Aș cumpăra o multifuncțională pentru office. Nu ceva scump deoarece va fi folosită strict pentru partea de listat acte: facturi, chitanțe, comenzi. Ocazional scanate documente. Nimic fancy. După multe căutări, mi-au atras atenția multifuncționalele Canon, și în special un model cu WiFi. Aici apar unele întrebări la care sper să obțin unele răspunsuri.
1. Sunt compatibile cu OS X 10.9.2?
2. Există riscuri la folosirea unei imprimante WiFi, cînd se tipăresc/scanează documente? De exemplu viteză de lucru/imprimare scăzută, conectivitate slabă/întreruptă? Biroul este mic și va sta între două MAC MINIuri. Routerul va fi la cca. 3 m de imprimantă.
3. Cum routerul are un port USB, și funcția de Print Server, s-ar mai justifica să cumpăr o imprimantă WiFi?
Nu recomand Canon dacă vrei să reîncarci cartuşele. Face treabă minunată la print, dar dacă nu iei cartuşe originale, e un coşmar.
Folosesc doar imprimante Canon de mai bine de 15 ani. Nu ma dau banii afara din casa asa ca am reincarcat rezerve la ele, am reumplut cartuse laser si asa si mai departe. Nu am avut niciodata probleme, nici la drivere, nici la altceva. Din contra, pot zice ca atunci cand am avut nevoie, am putut testa si alte imprimante, dar sincer nu m-au incantat.
Ca si idee, sotia foloseste imprimanta la greu la ora actuala si este un canon LBP seria 6000. E la a 6-a reincarcare cartusul, si se tine bine de tot. “Laser frate”.
Dupa ce te decizi asupra modelului, verifica compatibilitatea aici: http://support.apple.com/kb/ht3669
Este lista cu toate imprimantele compatibile OS X, actualizata la 13.03.2014.
Daca ai router cu USB si print server nu are sens sa dai banii pe o imprimanta cu WiFi.
Experienta mea cu Canon nu a fost una foarte placuta. Pe scurt, utilizarea unui laser LBP 5100 nu s-a putut face pe retea (print server) ci doar pe usb. Am testat atat pe doua routere cat si pe un print server dedicat si nu a mers. Evident imprimanta avea optiunea de a lucra pe retea printr-un modul optional (cu un pret pe masura) asa ca Canon a “avut grija” sa scoata din driver posibilitatea de a utiliza un print server. Testele s-au realizat pe Windows.
A doua problema am avut-o cu un alt laser monocrom iR1530 cumparata in decembrie 2007 la care Canon a refuzat sa faca un driver pe 64 biti pe Windows (care teoretic are un suport mult mai bun decat mac-ul). Am avut de ales sa utilizez doar3Gb RAM sau sa dau naibii canonul.
In general am sesizat ca au obiceiul de a nu mai actualiza driverele pentru imprimantele vechi ca sa te determine sa cumperi imprimantele noi. Un exemplu este Canon Selphy CP900 care desi se vinde inca in magazine ca produs nou, nu are suport de Windows 8. De ce? Simplu, Canon a scos intre timp o versiune noua si a dat naibii suportul pentru “fraierii” care au apucat sa cumpere vechea versiune.
Morala: daca vrei sa o utilizezi mai multi ani, gandeste-te bine. S-ar putea sa nu ai suport pentru noile versiuni ale sistemului de operare.
Dupa cum au zis si altii: “Laser frate”. Inkjet-urile, daca pleci in concediu o luna, cand te intorci ai de cumparat cartuse noi ca alea s-au uscat. Nu ies pe laser culorile la fel de bine ca pe inkjet, dar daca nu iti castigi banii scotand poze la imprimanta - scoate-le la un centru foto - iesi oricum mai ieftin si la calitate mai buna decat daca iti cumperi un inkjet.
Multifunctionalele mele:
Samsung CLX-3185 - color
Brother DCP7060D - alb/negru
Ambele laser,
Ambele reincarcabile 3rd party,
Ambele USB-only (cu toate ca aveau optiuni de retea). Un cablu USB poatea avea pana in 5m - calculatorul la care stau legate o share-uieste in retea.
Ambele cu review-uri pozitive la fiabilitate (cel mai important lucru).
Nu merita sa dai banii pe Fax, Auto Sheet Feeder, Retea, WiFi & alte optiuni daca nu esti sigur ca ai nevoie de ele cel putin de cateva ori pe saptamana pentru restul vietii dispozitivului.
Imprimanta trebuie sa fie fiabila si cu consumabile rezistente in timp si eventual reincarcabile.
Si fiind laser - eu unul inca nu am reusit sa folosesc nici jumatate din tonner-ul care mi-a venit cu imprimanta. Cand am avut inkjet, cartusele originale s-au terminat instant - si tipaream mult mai putin decat pe asta laser.
...Inkjet-urile, daca pleci in concediu o luna, cand te intorci ai de cumparat cartuse noi ca alea s-au uscat…
Nu mai e o regulă generală. Actualmente folosesc un Brother J6510 și dacă nu printez mai multe zile, chiar dacă imprimanta e închisă (dar conectată la priză) se apucă ca nebuna să își curețe capetele (evident că Murphy veghează astfel că o apucă noaptea). O fi laserul mai comod dar inkjetul permite CISS. Până la urmă e o chestie de preferințe.
Vă mulțumesc frumos, tuturor, pentru sfaturi și idei. De departe cea mai bună idee este să identific o imprimantă care să fie în lista de compatibilități postată pe siteul Apple.
Despre Canon am o părere bună, dar în ultimul timp am văzut unele probleme la posesorii de astfel de imprimante. Multe din ele țin de incompatibilitatea cu noile sisteme de operare. Și dacă imprimanta mai este și veche, riști să nu mai ai drivere up to date. Dar, acest lucru e valabil pentru orice producător.
Ținînd cont de utilizările imprimantei, cred că una laser ar fi foarte bună, mai ales că au un cost de print foarte mic, undeva sub 10 bani pe pagina. Acum, variantele noi de imprimante cu cerneală (CISS) promit a fi mult mai econome și mai fiabile. De listat voi avea lunar cîteva acte, ocazional vreun document de cateva pagini.
Va rămîne surpriză dacă voi reuși să o setez ca și imprimantă de rețea conectînd-o la router.
Curatarea automata a capetelor de InkJet inseamna:
- Consum de cerneala ca si cum ar printa cateva pagini pline;
- Umplerea “buffer-ului” (un burete) de curatare - care va trebui schimbat sau va curge cerneala pe jos din imprimanta.
arahnedea: pentru “De listat voi avea lunar cîteva acte, ocazional vreun document de cateva pagini” daca nu ai neaparat nevoie de scanner, poti sa-ti iei un HP LaserJet Second-hand:
- Seriile 4, 5, 6 ( modele + si P / MP sunt mai bune)
- Seria 4000
- Seria 1200
Daca le desfaci, le cureti si le ungi (exista manuale de service detaliate pentru ele) - mai te folosesti ani buni de ele. Sunt modele gandite sa scoata milioane de pagini.
Daca ai spatiu mare si curent electric ieftin poti cauta si LaserJet II sau III Daca le pui maximul de RAM si le schimbi rolele de cauciuc, o sa le foloseasca si stranepotii.