Experiența mea cu OWC Elite Pro Dual:
Am primit doar enclosure-ul, fără discuri. Are un port USB 2.0 3.0 și 2 Thunderbolți.
Acum îl folosesc cu 2 x 2TB WD Red, mecanice.
L-am încercat și cu un singur Samsung 840 Pro, 256 GBytes cu adaptor de la 3.5’ la 2.5’. Nu-mi amintesc valorile precise obținute în teste dar, ca să-ți faci o idee:
-Pe Thunderbolt, aprox. 500 MBytes / secundă citire și aprox. 450 MBytes / secundă scriere cu vreo 40 kIOPS, random Read.
-Pe USB 3.0, aprox. 250 MBytes / sec citire și aprox. 250 MBytes / sec scriere cu vreo 10 kIOPS, random Read
-Pe SATA-3 (INTERNAL, instalat în MacBook Pro) - 540 MBps citire, 495 MBps scriere, 96k IOPS random Read (<-asta ca să-ți faci o idee despre degradarea performanțelor pe conectica externă).
Probleme cu enclosure-ul ăsta (nu spun că se aplică și la altele):
-N-am reușit nici în ruptul capului să conectez un ThunderBolt display în daisy chain PRIN enclosure. Invers, cu enclosure-ul conectat ÎN display, merge brici iar performanțele sunt identice cu cele obținute conectând eclosure-ul direct la Mac.
Concluzie:
-Personal nu mă încântă deloc vitezele de transfer mari, pentru că 99.9% din timpul petrecut în fața calculatorului lucrez cu fișiere mici și multe (așa cum se întâmplă tuturor). Deci cei aproape 0.5 GBps citire/scriere înseamnă fix nimic. IOPS, în schimb (Input/Output Operations per Second) au scăzut drastic, la aprox. 40% pe Thunderbolt și vreo 10% pe USB 3.0 (din valorile obținute pe conexiunea SATA3, internă). Asta-i destul de neplăcut pentru că asta-i specificația pe care ar trebui s-o urmărești atunci când cumperi un SSD, nu viteza de citire la transfer de blocuri de X Gigabytes. Alea-s (oarecum) irelevante. Deci, pe Thunderbolt, pierzi ceva performanță dar nu ar trebui să te afecteze vizibil în activitatea zilnică, dacă utilizezi computerul în mod “obișnuit” - browsing, aplicații light, office, editare foto/video, muzică, filme etc.
Testele astea le-am făcut pe un MBPro 13’ din 2012 cu 2 porturi USB 3.0, 1 port Thunderbolt 10Gbps și porturi SATA-3 la interior, cu un Samsung 840 Pro, unul dintre cele mai bune SSD-uri consumer de pe piață.
În altă ordine: nu știu unde crezi tu că ai găsit un SSD de 1 TB la prețul de 1.000 lei dar, te rog, dă-ne și nouă pontul că ne vei face fericiți!
Cred că te referi la prețul enclosure-ului, care, da, se apropie de suma respectivă. OWC-ul ăsta al meu, deși a fost primit cadou știu că se apropie de vreo 200 euro în UE, respectiv 200 USD în US.