Mda, cam asa. Doua aplicatii care m-au facut sa ma indragostesc de OS X.
Noua aplicatie Photos din 2015 va inlocui iPhoto si Aperture.
iPhoto era logic ca o sa dispara pentru ca e aceiasi chestie ca Photos (edit-uri de baza pentru non profesionisti)... dar Aperture ?!
Aperture folosesc din 2009, de cand mi-am luat DSLR si nu m-am intors la iPhoto de atunci.
“With the introduction of the new Photos app and iCloud Photo Library, enabling you to safely store all of your photos in iCloud and access them from anywhere, there will be no new development of Aperture,” said Apple in a statement provided to The Loop. “When Photos for OS X ships next year, users will be able to migrate their existing Aperture libraries toPhotos for OS.”
In alta ordine de ideei, Apple lucreaza acum cu Adobe pentru o noua versiune de LightRoom cu un nou pret, special pentru userii de Aperture.
Sincer, prefer Aperture peste LightRoom…
Apple is working with Adobe to offer a upgrade path to Lightroom.
Acum ce o sa se intample cu iMovie ?
Suita iLife a cam murit. iWeb e pe duca, iDVD nu cred ca a mai primit update de nu stiu cati ani… Asta doua nici nu sunt pe AppStore din cate stiu !
In 2008 cand mi-am luat primul Mac unul dintre motivele care m-a impins spre “switch” a fost suita iLife, bineinteles pe langa design-ul Unibody (Am trecut pe Macintosh chiar cand a aparut prima generatie de unibody-uri al. )
Apple au cam dat-o in bara cu soft-urile pentru profesionisti, le-au simplificat prea mult, si prin asta au scos o gramada de features pe care multi utilizatori visau sa le aiba in alte programe
Multi profesionisti au intrat in ecosistemul Adobe, si din pacate o data cu asta multi au renuntat si la Mac-uri.
Eu personal nu am mai folosit FCP de cand a aparut versiunea X, de vreo 3 ani folosesc doar programe Adobe atat la munca cat si acasa. Din fericire mi se pare ca programele Adobe merg ceva mai bine si sunt mai stabile pe Mac. Daca Apple nu sunt in stare sa tina pasul cu Adobe macar sa colaboreze ceva mai mult cu ei, utilizatorii de Mac-uri si produse Adobe nu avem decat de castigat din asta.
Meh, om vedea. Cica Photos o sa fie deschis catre 3rd party, plug-uri etc.
Poate ca in vreo 2-3 versiuni o sa fie OK.
Pana atunci, Aperture o sa fie la fel de bun ca si acum.
Chiar sa fie utilizatorul de mar atat de usor impresionabil? Nu e tocmai o manastire, interwebul asta. Sustin FUCK-ul! (din principiu). /end offtopic Despre Aperture nu-mi pasa prea mult. /end ontopic
Da, de KKT!
Bine macar ca am Apertura gratuit.
Acu’ tre’ sa ma invat cu Lightroom; si nu-mi place… :(
Am încercat și eu Lightroom. Nu prea mi-a plăcut (cu unele excepții). Dar nici Aperture nu m-a impresionat. Puțin cam greoi. Rămân fan DXO (cu unele mici excepții). Eu sunt foarte curios cum se vor putea lucra imaginile RAW cu noua Photos app. Că la jpeg oricum nu ai nevoie de nu știu ce aplicații minune. Te descurci și cu chestii gen Pixelmator sau Fotor.
Apoi, mai este ceva. Conexiunile dintre aplicațiile foto pro prin plug-inuri sunt deja o practică veche. În fond, stai și te întrebi care este drama. Și DXO (care nu este chiar o aplicație ieftină) te trimite către Lightroom pentru unele setări după care te poți întoarce înapoi și tot așa. Are toată luma un loc sub Soare și cred că impactul nu va fi atât de mare în final. Până la urmă va fi un “business as usual” și după ianuarie 2015.