clamshell. Culoare Blueberry. Am crezut initial ca e Bondi Blue ca de iMac de aceea a ramas cu numele Bondy. Frecventa procesor: 300MHz, harddisk schimbat de 30 de G, memorie 160 MB RAM, porturi: un USB 1, ethernet si linie telefonica.
I-am pus un card Airport G3, i-am scos bateria moarta din el si apoi l-am configurat. Am incaput prin a instala Panther pe el: 20-25 de minute. Apoi am facut toate update-urile la zi.
Tin sa precizez ca wifi-ul de pe el merge de zbarnaie. Desi e doar B, prinde 13 liniute din 15 acolo unde un PC cu placa WiFi si antena externa are semnal weak si Powerbookul G4 zice ca nu exista nimic. Viteza de tranfer prin aer e de 300k pe secunda, nu mult, dar OK.

Dar ca sa intru direct in subiect, iata la ce e bun. Eu il folosesc acum ca:

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator

1. FAX. Am configurat in Panther in System Preferences ca Bondy sa primeasca si sa trimita faxuri. Am share-urit faxul impreuna cu restul imprimantelor, am dat gaura in firewall, si acum, de pe orice mac din casa, de oriunde, cand ii dau PDF/Fax pdf… din meniul de Print, pot trimite orice prin faxul partajat. Cu sau fara cover letter, cum imi place.
Faxurile primite se trimit pe mail ca pdf de la adresa mea la ceeasi adresa, deci evitam pericolul de spam. Aceleasi faxuri se salveaza intr-un folder shareuit prin retea, dar despre asta mai pe larg la punctul 3.
UPDATE: Pentru functia de fax nu trebuie activat nimic la Romtelecom si cred ca ar merge perfect si pe liniile telefonice RDS/UPC [am fost intrebat pe mess]. Eu l-am configurat sa raspunda dupa 6 tzaraituri. momentan caut un soft care sa o faca si pe robotul telefonic si sa bage faxul doar daca detecteaza ton de fax. Poate ma ajutati si voi.

2. PRINT SERVER. Am instalat driverii de Canon si am pus imprimanta in portul de USB. Am dat share prin retea si apoi am instalat-o pe restul macurilor din casa. Sigur, puteam face asta cu portul de USB din Airport Express, dar asa am imprimanta unde e loc, si airportul langa combina audio. Daca as fi avut un router wireless simplu, bondy ar fi fost vital pentru printul fara fire.
3. FILE SERVER. Am instalat SharePoints (versiunea pentru 10.3.9) si am configurat mai multe foldere cu diferite permisiuni.
Folderul in care se salveaza automat faxurile, l-am pus read only si doar pe AFS (apple file sharing). Chiar daca wifi-ul meu e liber, iti trebuie un mac sa vezi documentele. L-am pus read only sa nu le sterg din greseala, sau altcineva din rautate.
Folderul Depozit are acces read si write pe AFS si SABMA pentru a-l accesa si de pe mac si de pe PC.
Folderul Backup are acces full doar pe AFS si stocheaza fisierele puse acolo de iBackup (in viitor, n-am reusit sa-l fac sa vada un folder de retea ca destinatie), Backup 3 de la Apple, si SuperDuper! Am ales cele 3 programe pentru ca toate permit backup-uri incrementale, atat de necesare cand viteza de transfer nu depaseste 300kBps.
4. MUSIC SERVER, sau nu stiu cum sa-i spun. Am pus pe el prin USB cei 16GB de muzica ce constituie baza de ascultat. I-am importat in iTunes. Am configurat iTunes sa plece la start si sa foloseasca AirTunes, adica airportul ce scoate sunetul in combina.
Am pus pe macurile din casa iTunes Remote Controler iar pe Bondy am bifat la services “remote apple events”. iTRC stie sa caute in cantece si face automat playlisturi in iTunes pe Bondy. Traficul pe Wifi e mic, doar intr-o singura directie: Bondy catre airport.

[ Modificat: 12 Februarie 2007 01:21 PM de huk ]
 Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator

5. SCAN CENTRE. Canonul fiind multifunctional, pot scana pe Bondy rapid documentele fara a mai cara powerbookul dupa mine in camera cealalta. PDF-urile rezultate din scan se salveaza in folderul de faxuri si pot fi luate rapid prin retea.
6. INTERNET ACCESS. Desi are doar 800x600 rezolutie la ecran, Safari se vede si merge bine pe el. Nu e asa sprinten ca pe un Macbook, dar e rapid. Private browsing pe safari lasa accesul oricui fara griji. Acum, el saracul ar face si asta dar nu exista oameni care sa-l aprecieze. Fiecare om are macul lui.
7. Torrent centre. L-as pune la munca pe torente, BitTorrent si Bits on wheels vad ca stiu Panther. Momentan n-am nevoie de functie.
8. Piesa de muzeu. Desi probabil cel mai bine i-as zice dragul tatii de mac frumusel ce e el. e mai frumos decat in poze. Sa fi cautat si nu gaseam culoarea perfecta. BIBILOU!
9. Nu e o functie, e mai mult un avantaj, dar Bondy sincronizeaza prin iSync toate contactele, intalnirile, mailurile si bookmarkurile de pe .Mac. Daca imi uit PBul la munca sau in alta parte. Pot intra rapid si trimite un mail, pot naviga unde am mai fost si am si toata agenda la dispozitie.

