Am trecut recent la net prin RDS, abonamentul de 50 Mbps (din stiu eu ce eroare a celor de la RDS am de fapt 100 Mbps, asta pana si-or da seama, sau pana m-or taxa suplimentar). Problema mea e ca desi prin cablu am viteze de 90-95 Mbps, prin wireless cu un router Linksys E900 viteza scade la nu mai mult de 20 Mbps (uneori ajunge chiar si la 1-2 Mbps). Pe de alta parte, uneori uploadul e pe la 40 Mbps.
Am pus dd-wrt, am pus Tomato firmware, am umblat prin tot felul de setari si tot nimic. Pe forumuri din Romania lumea spune ca de vina ar fi routerul, care are o problema cu conexiunile PPoE si ca trebuie schimbat (pe o retea de cartier ajungea si la 50 Mbps).
A venit un prieten mai priceput cu un router Edimax (ceva model ieftin) care nu prindea mai mult decat linksys-ul meu. Totodata, prietenul mai priceput imi zicea ca de vina ar fi si interferentele cu alte retele (wirelessul detectand cam 13 retele) desi eu selectasem manual canalul recomandat de Utilities din wireless diagnositics.
Asadar, sa ma multumesc cu o viteza de 5-6 ori mai mica pe wireless decat cea prin linie directa, dand vina pe multiplele interferente dintre retelele wireless din zona, sau sa caut un alt router? Sincer, nu as arunca cu banii pe stiu eu ce router scump.
E900 e un routeraș bunicel, cu dd-wrt.
Vezi că flășuirea presupune mai mulți pași decât simplul upgrade prin interfața web.
I-ai făcut acel 30/30/30 reset ? N-ai crede cât de important e și ce diferență la viteza de transfer pe wireless obții.
Hard Reset (aka 30/30/30 reset):
The following procedure will clear out the NVRAM and set dd-wrt back to default values:
With the unit powered on, press and hold the reset button on back of unit for 30 seconds
Without releasing the reset button, unplug the unit and hold reset for another 30 seconds
Plug the unit back in STILL holding the reset button a final 30 seconds
This procedure should be done BEFORE and AFTER every firmware upgrade/downgrade.
Dacă un E900 cu dd-wrt corect configurat nu răzbește atunci mă tem că ai într-adevăr o problemă cu spectrul radio ocupat de vecini.
Nu cred că este o problemă cu felul în care dd-wrt “știe” PPPoE cu RDS, din moment ce pe porturile LAN ai viteza așteptată.
Din păcate știu un singur tip de access point care s-ar descurca în condițiile astea, și anume Ruckus Wireless.
Tot din păcate nu intră în zona de buget exprimată. Caută pe Amazon “Ruckus ZoneFlex”.
Alte routere sau AP-uri mai scumpe, cu stream-uri radio multiple și beamforming, tot nu s-ar descurca mai bine în condiții de spectru radio ocupat.
AP-urile Ruckus “studiază” preț de câteva ore condițiile radio din zonă după care sunt capabile să folosească dinamic spectrul disponibil.
Adică sar dinamic de pe un canal pe altul, per pachet trimis, trimițând instrucțiuni device-urilor conectate să le urmeze, asta cu fiecare client wireless în parte.
Eu folosesc cu succes un tplink tl-wdr3600 de la rds, router care face fata cu brio intr-o zona destul de aglomerata pe wireless (11 retele vizibile). Pe site-urile de anunturi am vazut sigilat la 170 lei (pret decent pentru ce poate routerul). Stie NAT hardware, are porturi usb, face smb, ftp, dlna, are dual band 2,4 si 5ghz (care pot functiona impreuna sau independent). Mi-am scanat vecinii si am pus manual routerul pe un canal neutilizat. Sunt super multumit. Nu e stte of the art insa raportul calitate/pret e clar bun.
Cu WiFi pe 2.4Ghz nu poti avea performanta decat daca esti in mijlocul unui camp, fara nici o alta casa mai aproape de 200m de tine.
Si doar daca ai routerul si un singur alt echipament cu care sa vorbeasca.
Cu cat sunt mai multe echipamente conectate la un router, cu atat scade viteza.
Asta in afara faptului ca viteza maxima va fi dictata de echipamentul cel mai incet. Un PowerBook vechi cu 802.11B, cat timp acceseaza reteaua, va face toate dispozitivele G si N sa mearga tot la viteze de B.
Doar cu 5Ghz cu MiMO si beamforming (daca ai multe echipamente) ai performanta.
