Sistem de operare [pe stick boot-abil]
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 31.03.14

As vrea sa stiu cum sa adaug ultima versiune de Mavericks pe un stick bootabil de 16 GB deoarece vreau sa refac tot sistemul de operare Apple si este prima oara cand il fac. Cand am cumparat laptopul in anul acesta nu am primit nici cd de instalare pentru sistemul de operare.
Eu mai am cd cu Windows 7 Ultimate care l-am adaugat pe dvd-rw laptopului meu si nu merge sa fac inca un sistem operare. Imi puteti spune cum sa instalez Windows 7 direct de pe cd.

[ Modificat: 05 Iulie 2014 09:12 AM de altero ]

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

DiskMaker X sau

Metoda Apple: undeva prin măruntaiele OS X-ului se află un mic soft, pus de Apple acolo, accesibil doar prin Terminal: createinstallmedia. Face și partiție de Recovery, dacă discul pe care vrei să instalezi Mavericks nu o are deja. (La fel face și DiskMaker X, care folosește createinstallmedia). Procedura DiskUtility nu crează această partiție.
- Installer-ul Mavericks trebuie să fie în Applications, adică acolo unde se pune el când îl descarci din Mac App Store.
- Conectează un USB de minim 8 GB, numește-l Untitled (sau cum vrei tu, dar atunci modifică comanda de mai jos).
- Copy/Paste comanda asta în Terminal: sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia—volume /Volumes/Untitled—applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app—nointeraction (îți va cere parola; va șterge tot de pe volumul Untitled)
- ai răbdare până termină de copiat și de meșterit la volumul cu pricina, după care ai un installer butabil de Mavericks.

(din Ghidul Macuser)

Ca sa instalezi Windows pe Mac, fa-o prin Boot Camp Assistant (din Utilities), sau prin virtualizare cu Parallels, VMWare etc.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
altero - 05 Iulie 2014 08:42 AM

DiskMaker X sau

Metoda Apple: undeva prin măruntaiele OS X-ului se află un mic soft, pus de Apple acolo, accesibil doar prin Terminal: createinstallmedia. Face și partiție de Recovery, dacă discul pe care vrei să instalezi Mavericks nu o are deja. (La fel face și DiskMaker X, care folosește createinstallmedia). Procedura DiskUtility nu crează această partiție.
- Installer-ul Mavericks trebuie să fie în Applications, adică acolo unde se pune el când îl descarci din Mac App Store.
- Conectează un USB de minim 8 GB, numește-l Untitled (sau cum vrei tu, dar atunci modifică comanda de mai jos).
- Copy/Paste comanda asta în Terminal: sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia—volume /Volumes/Untitled—applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app—nointeraction (îți va cere parola; va șterge tot de pe volumul Untitled)
- ai răbdare până termină de copiat și de meșterit la volumul cu pricina, după care ai un installer butabil de Mavericks.

(din Ghidul Macuser)

Ca sa instalezi Windows pe Mac, fa-o prin Boot Camp Assistant (din Utilities), sau prin virtualizare cu Parallels, VMWare etc.

As vrea sa stiu cum sa adaug ultima versiune de Mavericks 10.9.4 pe un stick bootabil de 16 GB deoarece vreau sa refac tot sistemul de operare Apple. Cand am cumparat laptopul anul acesta nu am primit nici cd de instalare pentru sistemul de operare.
Dupa ce refac sistemul de operare vreau sa fac in plus inca ca un sistem de operare, iar eu mai am un cd original cu Windows 7 Ultimate care l-am adaugat pe dvd-rw laptopului meu, dar nu merge sa fac inca un sistem operare. Imi puteti spune cum sa instalez Windows 7 direct de pe cd.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

Tu citesti?

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
altero - 05 Iulie 2014 09:11 AM

Tu citesti?

Dar fisierul Mavericks care il descarc de pe Mac App Store ramane in Applications doar pana ce il descarc si dupa aceea dispare.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator

Dispare doar dupa ce se instaleaza Mavericks. Daca il descarci acum, il gasesti in Applications.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
altero - 05 Iulie 2014 09:26 AM

Dispare doar dupa ce se instaleaza Mavericks. Daca il descarci acum, il gasesti in Applications.

Descarc Mavericks, apoi conectez stickul, scriu Untitled, dupa aceea introduc programul Terminal, dau coy/paste, astept sa se stearga tot si apoi imi apare sistemul de operare pe stick. Dupa aceea cum folosesc acest stick dau restart si f8 ca la Windows. Mult zic ca se poate face stick bootabil si cu DiskMaker X, dar cum mai exact.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj Napoca - Bucuresti
Macuser din: 30.07.10

Uite aici un tutorial de pe YouTube wink
https://www.youtube.com/watch?v=zgdUGBlJGV0

Semnătură 

CustoMac Pro - 27” | i7 4,4 Ghz | 16 GB RAM | GTX 970 4GB | 120 SSD + 6 TB HDD
iPhone 7 32GB
Apple Watch Series 1

Prin colectie:
iBook G4 - 12” | iBook G3 - 12” | Powerbook G3 - 12” | iPod Classic 5th Gen

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 

Care varianta este mai buna si mai sigura cea cu Terminal sau cea cu Disk Maker X.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member
Din: Bacau/Iasi
Macuser din: 05.02.13

Ambele fac aceeasi treaba. Nu trebuie sa te stresezi atat…e o chestiune destul de simpla, mai ales ca ai tutoriale si explicatii mai sus.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Morfix333 - 05 Iulie 2014 03:03 PM

Ambele fac aceeasi treaba. Nu trebuie sa te stresezi atat…e o chestiune destul de simpla, mai ales ca ai tutoriale si explicatii mai sus.

Este una din variante mai rapide decat alta ca sa nu astept mult timp ca sa nu zic dupa aceea ca cealalta varianta facea aceeasi lucru, dar mai rapid.

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member

Sincer. daca te stresezi atat de mult pentru un stick bootabil, iti recomand sa nu te atingi de terminal, asta ca sa nu vii pe urma sa ne spui ca nu-ti mai merge mac-ul
Incearca DiskMaker X, e cel mai simplu.

Semnătură 

iPhone 7 32GB
Apple Watch Series 1

Prin colectie:

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
Rank
Newbie
Din: Oradea
Macuser din: 08.03.13
bogdi_N - 05 Iulie 2014 03:41 PM

Sincer. daca te stresezi atat de mult pentru un stick bootabil, iti recomand sa nu te atingi de terminal, asta ca sa nu vii pe urma sa ne spui ca nu-ti mai merge mac-ul

Si eu tot DiskMaker X am folosit , am procedat exact ca in tutorialul de mai sus de pe YouTube.

P.S. Ajunge un stick de 8 GB !!!!

Semnătură 

 iPhone 6 64gb space grey
 iPhone 5 16gb white
 iPhone 4s 16gb white DE VÂNZARE
 MacBook Pro 15” Unibody Mid 2012 + Apple Magic Mouse
 AirPort Time Capsule 3tb (2013)

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
bogdi_N - 05 Iulie 2014 03:41 PM

Nu fac acelasi lucru atat Terminal cat si Disk Maker X. De ce poate sa nu imi mearga mac-ul daca acelasi lucru fac.

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRank
Member

Cu terminal poti da peste cap sistemul daca nu stii sa-l folosesti, in DiskMaker nu poti sa gresesti cu nimic, e doar o aplicatie cu 2-3 butoane

Semnătură 

iPhone 7 32GB
Apple Watch Series 1

Prin colectie:

‹‹ PROBLEMA: Parola FaceTime.      Trackpad ››