Familie de fonturi cu extensia*.fam
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

Salutare,

Știe cineva cu se deschid/văd fonturile cu extensia *.fam? Am primit un proiect în InDesign cu fonturile așa cum arată în screenshotul atașat.

Am încercat să deschid Fontbook și apoi să “trag” fișierul in program, dar nu mă lasă. Am încercat să iau fiecare font și să-l deschid cu Fontbook, dar după cum vedeți, Fontbook este gri, deci nu pot.

Am căutat pe Google, dar îmi apar tot felul de chestii ciudate, fie legate de ceva fișiere de MAC II, fie îmi corectează cu *.afm.

Cu stimă,
Sebastian

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 21.05.06

Fișierul cu extensia .fam nu e font (numai dacă nu i-a schimbat cineva extensia intenționat).
Pentru restul, ai putea instala editorul de fonturi FontForge, apoi să-ncerci cu el să le deschizi și să le regenerezi ca fonturi .OTF, ca să le poți folosi pe Mac OS X.
Dacă nu merge, cel care le-a trimis ar trebui să “sponsorizeze” achiziția fonturilor cu pricina de la Berthold Type Foundry.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

schimbă de mână extensia aia in afm și vezi dacă merge…

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Mda. Clientul mi-a trimis, ulterior, fonturile cu extensia *.afm, dar tot degeaba. Nu le pot instala. Nici partiția de Widnows nu le recunoaște. Am încercat cu un converter online de fonturi să le convertesc din *.afm în *.otf, conversie reușită, dar fără finalitate. Nu le pot instala.

O să încerc acum cu FontForge. Sper să meargă.

Cu stimă,
Sebastian

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: 

Probabil fonturile astea-s în formatul vechi Type1, deci ca să le poți genera corect din FF în alt format, ai nevoie și de fișierul .afm aferent – acolo sunt incluse kerningu’ și alte chestii (letterspacing, ligaturi), fără de care… mai bine lipsă. Deci în prealabil fă cum zice Dacu – corectează manual din .fam în .afm, ai grijă să fie toate în același dosar (fonturile și fișierul xyz.afm), apoi deschide-le pe rând cu FF și regenerarează-le ca OTF sau TrueType.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: 7 coline
Macuser din: 11.01.07

Adobe Font Metrics

As the name implies, a .afm file contains the metrics (kerning, letterspacing, etc.) information for a font. It is a Postscript file, but is not the font itself

Fontul o fi în altă parte…

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Am instalat FontForge și X11. Am încercat două variante:

a. Să deschid on font cu extensia *.fam. Eroare.
b. Să import un font cu aceeași extensie. Eroare. Nu vede niciun font.

Screenshoturile sper să fie mai explicite.

Poate cineva să încerce să mi le convertească într-un format OTF sau TTF care să-l pot folosi? Dați-mi pe PM un mesaj cu costul care îl implică conversia.

Cu stimă,
Sebastian

bogdan77 - 24 August 2014 10:57 PM

Fișierul cu extensia .fam nu e font (numai dacă nu i-a schimbat cineva extensia intenționat).
Pentru restul, ai putea instala editorul de fonturi FontForge, apoi să-ncerci cu el să le deschizi și să le regenerezi ca fonturi .OTF, ca să le poți folosi pe Mac OS X.
Dacă nu merge, cel care le-a trimis ar trebui să “sponsorizeze” achiziția fonturilor cu pricina de la Berthold Type Foundry.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Din: 

N-are cum să le deschidă, pentru că fișierele .afm nu sunt fonturi, ci doar conțin date necesare fonturilor propriu-zise din dosar — kerning, letterpacing, poate ligaturi. Că așa era pe vremuri cu formatul ăsta vechi Type1. Mi le poți trimite pachet, să văd dacă merge cu FF.