Iată un subiect asupra căruia nu am nicio părere, dar nici cunoștințe tehnice, ca de altfel despre multe chestii legate de internet și rețelistică.
De curînd am fost contacta de o agenție care mi-a oferit un post full time. Ideea, printre altele este de a contact clienții lor folosind telefonia VoIP. Iată-mă, deci, căutînd pe net informații depsre acest lucru. Din ce am citit am nevoie de:
1. Conexiune la internet, de la bună în sus. Eu sunt pe RDS.
2. Un router. Am un TP-LInk.
3. Un adaptor VoIP
4. Un Telefon fix sau WiFi. Am unul fix. Ar trebui să fie bun.
Întrebarea/întrebările sunt următoarele:
1. Am nevoie de un provider pentru VoIP? Am sunat la RDS și mi-au spus că nu oferă astfel de servicii. Nu e greu de ghicit de ce.
2. Dacă îmi cumpă acel adaptor, mai am nevoie de vreun provider pentru VoIP? Din ce am citit pe net, s-ar părea că am nevoie de un provider SIP. Să fie acronimul de la ISP, dar scris greșit?
3. Care sunt costurile lunare aferente unui astfel de serviciu? Peste tot se laudă că au costuri mai mici decît telefonia fixă.
Salut, ideea cu voipul e ca nu ai neaparat nevoie ca furnizorul (isp-ul) sa-ti dea acest serviciu, centrala voip poate avea angajatorul tau iar tu sa primesti un telefon care se conecteaza prin internet la acea centrala. Ar fi trebuit sa intrebi angajatorul de acest lucru. SIP este protocolul cu care te conectezi (voip este descriere generala).
Stai un pic, să pricep: firma respectivă se așteaptă să contactezi clienții lor folosind un serviciu VoIP găsit de tine ?
Sigur nu furnizează ei serviciul VoIP ? Or fi angajatorii români scârțari, da asta ar fi prea de tot.
În ce privește restul:
- dacă pe speedtest.net ai sub 50ms timp de răspuns cu un server oarecare, dacă serverul VoIP s-ar afla în acea locație legătura ta la internet ar fi sufucient de bună;
- telefonul tău VoIP poate fi pur și simplu o aplicație care rulează pe pc-ul sau mac-ul tău, un “softphone”; folosești căști cu microfon la pc/mac. Dacă nu trebuie să te sune nimeni, doar să suni tu, poate fi cea mai bună variantă (sau preferi să stai cu receptorul la ureche în loc de căști ? ). Exemplu de aplicație VoIP SIP de Mac: Telephone
Agentia respectiva aproape sigur ca au centrala lor VoIP si tu trebuie sa te legi la ea - cere-le detalii - trebuie sa vi tu cu numarul sau/si accesul VoIP sau il ofera ei ?
Provideri de VoIP sunt tone. Eu, de exemplu, folosesc Alonia - 7 EUR/luna convorbiri nelimitate in Romania (nelimitate in limita a 5000 de minute/luna) - sau poti plati PrePaid la tarife foarte bune. Or mai fi si altii si mai ieftini.
Ca retea, eu am aici 15Mbps cablu si VoIP merge exceptional pe Alonia tinand cont ca sunt la 1/3 din circumferinta planetei distanta fata de serverele Alonia In 6 luni de vorbit zilnic daca am avut doua convorbiri cu probleme de sunet.
Angajatorul nu e roman. Cum nu am habar despre telefonia VoIP, nu am intrebat daca el dispune de acel serviciu sau nu. Cred ca au ei o centrala VoIP. Firma e din Toronto. Am facut un test pe speedtest si am: 13 Mbps la download respectiv, 27,69 Mpbs la upload.
O sa le scriu sa aflu mai multe detalii. Dar, cred mai mult ca sigur ca au centrala lor, caci mi-au facut si un cont de access la VPN, server FTP si alte cele.
Deci ai nevoie doar de software sau de cutiuta care sa stie SIP.
Recomand o cutiuta externa - nu risti sa bingane chestii la clienti in ureche sau sa sacadee convorbirea daca face calculatorul ceva “greu”.
Aha.
De curiozitate, eu cu port de 100 Mbps la unul din cei mai ok provideri din Bcurești, am 129 ms timp de răspuns cu Toronto.
Dacă agenția ta are server VoIP numai acolo, o să cam auzi cu întârzireri ce zice persoana de la celălalt capăt al convorbirii.
Dar din moment ce fac angajări la noi mai mult ca sigur că au un server pe plaiuri mioritice.
Cere-le datele de conectare VoIP, descarcă o aplicație SIP client, bagă căștile de la aifon și fă oareșce teste.
Sigur, pentru “producție” e mai bine să folosești un adaptor/telefon IP dedicat.
Si in Romania exista furnizor VOIP cu acoperire nationala, pe care o da bonus la internet propagat prin unde radio. Deoarece nu e locul reclamei, daca vrei, iti pot oferi detalii in PM.
Pai am spus-o de nu-stiu-cate ori: se poate da link si nume si ce mai trebuie, daca informatia e utila si in contextul discutiei. N-a fost nimeni tras de urechi pentru “publicitate mascata”.
Macuser.ro nu e ca alte multe siteuri romanesti speriate de bombe, cum ar fi idevice.ro sau nikonistii…
Si in Romania exista furnizor VOIP cu acoperire nationala, pe care o da bonus la internet propagat prin unde radio. Deoarece nu e locul reclamei, daca vrei, iti pot oferi detalii in PM.