Am auzit multe cazuri din Germania (tot doi ani garantie sunt obligati sa dea) unde in magazinele Apple au refuzat sa repare ceva, daca a trecut mai mult de un an de la achizitionare. Ba mai mult, nu doar la Apple se intampla asa ceva, ci mai nou si la laptop-urile obisnuite (Dell, HP, etc.) se acorda doar un an garantie, in al doilea an tu trebuie sa le dovedesti ca este vorba despre un defect de fabricatie. Insa in egala masura am auzit si de magazine si vanzatori, care fara sa comenteze au ajutat la repararea / inlocuirea produselor si in al doilea an, cateodata si dupa garantie, daca era un defect bine cunoscut. Deci cred ca asta depinde si de politica fiecarui magazin si de amabilitatea vanzatorului. La electrocasnice nu prea sunt asa probleme, acolo producatorii ofera cateodata chiar si 5 ani garantie pe produse, insa la laptop-uri in mod ciudat cam toti producatorii ofera doar un an garantie pentru defecte… De asta fac magazinele profituri uriase din vanzarea extragarantiilor si asigurarilor pentru produse. Mi-i dor de timpurile vechi, cand produsele erau asa realizate incat sa reziste zeci de ani, in ziua de azi poti sa te bucuri daca un produs rezista cat timp are garantie. Ma irita si cum te conving magazinele sa cumperi si acele extragarantii, iti zic ca daca produsul se strica in garantia normala, poate sa dureze si peste o luna pana ti se repara produsul, insa daca ai extragarantia, problema ti se rezolva in cinci zile. Este aiurea sa platesti bani in plus ca sa ti se repare un produs cumparat de tine, care se defecteaza in primii ani. Ar trebui sa fie invers, producatorii sa plateasca despagubiri la cumparatori, daca produsul nu rezista un numar minim de ani…