VHS vs Communism
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

http://www.nytimes.com/2014/02/18/opinion/vhs-vs-communism.html

Via DaringFireball.

Pentru aceia dintre noi care s-au întrebat la un moment dat de ce toate filmele au aceeași voce.
A trebuit să aflu asta din New York Times.

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 20.06.08

Pentru cunnoscători:

“Zi de mai, zi de mai!” - Top Gun

Altfel ne-o facut viața mai frumoasa: Rambo, Rocky, Kain și Abel, dr. Jivago, Parfum de orhidee, Trepidatii si câte si mai câte….

Semnătură 

“Cel cel mai sigur semn că există viață inteligentă în Univers este că niciodată nu au încercat să ne contacteze” - Bill Watterson.

Ladă cu multe mere….

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj
Macuser din: 18.10.05

Da, mi-aduc aminte cand am vazut intr-o seara Nasul, cand eram la ski. La coada la teleski s-a transmis mesajul prin telefonul fara fir “diseara, camera X, hotel Y, ora…).
Cred ca autoritatile stiau de chestia asta (era imposibil sa nu stie la cati detractori erau peste tot), dar era un fel de supapa, cu sau fara stirea lui ceasca.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Privind acum înapoi se văd niște lucruri care nu erau evidente la vremea aia.

Da, era clar imposibil ca organele să nu știe. Ceașcă probabil nu știa, Leana sigur nu știa pentru că s-ar fi terminat în secunda doi.
“Întreprinzătorul” care importa casetele cu avea cum să fie de capul lui.
Acțiunea a început în 1985. Ce s-a mai întâmplat în acel an ? A, a venit Gorbaciov.

Să continui ?  smile

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G5 Leopard

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: Copenhaga
Macuser din: 20.02.10

chiar te rog ca e intersanta povestea. Eu sunt nascut in ‘89, deci nu am habar, dar imi place sa aud/citesc povesti/trairi de atunci

Semnătură 

Powerbook G4, 15”, 1.25 Ghz, 2 Gb Ram, ATI Mobility Radeon 9600
MacBook Pro 15” 2010, Intel i7,  2.66 Ghz, 4Gb Ram, Nvidia 330M

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Eram pe la liceu…. Ne strângeam 10-15 colegi, colege, o data pe luna, inchiriam un Video cu 500 lei (mult la vremea aceea), parca 10-20 lei caseta, si 14-16 ore non stop de sambata pana duminca…
Începeam cu filme grele, serioase, treceam prin Blue Brothers, si terminam cu xxl inevitabil… (fără alte prostii)

Mai erau videoteci (se faceau vizionari) la colț de bloc. Nu stiu cum aveau autorizatie, dar functionau.

La o asemenea videoteca din Cluj, De pe Ion Mester, am vazut primul film la video, Rambo I.

Pe urmă am vazut clipul de la The Wall - Pink Floyd, care m-a impresionat foarte tare…..

Pe urma l-am împușcat!

După ani și ani, am avut un angajat, care mi-a povestit ca avea 8 Dacii in acea perioadă, facute intr-un an de închireri de aparate si filme.
Tot prin `85-86 am vizionat primele progrmale straine prinse cu o parbolă adusă din Germania.
Am cunoscut RTL, Pro7 , Sat1 und more….

Semnătură 

“Cel cel mai sigur semn că există viață inteligentă în Univers este că niciodată nu au încercat să ne contacteze” - Bill Watterson.

Ladă cu multe mere….

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Cine dintre noi a trăit acele vremi își aduce aminte ce a însemnat la nivelul omului de rând: era o supapă, un fel de evadare, sentimentul e bine descris în film.

Dar în același timp aflăm și părțile mai puțin știute: Irina Nistor povestește cum pe 5 noiembrie 1985 vine la ea la televiziune un colonel la pompieri care îi propune să traducă casete.
Apoi toată România e împânzită de acele casete, oamenii le multiplicau singuri.

Adică, scurt pe doi, odată cu venirea lui Gorbi o anumită parte din servicii începe să lucre la pregătirea unui anumit sentiment în rândul populației.
Sentimentul e iarăși extrem de bine ilustrat în film: “Și-așa, cumva, simțeai .. ce înseamnă libertatea. Sințeai, nu ți-o explica nimeni.”

Urmează revolta din ‘87 de la Brașov și în fine momentul ‘89 - cu alte cuvinte, încă din ‘85 se pregătea momentul ‘89, de către niște oameni foarte buni cunoscători ai psihologiei umane.

Ca să ai explozie trebuie două lucruri: combustibil și oxigen.
Combustibilul era dat de viața din ce în ce mai grea spre sfârșitul anilor ‘80.
Oxigenul era dat tocmai de această supapă spre libertate, dar care nu avea cum să fie decât o supapă controlată, menținută de cineva din sistem, altfel era cât se poate de clar că ar fi fost oprită din fașă.

Semnătură 

Power Mac G5 Leopard

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 02.08.06

In 2014, ce doua lucruri trebuie?

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Trebuie să fii raportat moderatorului, deoarce distribui mesaje cu subînțeles! smile

Semnătură 

Ladă cu multe mere….

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK

Am facut si eu ceva maratoane d-astea de vazut filme, dar nu multe. Evident, Rambo.

Dar tin minte foarte amanuntit cand am vazut, undeva pe Eminescu, Pink Floyd at Pompeii. Era ca si cum ar veni acum tot Pink Floyd-ul, la mine acasa, si mi-ar canta toate albumele lor. Chestia era organizata de Florian Pittis, care tot in vremea aia facea Poezia Muzicii Tinere la Bulandra; spre sfarsit se cam stricase, dar la inceputuri era un loc din alta lume: muzica buna (Floyd, Zeppelin, Yes, Beatles etc.), atmosfera degajata, participarea publicului… Toti ne uitam in jur sa-i depistam pe securisti. Era simplu: singurii in costume, tunsi, umblau cate doi.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj
Alexandru Cioba - 19 Februarie 2014 02:27 PM

In 2014, ce doua lucruri trebuie?

Bafta si iar bafta, ca de politicieni ne-am saturat si prea multi bani strica…

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 28.11.13

Prea multi, dar intreprind actiuni din ce in ce mai reprobabile si mai atacatoare la romani, nu ca n-ar fi si ei romani. Ponta are niste intelegeri bine facute si cu Base si su cu ungurii, o sa vedeti. In rest, am facut si eu niste maratoane video, prin 94 inainte nu aveam cum, nu am fost asa norocos ca si voi raspberry

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

He-he …
Ai mei au renunțat la un CEC de Dacie contra unui Video-Recorder prin ‘86.
Și am avut access la filme grămadă, căci veneau niște cunoscuți cu Video-Player-ul lor la noi și duplicam casetele. Eu eram “minitehnicus-ul” care învățasem care cablu se conectează la ce mufă și apăsam Play și Rec deodată pe cele două aparate. Vedeam filmele în timp ce “se trăgeau”.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP