1 din 2
1
Cum testez un RAID array?
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timișoara
Macuser din: 01.03.07

Tocmai am cumpărat un LaCie 5big (Thunderbolt) - un RAID 0 array cu 5 HDD-uri - ca să pot edita eficient materiale video multicam fără să sacadeze totul și să-mi mănânc nervii degeaba. Din păcate, dispozitivul are probleme de la bun început: îmi îngheață sistemul într-o veselie. (Am eliminat alte cauze testând array-ul pe alt sistem: face la fel.) Cu ce anume l-aș putea testa? Din câte am înțeles, DiskUtility sau Drive Genius sunt inutile în cazul ăsta… iar despre Disk Warrior nu știu mare lucru.

Semnătură 

The Day Is My Enemy

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

http://manuals.lacie.com/en/manuals/5big-thunderbolt/raid/create

Jucăria pare să prezinte 5 discuri independente către host-ul thunderbolt. Raid-ul îl face utilizatorul ad labam direct din Disk Utility. Joacă-te cu diverse block size, vezi ce-i place. Pentru fișiere mari încearcă block sizes mai mari.

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 23.03.09

Atenție, n-am precizat explicit dar sper că se înțelege:
ștergerea și recrearea volumului RAID presupune pierderea de fiecare dată a datelor de test de pe volum.

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Jucăria a venit cu 5 HDD-uri (Seagate, din păcate) iar setarea i-am făcut-o utilizând softul lor (fără de care jucăria n-a fost recunoscută). Fișierele în sine sunt mari - deși nu sunt sigur cât de mari: în mod normal, un fișier poate avea câțiva zeci de giga și e recunoscut unitar în FCPX, dar în Finder e parte a unei ‘arhive’ care conține mai multe fișiere de cca. 2 GB. Freeze-ul nu se produce instantaneu atunci când îl folosesc și nici nu ține neapărat de utilizarea FCPX; nu pot “provoca” un freeze, pare să se întâmple aleator. Ce e sigur e că face la fel pe cel puțin două sisteme. O să încerc să recreez array-ul și dacă mai am nevoie de indicații, o să cer din nou ajutor.

Mulțumesc pentru răspuns.

Semnătură 

The Day Is My Enemy

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 05.05.07

Am si eu un LaCie 5Big de 10TB de vreo 3-4 luni, n-am avut nicio problema, cu Black Magic Disk Test mi-a zis ca sunt ok, scrie/citeste cu peste 750GB/sec si nu am avut, in general, nicio problema. Dar nu am editat video decat foarte putin, filmulete de vacanta la 720/60fps, nimic amplu si nicidecul HD multicam.
Eu il am legat de un MacMini i7 2013, care se descurca foarte bine car cu poze (ce-i drept mari si multe).
Daca vrei sa te ajut cu vreun test, sunt prezent.
Nu mai tin minte faza cu softul lor, dar ulterior l-am formatat cu DiskUtility, sigur.

Semnătură 

(((∞)))

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 05.05.07

erata, am vrut sa zic:
“Eu il am legat de un MacMini i7 2013, care se descurca foarte bine, dar cu poze (ce-i drept mari si multe).”
(adica deschid 15 fisiere de 40 de megapixeli in cateva secunde)

Semnătură 

(((∞)))

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Mulțumesc ctzbz și Maclean - revin cu amănunte imediat ce încerc una-alta (și poate primesc și vreun răspuns folositor de la tech support-ul lor…)

Semnătură 

The Day Is My Enemy

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 21.04.12

S-ar putea ca unul din HDD-uri sa aiba probleme sau sa aiba o simpla problema de conectivitate, scoate-le pe rand si vezi cum se comporta.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 21.04.12

Scuze pentru fraza analfabeta de mai sus si nu mai avem nici butonul Edit ... :(

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Cred (sper!) că am rezolvat problema: am șters și apoi am recreat array-ul prin DiskUtility, apoi am dezinstalat aplicația RAID Monitor care a venit cu produsul și care devenea întotdeauna unresponsive, ocupând la 100% un nucleu al CPU-ului.

Semnătură 

The Day Is My Enemy

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

M-am înșelat. Amarnic. După câteva zile fără probleme, azi am avut două freeze-uri. Nu m-am învățat minte, continuând să lucrez tot pe el. Iar după 6 ore de muncă asiduă... a dispărut tot. Păcat că a fost prea scump ca să-mi permit să-l arunc pe geam.

Semnătură 

The Day Is My Enemy

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Of, mai mult ca sigur ai avut un HDD cu probleme.
Nașpa. Poate era de preferat un RAID 10. :(

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Era de preferat, dar ăsta era cel mai performant pe care mi l-am putut permite; RAID-ul cu controller hardware era în afara bugetului. Dacă stau să mă gândesc bine, mai bine dădeam cu 300€ în minus și luam un RAID (2HDD) de la G-Tech: mai am unul și merge strună. Și folosește drive-uri Hitachi, de departe cele mai fiabile. Doar 2 HDD-uri în RAID 0 nu sunt suficient de rapide, dar legat prin TB de celălalt G-Drive și puse toate 4 în RAID 0 era ok pentru nevoile mele. Problema e că e luat de la Apple Store din Germania… deci trebuie să-l trimit înapoi acolo pentru garanție. Alți bani pentru transport, altă distracție, timp pierdut, etc.

Semnătură 

The Day Is My Enemy

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Ingheață tot OS-ul ?
Tine deschis un Console.app cu All logs pe o parte vizibilă a ecranului când lucrezi. Când îngeață, ar trebui să zică ceva acolo pe ultimele rânduri.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Îngheață tot, da - la început, totul se mișcă în slow-motion, apoi (2-3 secunde mai târziu), a înghețat. Face asta fie că editez în FCPX, fie că încerc să salvez datele alea și să copiez librăria pe un alt HDD. Am testat array-ul pe alt sistem (un MBP): face exact la fel. Ok, fac cum m-ai sfătuit.

Semnătură 

The Day Is My Enemy

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Am găsit mai multe Saved crash report for RAID monitor daemon - dar nu știu exact ce anume să postez aici… e aproape la fel de lung ca “Război și pace”.

Semnătură 

The Day Is My Enemy

1 din 2
1