salve,
de saptamana trecuta duminica a inceput sa ma doara usor in partea stanga sus, mai exact in dreptul ultimului molar. Locul e imflamat, e ridicat, se vede ca incearca sa sparga gingia maseaua, problema e ca la mine, nu ma doare locul unde incearca sa sparga, ci radiaza, mai exact ma doare in spatele obrazului( cand apas, si parca simt si amortit locul), mai exact la vreo 2 cm in sus de buza si 2-3 cm din dreptul nasului, chiar deasupra unei masele( unica masea cariata, si care este plombata), lucru care m-a speriat si m-a facut sa caut pe net tot felul de iptoeze, ba granulom, ba sinuzita maxilara.
am fost la dr si mi-a zis ca e de la maseaua de minte, mi-a zis ca e nenorocita si ca durerea radiaza, nu mi-a dat antibiotic, mentionez ca in timpul zilei, durerea e destul de suportabila, iar noaptea ca sa dorm iau un nurofen raceala si gripa, culmea isi face efectul si parca simnt ca nu mai am absolut nicio problema, pe cand nurofen forte cu doza dubla de ibuprofen parca e mai slab, imi amelioreaza mai greu durerile si nu de tot.
stiu ca macuser.ro nu e sfatulmedicului.ro sau alt forum cu tenta medicala, dar va rog daca stiti, poate ma linistiti si pe mine, pentru ca daca intr-adevar e o infectie puternica si nu imi dau eu seama, si eu nu o tratez, atunci poate sa aiba consecinte foarte grave.
Ti-a facut radiografie? Daca da, strange din dinti (scuze ); daca nu, cere radiografie. Sau schimba medicul.
Oricum, lasa netul, ca e prea mare si larg.
nu am facut, nu m-a trimis… am incredere in medic, il stiu de 10 ani..dar din ce am citit pe net+ deductii logice =haos la mine in cap
problema e ca durerea e inselatoare, cand ma lasa, cand ma apuca, si oarecum suportabila, adica nu e ca o durere de masea( carie obisnuita), din ce am intrebat stiu ca la infectie ai dureri nasoale?
pai degeaba incerc cu rachiu ca nu ma doare udneva anume, imi radiaza in toata partea stanga superioara, nu e ca la orice carie.. Imi e frica, ca am citit pe net ca astea, cica, e recomandat de cam toti medicii sa le scoti ca sunt masele evil..
Imi e frica de dentist recunosc, si lui Hitler ii era..
Da-i cu rachie, pana iti faci radiografia.
Eu am avut necaz la absolut toate maselele de minte, dar m-am lasat bine anesteziat si dentista mi le-a extras.
Si mie mi-e frica de dentist, dar cu o anestezie ca la carte nu simti absolut nimic. Te mai doare rana vreo 12 ore dupa extractie si gata.
Daca nu o iei din timp, risti sa erupa maseaua aia si e nasol: nu are loc sa iasa, impinge toata dantura la mama naibii si poti risca sa nu mai poti deschide gura timp de cateva saptamani. Been there, done that. Stiu cum e sa mananci sarmale pasirate…
Is de acord cu Interesantul care iti recomanda sa mergi la medic sa-ti cauterizeze gingia. Eu mi-am scos toate cele 4 masele de minte. Cu anestezic, cu gingia cauterizata, pe urma extractie. Sunt cele mai slabe masele, se cariaza foarte repede si nu ajuta la nimic. Scoate-o afara
cele de jos au iesit partial, iar cea de sus( una) imi sparge gingia). cum adica cauterizat gingia? cauterizarea nu este un mod de inchdiere a ranii? eu asa stiam. deci in loc sa te coase, te arde?? omg!!
Felicitari, inseamna ca ti-a venit mintea la cap
Acum serios, solutia cea mai buna ti-o va da un dentist. Am avut si eu o problema similara iar dentistul - dupa ce mi-a facut radiografie - a decis ca extractia este cea mai buna solutie, chiar daca maseaua inca nu erupsese. Si el a zis acelasi lucru, maselele de minte nu folosesc la nimic.
nu sunt eu doctor, dar imi place sa gandesc logic si ma gandesc ca nimic nu a fost pus de Dumnezeu in noi doar asa ca sa fie( adica pe principiul romanului,’‘las ca merge si asa’‘). Din cunostintele mele medicale limitate, iti mai pot inca 2 exemple pentru care doctorii recomanda extractia/extirparea, bineinteles, este vorba de apendice si de amigdalele.. Nu zic pe de alta parte ca majoritatea maselelor de minte sunt useless, ies cariate pt ca sunt slab mineralizate si se recomanda extractia, dar ma gandesc ca totusi au ele un rol.. chiar daca nu stiu sa il definesc acum. Probabil ca tot ce am zis mai sus rezida din teama mea profunda de tot ce inseamna doctori, spital si mai ales DENTISTI.
Pitagora, unele “chestii” din noi aveau rost pe cand eram maimute (aveam alt maxilar - maselele de minte, dadeam din coada - coccisul, mancam de prin copaci - apendicele care atunci era mat in toata regula). Lasa-l pe Dumnezeu in pace si nu da in babisme, speranta de viata a crescut cu vreo 30 de ani de cand cu medicina moderna si nu ne mai decimeaza bolile infectioase si mortalitatea infantila. Lasa aiurelile si cauta preferabil un chirurg (dentoalveolar, OMF) sa vada ce-i acolo, poate e crescuta aiurea, a erupt partial si s-a cariat etc. Maselele de minte pot cauza multe probleme si altera intreaga estetica dentara daca imping toti dintii de pe arcada, unicul lor rol potential este ca eventual sprijin pentru o punte daca ti se termina toata dantura la batranete.
Radiografie sa vezi daca nu e defecta.
Daca nu e defecta, rabda.
Da, asa trebuie sa doara.
Mie mi-au iesit amanpatru maselele de minte cu dureri similare (poate ceva mai mici).
Si pentru ca nu aveau carii, nu le-am scos.