Să așteptăm detaliile de la iFixit. În particular dacă soclul pentru SSD Pci-e este prezent pe modelul de bază.
Deocamdată se pare că modelul de 699 usd ar fi cel pe care-l lutem numi realmente un pas înainte.
Modelul de 499 e precum iMac-ul entry-level, dimensionat să strâmbi din nas la el și să-ți motivezi sacrificiul pentru următorul.
Așa că e precum la radio Erevan, nu s-a ieftinit ci s-a scumpit.
Dar una peste alta este o aducere la zi binevenită.
Eu il asteptam pentru procesor quad core de ultima generatie, sa vedem ce performante are dar cu hdd in loc de ssd nu va duce nici cat un air. Si parca nici sa cumperi la sfarsitul lui 2014 varianta de 2012 nu iti vine, ma refer la mini-ul quadcore i7.
Probabil e prea mic pentru un quad core si nu puteau evacua caldura generata. Am un “Mini late 2012” care se incalzeste rau in momentul in care copila mea se joaca Sims sau daca utorrent lucreaza cat duce țeava de net.
E chiar nasol daca nu se poate pune al doilea HDD/SSD, putem uita de Fusion Drive. Dar sa asteptam totusi feedback-ul de la iFixIt.
Singurul lucru pozitiv din punctul meu de vedere e placa video. Una peste alta, mi se pare a fi un semi-downgrade tinand cont de procesorul i7 quad si de combinatia SSD+HDD pe care le am in mini-ul 2012.
Presupun că unul din porturile SATA a dispărut în favoarea unui slot PCIe pentru SSD, pe toate modelele.
Pe modelul de bază de 499 usd se poate pune cel puțin un SSD SATA III de format 2,5” în locul harddiscului de 5400 rpm cu care vine.
Dacă este lipit și prezent conectorul pentru SSD PCIe atunci se poate pune și acesta și făcut eventual fusion drive cu hard discul, sau numai flash storage la viteză superioară a ce poate oferi SATA III.
Și cu asta da, într-adevăr, punctul de intrare în lumea Mac s-a ieftinit.
La modelele de 699 și 999 usd din moment ce există opțiune de flash storage sau fusion drive bto sigur există acel conector.
Cât despre înlocuirea portului FireWire cu al doilea Thunderbolt, personal cred că e mai flexibil așa. Poți pune adaptor FW-thunderbolt dar poți avea și trei interfețe gigabit dacă vrei.
Aș mai vrea să mai văd ventilator ca la MBP, din acela cu pale asimetrice care “întinde” zgomotul produs pe o plajă mai mare de frecvențe și-l reduce în amplitudine per total.
Take note of the timeline near the end. 14/15 LPDDR4
Adică au hotărât să folosească un tip de low power DDR3 din care oricum nu se găseau SODIMM-uri.
Fabulos. Mindblowing. Va trebui să comandăm mini-uri BTO cu 8 sau 16 GB Ram. Doar mai testezi pe ici pe ceva prin VirtualBox, nu ?
Și dacă tot bagi mâna în buzunar și aștepți ospătarul cu comanda poate pui și de un PCIe SSD, măcar un 256 GB.
Și uite așa e 1099 USD un mini care să merite. Bre, dar parcă la banii ăștia te-ai uita la un iMac, nu ? Nu, nu ăla de 1,4 GHz, ăla nu merită, următorul ...
Dupa cum se si vehicula,s-a confirmat ca RAM-ul este slottered, dar ce e mai nasol ca au pus niste suruburi trox security, la care cei de la iFixIt au trebuit sa isi designuiasca ei o surubelnita sa le poata deschide ... E clara tendinta spre care se duce Apple…
De remarcat ventilatorul cu “AHB” - Advanced Hidraulic Bearing. Din start e mai silențios, și mai important, probabil că nu devine mai zgomotos în timp dacă e expus la un mediu cu praf - adică oriunde în București - praful nu mai intră în lagăr.