Eu sper că ai posibilitatea de a accesa pagina cu descrierea produsului așa cum era el ofertat de vânzător. Sau că ai un schimb de e-mailuri sau mesaje cu tipul respectiv. Altfel, nici la poliție și nici la instanță nu te va crede nimeni pe cuvânt. Vânzătorul nu are decât să aducă un martor care să confirme că ți-a fost pus la dispoziție Mac-ul și ca l-ai studiat de zor, deci ai cumpărat în cunoștință de cauză.
Dacă ai orice dovadă scrisă, contactează-l în scris pe individul respectiv și expune-i în termeni mai duri situația, dă-i un deadline pentru a-ți returna banii, în caz contrar urmând să recurgi la orice remediu legal (plângere penală sau acțiune în civil pentru anularea contractului și despăgubiri). Ca să fie cât se poate de formal, bine ar fi să îi poți afla adresa pentru a-i trimite scrisoarea cu confirmare de primire și conținut declarat. Dacă nu, merge și pe mail, deși adresa aia e dubioasă rău.
Dacă nu ai dovadă scrisă din care să reiasă că ție ți-a fost prezentat un alt produs decât cel cumpărat, bine ar fi să îți preconstitui o dovadă în sensul ăsta: îl contactezi în scris, îi zici sec care e situația, îl ameninți cu poliția și instanța și speri să îți răspundă într-un mod din care să reiasă că știa că tu vrei anumite caracteristici la Mac-ul ăla.
Și bine ar fi să rezolvi totul amiabil. Dacă nu se rezolvă, poți încerca să-i faci plângere penală pentru înșelăciune și să te rogi să dai peste un polițist isteț care să îl ia pe ăla tare (cum a fost cazul fericit a lui Adelyn, mai sus). Altfel, eu nu prea cred că se va ajunge nicăieri, pentru că e foarte greu să demonstrezi că sunt îndeplinite condițiile cerute de lege pentru înșelăciune. Spre exemplu, tipul ar putea spune că el a cumpărat de pe ebay Mac-ul și l-a vândut așa cum l-a primit. Iar înșelăciunea din culpă nu se pedepsește, deci case closed (clasat). Ar fi remedii într-un proces civil (anularea contractului pentru dol, predare neconformă etc.) dar alea sunt costisitoare (plătești taxă de timbru la valoarea litigiului – cam 300 RON fond și 150 RON apel – plus onorariul avocatului, nu știu cât ar fi, dar în București onorariile sunt nesimțite) și durează de ți se acrește. Desigur, dacă ai câștiga primești înapoi taxele de timbru și, dacă vrea judecătorul, și onorariul de avocat.