Salut! Am să încerc să fac o scurtă istorie a acestui iMac, tocmai pentru a înțelege mai bine simptomele și a oferi o imagine cât mai completă a problemei (-elor) sale. Pe scurt… este un iMac 4.1, 20 inch, practic primul cu procesor Intel lansat după G5. Cunoscătorii de hardware Apple probabil știu ce urmează... în primul rând i s-a pus procesor Core 2 Duo ( standard el venind cu Core Duo, s-a înlocuit pentru a beneficia de avantajele unui sistem pe 64 ), s-a făcut upgrade de firmware ( pentru a putea pune și folosi mai mult ram ) astfel încât OS X îl vede ca pe un 5.1… aceste intervenții ( cât și altele, gen introducerea unui caddy în locul unității optice pentru un al doilea HDD ) au fost făcute personal, la nivelul unui amator sau mai degrabă pasionat… ele au dus la câteva incidente, gen ruperea unui șurub de la răcirea CPU, ruperea unei cleme din cele care țin rama din partea de sus, stricare clema prindere la LCD ( am uitat de ea și am ridicat LCD-ul, rezultatul fiind cel menționat ), lucruri minore, rezolvate în genul Dacia… cu ciocanul și puțină inventivitate, gen folosirea unei benzi izolatoare care ține cablul LCD-ului pe poziție… nimic grav pânăla urmă! )
În urmă cu circa 1 an de zile, practic când am pus caddy-ul, după asamblare m-am lovit de o problemă ciudată... la trecerea din faza de sleep spre wake-up ecranul flick-ăia… enervant simptom dar ca să nu mai desfac iMac-ul îl pusesem să nu mai treacă la sleep niciodată. Până la urmă am desfăcut iMac-ul, am mai așezat cablul, am strâns șuruburile de la chipsetul video de trozneau granulele de nisip în el și… minunea s-a întâmplat! Nu mai flick-uia…
Cum are și el ceva ani la activ… a mai căpătat una problemă... urmele acelea de încălzire excesivă, petele acelea întunecate dintre straturile LCD-ului. Acum vreo 2 săptămâni… ce să fac eu? Normal… luat inima-n dinți, sculele și la treabă! Desfăcut iMac-ul, apoi LCD-ul, șters cu simț de răspundere, montat la loc. Monitorul strălucea, nou-nouț bătrânelul… numai că a revenit problema cu flick-ăreala aia. De data asta parcă mai atroce, în sensul că luminozitatea după flick se stabilizează la un nivel mai scăzut ca de obicei. Pe de alta… parcă partea de sus este un pic mai luminată decât partea de jos ( gen o degradare subtilă a luminozității, dar foarte fină, greu de observat în utilizarea normală ) iar uneori ecranul devine negru și așa stă până îl trec din nou prin procesul sleep-wake… l-am desfăcut din nou, iar strâns șuruburi, iar fixat mufă, de data asta am tot mișcat de ea să văd dacă de la ea este problemă... așa cum am putut, cu coada de la lingura de lemn… se pare că nu acolo este problema. Soluția temporară ( pentru a evita flick-ăreala )... pauză somn! )
Făcut studii îndelungate Google și la cât mă mai pricep eu… posibile cauze ar fi invertorul, poate chiar sursa, sau ceva pe la LCD. Cum este computerul cu care mă simt cel mai bine, rulează aproape impecabil 10.8.5 instalat cu SFOTT și nu aș vrea să mă dau bătut, măcar pentru faptul că un hardware din 2006 duce 10.8.5 aș dori câteva idei, modalități pentru a identifica vinovatul, sfaturi, etc.
Mulțumiri anticipate!