Ghid Pantone / Culori corecte pentru nepricepuți.
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Am și eu două întrebări:

1) Am văzut că există numitele “Pantone Guides” - care arată ca niște evantaie cu culori și bănuiesc că le poți folosi pentru a identifica cât mai corect o culoare. Problema este că sunt multe versiuni și nu știu care e mai bună. Matte/Coated/Uncloated, RGB, 4-Color process, Metallic, Pastel.
Eu am nevoie pentru a descrie cât mai bine culorile unor obiecte - nu e nimica legat de print. Care evantai sa-l iau ? Nu ziceți “toate” că sunt scumpe.

2) Să zicem că vreau ca cineva de pe internetul ăsta mare - persoană non-detepistă - să-mi descrie cât mai corect culoarea unui obiect.
Există vre-un fel de “cartonaș” standardizat pe care persoana respectivă să-l pună lângă obiect și să le facă poză împreună și eu să folosesc un software care, bazându-se pe culorile standard de pe acel cartonaș - să îmi facă o corecție de culoare la poză și să știu cât mai precis ce culoare e obiectul ăla ?

Mulțumesc.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 08.11.13

http://www.pantone.com/pages/products/product.aspx?pid=1032&ca=1

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

1 - daca vrei totuși să dai bani pe un “Pantonar”, alege matte / uncoated
asta va fi mai aproape de ceea ce dorești tu să vezi

2 - nu se poate ce vrei tu, dar poți încerca să folosiți (tu și persoana de dialog) aceeași referință:
      https://kuler.adobe.com
      http://www.rapidtables.com/web/color/color-wheel.htm

[ Modificat: 06 August 2014 06:30 AM de dacuBurebista ]

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

Lyon - interesant dispozitiv ! Un pic cam scump pentru bugetul meu smile Un “evantai” pantone S/H este un pic mai ieftin.

Dacu - mersi de link-uri.
Pentru 2 am gasit intre timp ceva care face exact asta:

http://xritephoto.com/ph_product_overview.aspx?catid=28

Cautam insa ceva mult mai simplu/ieftin smile Un carton XRite ColorCehcker Classic costa 80 de dolari. Ma gandeam la ceva de marimea unei carti de vizita, destul de ieftin sa-l poti trimite omului prin posta intr-un plic. Un cartonas cu 6 culori: Alb/Gri 50%/Negru/Rosu/verde/Albastru - ar fi de ajuns pentru a calibra cat de cat o poza ?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator

teoretic ar merge
practic, e mai greu…
imaginea va veni în spațiu RGB iar culorile vor varia în funcție de setările de la nuanță și luminozitate…
și dacă pozele vor fi făcute cu telefonul sau tableta, în cameră, la lumina becului, unor pietre ținute în cutii - hm, atunci se schimbă treaba
smile
încearcă mai întâi varianta cea mai simplă

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 20.06.08

Prin vemuri de mult apuse… 10 -15 ani pe cand cochetam cu DTP si publicitate primeam de la cate un client o sigla in care aveam descrierea codului Pantone a culorilor. N-am avut probleme cu interpretarea sau eroare de noante, etc…

Semnătură 

“Cel cel mai sigur semn că există viață inteligentă în Univers este că niciodată nu au încercat să ne contacteze” - Bill Watterson.

Ladă cu multe mere….

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Administrator

Problema mea de la punctul 2 din pacate are legatura cu oameni nepriceputi.

Pesoane normale, atehnice, a-detepiste, a-fotografe care vor “ceva in aceiasi nuanta cu obiectul X” - si care in cel mai fericit caz pot face o poza cu telefonul la obiectul X in conditii de iluminare “cum or fi”.

Daca vad un obiect care stiu eu ca ar trebui sa fie alb in poza aia, pun softachele de editare de poza sa faca White Balance dupa zona aia.
Ce altceva m-ar ajuta ca sa fie fotografiat impreuna cu obiecutul X astfel incat eu sa-mi dau seama cat de cat despre ce culoare era vorba original ?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 21.05.06

În Europa se mai folosește pentru vopsele standardul de culori RAL, și mostrare RAL au comercianții care vând… vopsele.
Nu știu cum o fi în SUA, da’ ceva mostrare de culori pentru vopsele tre’ să aibă și ăia.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator

reglajul pe alb se folosește în televiziune, dar corecțiile se fac și în funcție de experiența operatorului…
cel mai simplu ar fi să rogi persoana să facă poza afară din casă, la lumină naturală
asta pentru că nu știi ce transparente are la geamuri, ce lumini și ce nuanțe dominante are în dormitorul unde pozează bluza aia