[ Modificat: 12 Februarie 2007 01:08 PM de huk ]
 Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

Pot detalia, daca sunteti interesati, configurarea fiecarei functii. Nu e complicat, e chiar foarte usor, dar daca vreti sa nu va mai bateti capul, e mai usor pasul 1, pasul 2, etc.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: 7 coline
Macuser din: 11.01.07

INCREDIBIL !!!!!!!!!

... FĂRĂ CUVINTE.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: București

Bravo. Impresionant întradevar. Și-a meritat banii

Semnătură 



[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Să-ți trăiască !

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Administrator

A mai fost cred o disputa daca se pot vedea filme pe un asemenea computer. Pe acesta, da si nu. Am incercat cu Little Miss Sunshine, 1h41’ in 700Mb. Vad imaginea, dar sare frameuri. Nu foarte enervant, dar suficient incat sa nu te lase sa gusti filmul. Am testat cu VLC .86. cu VLC .82 nu se vedea nimic. Filmul e Xvid 608x256 24 FPS 600kbps.

Filmuletele pe care le face camera foto se vad OK, mai sar dar se vad mult mai bine.

o sa revin dupa ce testez si cu Mplayer
Revenire: Mplayer sucks pe G3. Nici macar sunetul nu se aude bine.

[ Modificat: 12 Februarie 2007 01:51 PM de huk ]
 Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Super tare, frate!
Foarte util si articolul. (Mi-a placut ideea cu share numai prin AFS, ca masura de securitate…)

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Am un frățior al iBook-ului tau, mai obraznic si mai portocaliu… A indeplinit o vreme rolul de server de email. Acum s-a hotărât: Mac OS 9 forever!!

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucursti
Macuser din: 24.01.06

Ma bucur ca un iBook Clamshell poate renaste asa frumos! Felicitari huk!

Semnătură 

Un MAR bun este sanatate curata!

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti

Sa ne povesteasca Luca ce face el cu un ibook un pic mai rapid (366MHz).

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRank
Member
Din: Galati
Macuser din: 14.10.05

Da, foarte misto .... acu imi pare rau ca am desfacut iBook-ul G3 - chiar se puteau face multe cu el :((

Semnătură 

Pretul este evident negociabil.

Apple user!

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucharest
Macuser din: 12.10.05

In scoica mea (366MHz), am pus un hard de 80 de giga (5400 rpm, 8MB buffer). Pot spune ca in combinatie cu un modul de 512MB + 64MB on board, Photoshopul CS merge foarte bine.

Pentru filme folosesc MPlayer 1.1 (v2 intr-adevar sucks pe G3) si sunt multumit. Uneori am probleme la scenele de lupta, unde mai pierde frame-uri, dar in rest e ok.

Acum ma tot bate gandul sa-i pun o unitate combo, sau macar un DVD-rom.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Administrator

10. BABY MONITOR. Baby monitor. Baby monitor. Baby monitor.
iChat, Bonjour, microfon pe USB (nu e), Baby (nu e).

Intrucat nu are ventilator si nu face absolut nici un zgomot poate fi folosit pe conexiune audio permanenta cu un Mac din cealalta camera.

Inca nu am facut iChatul de Panther sa vorbeasca cu cel de Tiger (text vad ca vrea) deci e inca proiect. Ca si ceilalti 2 factori. Evident, cu Tiger peste tot nu e nici o problema.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 15.11.06

Sunt foarte curios cum ti se vad filmele pe el folosind mPlayer. Sa nu uiti sa debifezi optiunea “Drop frames on slower machines” ... sunt FOARTE curios… daca poti sa incerci si sa revi cu un raspuns, apreciez. Nu de alta, dar ii place prietenei cum arata o jucarioara de genul asta si as vrea sa ii fac un cadou frumos. Mai ales daca se vad si filme pe el cu mPlayer si cu aceasta optiune dezactivata. Please try smile.
Multumesc!
In rest, foarte bine ca l-ai reinviat! Sa iti traiasca!

Semnătură 

- Satira e o armă, nu? - Păi da, e. - Este… şi dumneata tragi!... - Nu trag. Cum o să trag?... - Cum nu tragi, dar ce faci? - Scriu… - Scrii… dar tragi… tragi, tragi, că de-aia e armă!... ” (Toma Caragiu - “Fabula”)

——
Momentan fara nici un Mac in posesie. Pana prin iulie-august, scriu in Wiki - sectiunea programare - folosindu-ma de altele wink.

1 din 2
1