Din cate stiu eu, licenta OEM se refera la o licenta normala, vanduta la un pret mai mic decat cea retail pentru ca a fost achizitionata impreuna cu una sau mai multe componente hardware. Atata timp cat vrei sa pui XP sau orice alta vresiune de windoza pe MacIntel, tre’ sa ai licenta retail, dat fiind ca nu poti cumpara apple hardware cu win OEM. Ar mai fi o chestie (in zona gri a legii): sa cumperi un RAM, un hard, ceva, si sa iei si o licenta OEM pe baza acelui hardware. Dar nu bag mana in foc ca e perfect legal.
Din cate stiu eu, licenta OEM se refera la o licenta normala, vanduta la un pret mai mic decat cea retail pentru ca a fost achizitionata impreuna cu una sau mai multe componente hardware. Atata timp cat vrei sa pui XP sau orice alta vresiune de windoza pe MacIntel, tre’ sa ai licenta retail, dat fiind ca nu poti cumpara apple hardware cu win OEM. Ar mai fi o chestie (in zona gri a legii): sa cumperi un RAM, un hard, ceva, si sa iei si o licenta OEM pe baza acelui hardware. Dar nu bag mana in foc ca e perfect legal.
Este legal si sa cumperi un mouse si sa iei licenta OEM pe baza lui. Cel putin asa se facea acum jumatate de an in Iasi.
Nu sunt 100% sigur insa am auzit ca asta nu mai e posibil. Licenta OEM e valabila doar cu un hardware care poate sa “boot-eze”, sau ceva in genul asta.
alex are dreptate. poate gasesti sa cumperi un mouse si sa beneficiezi de licenta OEM. atentie insa, nu vei primi CD cu softul, ti-l instaleaza ei. ceva de genul
Mie mi s-a explicat de catre un reprezentant Microsoft ca solutia legala este achizitionarea unui pachet OEM NUMAI impreuna cu un sistem intreg (orice sistem capabil sa ruleze Windows, inclusiv Mac). Astfel, daca impreuna cu Mac-ul pe factura apare si Windows OEM, e OK, daca se cumpara Windows ulterior, atunci trebuie luat FPP (Full Package Product).
Link-ul de mai sus se refera la Open License, care presupune o achizitie de minim cinci licente de produse Microsoft. Cat despre chestia cu mouse-ul + licenta OEM Windows, e mai curand o vrajeala a reseller-ilor. Sunati la InfoCenter Microsoft daca vreti pozitia oficiala.
“În cazul sistemelor de operare pentru desktop - Windows XP - utilizatorii finali pot cumpăra licenţe OEM de la firme System Builder şi separat, adică neinstalate pe un calculator. Însă în acest caz, utilizatorul final al acelei licenţe trebuie să-şi instaleze singur sistemul de operare. Suportul va fi asigurat tot de el, ca şi cum ar fi un System Builder. Aplicaţiile şi serverele în regim OEM se pot achiziţiona numai împreună cu un calculator complet asamblat.”
Cu alte cuvinte, nimeni nu va opreste sa cumparati XP OEM de la firmele autorizate sa vanda aceste licente, dar e responsabilitatea voastra legala sa demonstrati ca ati cumparat aceasta licenta impreuna cu un calculator complet asamblat.
De cind se leaga licenta Windows de hardware, unde scrie despre hardware in licenta ca io n-am vazut??????
Licenta OEM se poate cumpara cu Mouse si folosi ca atare. Microsoft nu e producator de hardware si n-are nici o treaba cu compul pe care-l instalezi atita tim cit folosesti si acel mouse sau macar il ai atunci cind esti intrebat de licenta de autoritati. Nu e nici o vrajeala cu Mouse-ul + licenta la Windows. Poti cumpara sistemul de oprare impreuna cu orice componenta hardware. Diferenta majora intre un OEM si Retail este PORTABILITATEA. Din cite stiu eu, un windows cu OEM se poate instala si activa pe UN SINGUR CALCULATOR si atit. Odata inregistrata pe acel sistem, bafta nu se mai poate inregistra pe altul pe cind un retail poate fi reinstalat pe orice alt sistem Activarea se refera la suportul de pe site-ul Microsoft si in mod evident o data activat pe un alt sistem (licenta retail) primul nu mai beneficiaza de suport, ilegal fiind (bineinteles) instalarea simultana pe 2 sisteme a aleleiasi licente retail. Am un amic care vinde software de f multa vreme si o sa-l intreb sa vad ce parere are
De cind se leaga licenta Windows de hardware, unde scrie despre hardware in licenta ca io n-am vazut??????
Licenta OEM se poate cumpara cu Mouse si folosi ca atare.
Pai scrie in citatul pe care l-am dat de pe site-ul MS.
“Aplicaţiile şi serverele în regim OEM se pot achiziţiona numai împreună cu un calculator complet asamblat.”
Nu va suparati (pe mine). Eventual pe MS. Eu mi-am dat cu parerea bazandu-ma pe afirmatiile unui reprezentant Microsoft. Cel mai bine cititi conditiile pe site-ul MS sau sunati la InfoCenter, atunci vi se va explica foarte clar.
În general, puțini citesc, mulți întreabă... Mulți nici nu citesc ce li se răspunde cînd întreabă. Asta face parte din New Age, nu? Eu făcînd parte din Old Age, nu prea pricep, dar încerc să mă adaptez.