Gmail, server personal sau serviciu de hosting
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

Buna ziua,

Sunt cam satul de serviciul de hosting actual, unde la fiecare cateva luni primesc un email ca spatiul alocat este aproape plin si trebuie sa imi sterg din emailuri, ca mai apoi sa descopar peste alte luni ca poate aveam nevoie de un email mai vechi.

Asa incat, am discutat cu cineva si mi-a propus sa imi fac propriul server. Acum, dpdv financiar un server sau un serviciu de hosting sunt cam la fel. Adica in ambele cazuri trebuie sa imi cumpar un domeniu .ro sau .com. In cazul serviciului de hosting voi plati lunar un abonament si voi avea un spatiu alocat mai mic sau mai mare in functie de cat sunt dispus sa platesc. In cazul unui server voi cumpara doar domeniu, si trebuie sa vad cat ma costa ca cei de la RDS sa imi aloce un IP fix. Pe de alta parte, Gmail nu ma costa nimic, dar este un serviciu public si nu stiu:

1. Cat de sigura este casuta de email.
2. Daca chiar am acces la emailuri mai vechi de 4-5 luni sau un an.

Apoi, ca sa imi cumpar un domeniu, doar pentru a imi face un site personal, iar nu cred ca este neaparat o idee, in conditiile in care odata cu licenta Adobe am acces gratuit si la Behance, unde imi pot crea si gazdui propriul website personal.

Cum nu am prea multe cunostinte tehnice despre email, web si hosting sunt convins ca unele aspecte de ordin tehnic mi-au scapat. Asa incat, as dori sa cunosc si parerea voastra, a celor care aveti mult mai multe cunostinte tehnice. Ce este mai bine: un server local, un serviciu de hosting sau Gmail?

Cu stima,
Sebastian

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 02.08.06

Eu folosesc oferta celor de la tlh.ro, de pe prima pagina a macuser.ro, si am ca si backup un cont de gmail.
Teoretic vorbind te poti descurca cu hostingul actual, cu conditia sa setezi gmail-ul sa-ti absoarba mailurile din
actualul cont de hosting, si sa stearga de acolo mailurile. Folosesc o singura interfata a lui gmail,
pentru a citi mailurile si a scrie de pe toate conturile pe care le am. In plus, ma ajuta si Google Drive,
impreuna cu mailurile, am 15 GB de stocare.
Despre confidentialitate, cred ca istoria ultimilor doi a spus cam tot.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Ca si webdesign, poti experimenta blogger, care este inclus in contul de google,
poti chiar sa-ti faci mai multe bloguri, cu terminatia .blogger.ro sau com,
Poti experimenta de asemenea wordpress.com, in mod gratuit, si daca te descurci,
faci pe curat in contul de la tlh.ro. Mai exista si weebly.com site-uri gratuite.

Conteaza foarte mult cum te cunoaste lumea, si care este principalul canal de comunicare.
Pentru mine alegerea ca si domeniu a numelui complet a fost inspirata, pentru ca am
lucrat pentru multe firme, am participat la multe proiecte, cu numele se presupune ca
ramai pana la moarte, si speri sa ti-l duca copiii mai departe

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: București
Macuser din: 21.04.12
arahnedea - 22 Ianuarie 2014 01:06 PM

Buna ziua,

...
1. Cat de sigura este casuta de email.
2. Daca chiar am acces la emailuri mai vechi de 4-5 luni sau un an.
...

1. Este la fel de sigur ca orice serviciu https. Adica are acces la el numai cine trebuie smile
2. Cele mai vechi mesaje pe care le am pe Gmail sunt din 2005. Inca sunt acolo, bine-merci. smile

Un host facut acasa nu e chiar asa de complicat, dar necesita ceva cunostinte despre servere (Linux, Windows sau Mac). Principalul dezavantaj este legat de fiabilitatea sistemului, nu vei obtine niciodata redundanta si performantele unui server comercial.
IP-ul dinamic nu este un showstopper, vezi serviciile oferite de no-ip.info sau dyndns (gratuite pentru un numar limitat de IP-uri personale).

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

1) Din căre știu Gmail NU mai oferă gratuit căsută de email cu @domeniul.tău - e pe bani acuma. Dar în afară de tool-ul Google de generat reclame, NSA (și SRI, în cazuri grave), nu-ți vede nimeni ce ai acolo.