Sau, unde se poate, folosesti sfantul cablu Ethernet.
@ D_A_N: Am verificat si al meu MBA mid 2011 suporta 5 Ghz, la fel si ipad 2-ul prietenei. Se pot face setari ca unele dispozitive sa mearga doar pe 2,4 si aletele pe 5 Ghz?
@psergiu: Merci mult de informatii, acum incep si eu sa pricep mai bine cum e cu reletistica (a trebuit sa gugalesc ce e Mimo si beamforming:) Am zis ca voi alege intre un Tplink tl-wdr3600 (cel recomandat mai sus de balenax), un Asus RT-N56U (cu review-uri excelente pe net) sau m-ar mai bate gandul sa iau un airport express (am apartamentul destul de mic si mi-ar placea sa scap de batai de cap cu multe configurari; pacat de pret). Am vazut ca toate trei stiu mimo, iar Asus-ul stie si beamforming. Totusi, am citit pe net ca degeaba stie un router beamforming daca wireless-ul de pe echipamente nu stie si el beamforming.
Iti spun din experienta mea cu tp-link, probabil ca si celelalte routere functioneaza cam la fel. Poti separa cele doua frecvente dand fiecareia alt SSID, practic vei vedea doua retele diferite, una pe 2,4 si cealalta pe 5ghz. E simplu apoi sa conectezi fiecare device pe frecventa dorita.
@ D_A_N: Am verificat si al meu MBA mid 2011 suporta 5 Ghz, la fel si ipad 2-ul prietenei. Se pot face setari ca unele dispozitive sa mearga doar pe 2,4 si aletele pe 5 Ghz?
Da, se poate, eu asa merg pe un Asus RT-AC68U (http://www.asus.com/Networking/RTAC68U/ ).
Inainte de a cumpara un router, verifica ca poate merge pe ambele benzi in acelasi timp.
Vreau si eu sa-mi achizitionez un Router nou si oscilez intre APPLE Airport Express Base Station mc414Z/A si ASUS RT-N56U…ce sfaturi imi dati?
Multumesc anticipat!!!
Eu, dupa indelungi cautari, am trecut la inceputul anului la:
RT-AC66U + DD-WRT Kong + stick USB (pentru swap+optware, ajunge si unul de 256Mb)
WiFi merge pe 2.4 si 5ghz deodata, am pus SSID-uri diferite.
Domnilor Va prezint noul meu Router Apple AirPort Express…
Am sa revin cu mai multe detalii dupa ce ma mai familiarizez si eu cu el si ma joc cu aplicatia WiFi Explorer.
Scuze de postari consecutive dar, am promis ca revin cu detalii.
Am achizitionat acest minunat router….e uimitor cat de siplu se poate seta si personaliza, chiar si de pe iPhone sau iPad cu aplicatia Utilitar AirPort (trebuie descarcata din AppStore)...pe Mac o aveti deja preinstalata.
Iar cu AirPlay poti asculta muzica din iPhone/iPad sau Mac (via iTunes) si de pe YouTube direct in sistemul tau audio…eu am folosit o mufa Toslink si am bagat un cablu optic in AirPort Express, DA are si iesire optica prin acea mufa pt. jack 3.5mm mai toate deviceurile Apple, prin cabul optic se aude bestial in sistemul 5.1
Pentru ce-i cu iMac recomand sa cautati un canal liber cu aplicatia WiFi Explorer (cumparata de pe AppStore) pentru a beneficia la maxim de o banda Excelenta.
Se poate AirPlay si prin cablu WAN…dar NU o recomand…merge prost!
NU O SA REGRETI ACHIZITIA!!!
Apple i love you!!!
PS: Multumesc baietilor de la iStyle Cotroceni…care mi-au oferit toate detaliile si suportul tehnic necesar de care am avut nevoie ca niste adevarati profesionisti.
Respectele mele domnilor!
LE: Am intampinat o mica problema la conectare, doarece eu sunt pe o retea de cartier si aveam MAC-ul inregistrat in servarele lor de la vechiul router, care cu ajutorul baietilor mai sus mentionati m-am edificat unde pot gasi MAC-ul routarului AirPort Expres….rog a NU se cosidera reclama dar mi-a luat cateva ore sa caut si ei au avult muuuuulta rabdare cu mine (pas cu pas ca’s novice in iMac)....cad e de laudat ii laudam, cand e de criticat ii tragem de urechi.
Pentru orice detalii sau intrebari va stau la dispozitie….am gasit extrem de putine informatii pe net inainte de achizitie (inafara de cele oficiale).