Aveți idee dacă pot să fac backup prin time machine dintr-o mașină virtulă pentru anumite fișiere?
Tot mă chinui dar nu am reușit decât să fac backup la toată mașina virtuală.
Dacă ajută mașina virtuală este făcută cu parallels desktop.
Simplu. Mergi in /Users/Tu/Documents/Parallels si acolo vei gasi masina ta virtuala cu terminatia .pvt. O copiezi pe un disc extern. Restaurarea se face prin manevra inversa.
Merci.
Tocmai asta nu vreau.
Vreau doar anumite fisiere, nu toti cei 12 Gigi ai mașinii.
Ar fi de vis dacă aș putea să folosesc time machine pentru fisierele alea din mașină.
Acum doar imi dau cu parerea pentru ca nu am experimentat. Din cate stiu eu, cat ruleaza Parallels, hardfile-ul este montat pe desktop-ul de Mac si poti folosi in timpul asta un soft care sincronizeaza datele, sau poti incerca cu iBackup care este free si care te lasa sa faci backup la orice folder vrei tu. Evident, copierea/sincronizarea va face ca Parallels sa se miste mai greu in timpul asta.
O a doua solutie ar fi un program de backup din Windows, dar va trebui sa ai un hard extern formatat windows.
Am înţeles. Mă gândeam că poate are parallels o setare ascunsă pe care nu am văzut-o.
O să încerc să pun fişierele pe hardul fizic şi să execut programul din windows sau să folosesc sky drive, cu toate că am emoţii cu multe fişiere care se scriu destul de des.
Da, poți, folosind un software de backup care rulează pe Windows și salvează pe un “Shared Folder” prin Parallels.
Sunt un utilizator total nou de mac. Am trecut de la Windows la Mac de doar cateva saptamani, timp in care nu am lucrat mare lucru pe mac.
Am un program de contabilitate care merge doar pe windows. Am instalat parallels. Doresc sa folosesc Time machine pentru a face back-up inclusiv la datele din programul respectiv(pe langa datele de pe mac). Mi se pare ok faza cu Shared Folders. Poate sa imi explice cineva cum se procedeaza mai exact? E ok pentru ce am eu nevoie? Pe windows va fi doar programul asta de conta. Am un hdd de 500gb. E de ajuns? Ms mult pentru ajutor!
Da, poți, folosind un software de backup care rulează pe Windows și salvează pe un “Shared Folder” prin Parallels.
Sunt un utilizator total nou de mac. Am trecut de la Windows la Mac de doar cateva saptamani, timp in care nu am lucrat mare lucru pe mac.
Am un program de contabilitate care merge doar pe windows. Am instalat parallels. Doresc sa folosesc Time machine pentru a face back-up inclusiv la datele din programul respectiv(pe langa datele de pe mac). Mi se pare ok faza cu Shared Folders. Poate sa imi explice cineva cum se procedeaza mai exact? Ce program trebuie instalat pe windows? E ok pentru ce am eu nevoie? Pe windows va fi doar programul asta de conta. Am un hdd de 500gb. E de ajuns? Ms mult pentru ajutor!
Backup-ul îl faci atât de des cât consideri tu că e OK dacă trebuie să restaurezi din el.
Dacă faci o dată pe lună și la 29 de zile după ce ai făcut backup crapă, cât te ajută datele vechi de 29 de zile ?
O altă chestie cu backup-urile este să îți aduci aminte să le dai drumul.
Unii le fac cu regularitate, ca un casornicar elvețian. Alții le fac când își aduc aminte. Majoritatea le fac 2-3 luni și apoi uită - își aduc aminte doar după ce au pierdut datele.
Orice software de backup vei folosi, caută unul în care poți să programezi tu backup-urile să se facă automat. Sau folosește Windows Scheduler pentru asta.
Ca UNIX-ist, îți recomand RSYNC pentru backup - http://www.rsync.net/resources/howto/windows_rsync.html
Dar s-ar putea să fie foarte complicat de folosit pt tine - poate mai recomandă și altcineva prceput în ale Windows-ului și alte programe.
robocopy, comandă nativă în windows de la vista încoace. Există diverse frontenduri GUI sau cel mai bine se poate folosi într-un fișier batch, măcar știi ce faci.
Dacă folosești ceva bazat pe rsync ai grijă la opțiunile de copiere a linkurilor simbolice din NTFS ca linkuri și nu ca foldere, te poți trezi cu niște bucle de toată frumusețea.
Dar de ce nu folosești snapshots în Parallels pentru mașina virtuală ? Fișierele aferente mașinii virtuale sunt becăpuite prin TimeMachine, iar dacă se întâmplă coțcării prin Windows revii frumos la un snapshot din urmă, like a boss
Un soft de virtualizare, fie el Parallels, VirtualBox, VMWare Fusion, premite crearea unor “poze” ale stării mașinii virtuale la un moment dat.
Un moment bun de creat un snapshot inițial este după instalarea sistemului de operare și a tuturor aplicațiilor și configurărilor inițiale pe mașina virtuală, înainte de “darea în folosință”.
Apoi, după fiecare instalare sau actualizare de aplicație, mai tragi un snapshot, să fie, în caz că modificarea respectivă bușește ceva.
Tot ce se schimbă în starea mașinii virtuale este stocat ca diferență față de ultimul snapshot.
Este extrem de simplu de revenit la un snapshot într-o nașină virtuală, ăsta fiind unul din motivele pentru care sunt atât de folosite la testare de software.
Strict în cazul nostru, backup de mașină virtuală (sau backupul doar a unor date din mașina virtuală) nu folosește decât dacă toate fișierele aferente mașinii virtuale sunt incluse în backupul TimeMachine, un lucru care nu se dorea.
Dar chiar dacă se face backup prin metoda Shared Folders descrisă mai sus nu strică la nimic câte un snapshot în momente cheie, în situația deloc improbabilă că se bușește windowsul virtualizat, salvează tot efortul de reinstalare.
Vă rog să mă scuzați, câteodată uit că e frumos să explici
Dar la fel de adevărat este că ceva ceva trebuie lăsat ca temă de cercetare (gugălire ?), nu ?