2) Ca om care are server acasă și are grijă de XServer-ul care ține macuser.ro la colocare, pot să-ți zic:
- TREBUIE IP Fix. Altfel toate mesajele trimise sunt marcate ca SPAM;
- TREBUIE Reverse Record cu SPF in DNS-ul de la provider-ul tau de internet. Altfel ai emaiurile trimise marcare ca SPAM. Nu toate ISP-urile îți oferă așa ceva. MadNet oferă, RDS nu cred;
- TREBUIE să ai DNS-ul configurat ca lumea cu măcar înregistrare SPF pentru domeniul tau, dacă nu și alte minuni;
- Roagă-te ca IP-ul fix pe care-l primești să nu fi fost folosit de un SPAMmer în trecut - ești în blacklisturi și emailurile tale nu mai ajung nicăieri;
- La fel, roagă-te ca pe același subnet de rețea cu tine (alți clienți la același provider) să nu fie ceva spammeri. Dacă sunt prea multe reclamații de SPAM de la un subnet, ajunte tot subnetul în blacklist-uri;
- Nu ai curent = nu ai mail, oricine iți dă un mail primește o eroare că serverul tău e pe jos;
- Nu ai internet, s-a stricat serverul (ventilator, hdd …) = la fel;
- Downloadezi ceva mare = îți merge site-ul greu;
- Dar cât timp ești cu securitatea paranoică la zi pe server și toate dispozitivele conectate la el, ai certitudinea că NSA-ul nu poate accesa ce e pe el (ci doar ce transmiți pe conexiunea de internet mai departe). SRI vine cu ordin judecătoresc și cu mascații și pleacă cu serverul la sub-braț dacă chiar au nevoie de ceva din el;
- Recomand OpenBSD ca system de operare pentru serverul tău legat direct la internet (acasă sau la colocare), nimic altceva.

3) Cu un server virtual hostat, scapi de multe din bătăile de cap aduse de prezența fizică a serverului la tine acasă, dar pierzi d.p.d.v al securității - dacă hosting-ul are o bubă de securitate, chinezii și rușii au copiat tot ce au prins - așa că alege cu grijă. Unde era macuser.ro înainte - HostRocket - era dezastru. La TLH eu îl cunosc pe SysAdmin și nu cred că o să ai probleme din punctul ăsta de vedere.

În funcție de cât de Asange / Snowden te simți și de câtă bătaie de cap / oportunitate de a învăța ceva nou și util îți dorești - alegerea este a ta.

Eu rămân cu 2 pt macuser.ro că sunt acolo datele voastre personale și nu îmi permit să vadă agenturili ce ați vorbit voi pe PM-uri și 1 pt adresa mea personală de email din motive de lene.

Oricare alegi - întreabă aici și vei fi sfătuit.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 28.11.13

Si eu stiu ca cei de la google nu mia ofera gratuit tastfel de conturi. Un server configurat acasa nu este asa de avantajos pentru simplul fapt ca nu este asa de fiabil ca si unul de hosting, mai ales. E nevoie sa ai niste cunostinte despre servere, sisteme de operare, instalarea lui si pe server, niste cunostinte de securitate si, mai ales, firewall-uri de tip software si hardware. Sunt foarte importante filtrele de genul asta pe un server. Sigur, la ele trebuie sa si cunosti cum sa le configurezi si instalezi pe server plus trimiterea de diverse fisiere in siguranta, un program sftp, ar fi cel mai potrivit, dar trebui sa stii sa il utilizezi. Platforme de creare a unui site cu tot cu continut pot fi cms-urile, de la wordpress, magento, joomla etc. este foarte important ca, inainte de toate, sa stii ce iti doresti, sa stii sa indeplinesti si apoi sa treci la fapte efectiv. Recomand un site pe extensie .ro pentru ca il ai pe viata, platesti o data vreo 30 de euro, nu e mai mult si e al tau orice ar fi. Cei de la Claus Web.ro sunt recomandarea mea, pentru domeniu. Pentru hosting recomand tot asa, un server de hosting web si tot de la ei. Pentru cativa euro, merita sa iti gazduiesti site-ul pe un vps, server virtual. Ti-l configureaza in vreo 15 minute, eu asa am experimentat si merge foarte bine. Nu ai probleme cu blocari, supraincalziri sau facturi mari la electrica etc. In plus, ti-l administreaza ei pana ce tu, de exemplu, inveti mai multe despre hosting si servere. Daca ai probleme asistenta e competenta si prompta, deci nu trebuie sa iti storci mintea sa dibuiesti ce si cum, ca nu e nici usor sa inveti toate lucrurile, de unul singur. Beneficiezi, de multe ori, de promotii si perioade cadou de gratuita indiferent care serviciu pentru site-uri il iei, deci eu zic ca merita sa incerci. Un server hostat la o firma serioasa altfel de viziune si confort, pana la urma, iti ofera.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 17.01.07

Multumesc pentru raspunsuri.

