Problema cu mărimea fonturilor după noile reglementări UE
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 21.05.06

Poate n-am căutat bine, dar n-am găsit discutată treaba pe vreun forum, așa că zic aici:

Cred că știți povestea:

Ce depășește 80 cm² …………… minimum font size 1,2 mm (6pt)
Ce e mai mic de 80 cm² ……… minimum font size 0,9 mm (5pt)

Ce nu mi-e clar e la ce se referă “minimum font size”? Presupun că la înălțimea minusculei x (deci la “x-height”, in fontspeak), nu?

Mai e și treaba că un font setat la 5 pt, de exemplu, de cele mai multe ori NU are aceeași înălțime a majusculelor și a minusculelor cu cele ale altui font setat tot la 5 puncte – vezi imaginea atașată.

Prin urmare, din moment ce măsurătoare în puncte tipografice (5 sau 6 pt) nu ajută, e corect când zic că trebuie măsurat în mm x-heightu’, să fie 0,9 sau 1,2, și în funcție de asta trebuie ajustată mărimea în pt? Corect?

[ Modificat: 31 Decembrie 2014 12:32 PM de Administrator ]

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

da, la x se măsoară fontul, iar măsurătoarea se face în mm
deci cel mai sigur este ca atunci când faci eticheta, chiar dacă ai setat la font în puncte, dacă scrii de exemplu “5 mm” softul face conversia la punctele necesare

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 21.05.06

Da, x-heightu’ contează, dar din cauză că variază de la un font la altul (se vede în imaginea atașată), neavând legătură cu mărimea fontului “vizibil” exprimată în puncte, trebuie mers pe măsurarea înălțimii x-ului, și abia apoi făcută ajustarea mărimii în puncte. (De fapt, nici înălțimea majusculei X nu are legătură cu mărimea fontului vizibil exprimată în puncte… dar asta-i altă poveste).

Dar cu toate că programele de grafică actuale nu ne oferă modalitatea de a ajusta mărimea fontului în funcție de x-height (deci să bagi 1,2 mm într-un câmp pentru x-height), cu toate că ar fi ușor de calculat distanța de la baseline la nodul cel mai de sus al minusculei x, e totuși bine că deobicei fonturile folosite pentru astfel de texte cu ingrediente, avertismente și termene de valabilitate pot fi de cele mai multe ori sans serif-uri uzuale, deci un tabel cu Myriad, Helvetica și Candara, să zicem, e ușor de făcut și de avut la îndemână – cam așa:

Helvetica ………… 1,2 mm x-height –>  6,6 pt
Helvetica ………… 0,9 mm x-height –>  4,75 pt
Myriad ……………  1,2 mm x-height –>  7,1 pt
Myriad ……………  0,9 mm x-height –>  5,3 pt
Candara …………  1,2 mm x-height –>  7,4 pt
Candara …………  0,9 mm x-height –>  5,5 pt