In special lui @psergiu si lui @Alexandru Cioba.

Ideea de securitate nu se refera la NSA, CIA, SRI sau alte servicii din acestea. Nu pentru ele imi fac griji. Era ideea de securitate generala a emailurilor si de stabilitate, precum si a spatiului disponibil. Pe Yahoo nu odata m-am trezit trimitand tot felul de emailuri preitenilor prin care fie le ceream bani, sau le recomandam diverse pastile de potenta etc. Si aceasta, in conditiile in care nu am mai accesat casuta de email de la Yahoo de peste 1 an de zile. Acum o spatamana mi-am accesat-o si am sters mesajele din ea.

Pe cea de Gmail, nu trimit tampenii, dar primesc o gramada de imbecilitati, oferte etc.

Am gasit pe net un serviciu doar de email (FastEmail) unde nu trebuie sa ai un domeniu al tau. Are si o optiune “family”. Dar este mult mai scump decat un serviciu de hosting.

Se pare ca folosirea unui serviciu de hosting este cea mai rezonabila solutie (securitate, backup informatii, servicii intretinere etc.). Websiteul il voi face cu Adobe Muse.

Cu stima,
Sebastian

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 20.06.09

Mie in decembrie mi-au trecut prin cap aceleasi intrebari. Eu folosesc de multi ani Gmail si Yahoo, nu (prea) am avut probleme pana acuma, insa totusi am vrut sa trec pe email personal (@numedomeniu.ceva) deoarece nu am incredere in serviciile gratuite de email. (Si la Dropbox s-a intamplat odata “greseala” ca oricine putea accesa orice cont fara parola, chiar daca doar pentru o perioada foarte scurta, dar totusi s-a intamplat…) Mie nu mi-e frica ca cineva imi citeste mail-urile, ci mai degraba ca le pierd irecuperabil…

Primul pas ce am facut a fost sa iau de la TLH (mi s-a recomandat aici pe forum - si eu ii recomand mai departe) un domeniu .ro si un pachet de gazduire. Acuma intretimp s-a mai aflat ca se vrea introducerea unei taxe anuale pentru domeniile .ro, de aceea inca nu am trecut pe adresa de email pe domeniul propriu, ma gandesc sa cumpar si un domeniu .com si sa renunt pana la urma la domeniul .ro daca chiar o sa se introduca o taxa anuala. Oricum, pentru inceput o sa imi ajunga pachetul de gazduire pentru email, dar mai spre mijlocul anului vreau sa iau un server VPS si atunci garantat o sa imi ajunga spatiul (de un server VPS voi avea nevoie pentru altceva, dar atunci o sa trec totul acolo).

Cel mai mult imi place ca pot sa fac un numar mare de adrese de email de tip ., asa ca pot pentru eBay, PayPal, Okazii, etc. sa fac pentru fiecare o adresa separata. In caz ca pe careva incep sa primesc spam, pot foarte simplu sa sterg adresa de email si sa fac alta adresa, ce numai pe pagina respectiva va trebui sa schimb. Asa scap de spam, dar nu trebuie sa imi anunt toti prietenii ca mi-am schimbat adresa de email.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 20.06.09

La TLH au macuserii o reducere la pachetele de gazduire: http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/31483/

Initial (si) din acest motiv am ales TLH, insa pana la urma am ales sa platesc pretul intreg pentru ca inainte sa devin clientul lor, le-am contactat de mai multe ori pentru a cere informatii suplimentare despre ce cum se face si cum functioneaza, si am fost foarte multumit de suportul tehnic, se comporta frumos cu clientii, sunt politicosi, se stiu in domeniu, etc. Din pacate foarte putine firme sunt in Romania despre care pot spune aceleasi lucruri…

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member
Din: 

E simplu de facut:
In setarile de gmail ai 2 optiuni diferite, care trebuiesc activate:
gmail sa iti acceseze mailurile de pe sebdea-dtp, sa le ia de acolo, si sa le stearga de acolo
gmail sa poata trimita mailuri de pe contul sebdea-dtp, iar mailurile vor aparea la destinatar
ca si venind de la sebdea, nu de la gmail. Spatiul de pe sebdea nu mai este important.
Folosesti gmail si google drive pentru chestii serioase.
Continui sa folosesti yahoo pentru chestii neserioase.