8 GB RAM pe un MBP 15" late 2008
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Whiteley, UK
Macuser din: 27.04.09

Salut!
La laptopul din titlu (2.4 GHz core Duo) am doar 4 GB RAM. Aș vrea să-i pun 8 GB. A mai upgradat cineva? Vreo contraindicație?
Mulțumesc.

Semnătură 

‎“There’s a gate in our heads…One that keeps the insanity in all of us from flooding our intelects. And, at critical moments, it swings open and all kinds of weird shit comes flooding through.” - S.K.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Daca e Core Duo, nu e 2008. Toate cele din 2008 au fost Core 2 Duo

http://www.everymac.com/systems/by_year/macs-released-in-2008.html

CPU-urile Core Duo sunt 32 biti si nu pot accesa mai mult de 4Gb de RAM (de fapt 3Gb + memoria video)

Daca e de fapt Core 2 Duo - vezi care din modelele astea doua este:

http://www.everymac.com/systems/apple/macbook_pro/specs/macbook-pro-core-2-duo-2.4-15-early-2008-penryn-specs.html
http://www.everymac.com/systems/apple/macbook_pro/specs/macbook-pro-core-2-duo-2.4-aluminum-15-late-2008-unibody-specs.html

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member

E 2.4 GHz Intel Core 2 Duo, http://www.everymac.com/systems/apple/macbook_pro/specs/macbook-pro-core-2-duo-2.4-aluminum-15-late-2008-unibody-specs.html
Scuze, l-am “mâncat” pe 2.

Cu doar 4 GB, practic nu prea-l mai pot folosi; Safari îngheață, iMovie 10 nu merge, iPhoto se mișcă f încet și dă crash dacă dai 2 clickuri unul după altul prea rapid și tot așa. Eu sunt conștient că are o vârstă și că programele cer tot mai multă memorie RAM, dar pt ce fac eu cu laptopul ăsta simt că m-ar mai ține dacă reușesc să-i pun mai multă memorie.
E OK să-i pun 2 sloturi de 4 GB? Parcă am văzut pe undeva că e testat doar cu 6 GB (oficial).

Semnătură 

‎“There’s a gate in our heads…One that keeps the insanity in all of us from flooding our intelects. And, at critical moments, it swings open and all kinds of weird shit comes flooding through.” - S.K.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

Problemele pe care le descrii n-ar trebui să apară în mod normal de la “doar” 4GB RAM. Sunt totuși patrugigaderam !
Foarte probabil să fie alte cauze, problemele n-or să dispară după ce dai banii pe memorii.

Mai multă memprie RAM te ajută să poți folosi sistemul cu mai multe programe deschise simultan fără să încetinească, sau să deschizi fișiere mari de date.
Cu RAM insuficient pentru un anume tipar de utilizare sistemul încetinește, dar nu apar crashuri.

Verifică hard discul, rulează teste de memorie, bootează în safe mode sau cu un user nou creat, vezi ce se schimbă.

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj Napoca - Bucuresti
Macuser din: 30.07.10

eu am avut un 13 inch din 2008 si mergea bine mersi cu 8GB de ram, Nici la 4 gb nu se misca rau, cel putin nu cum il descrii tu pe al tau, mai bine ii pui un ssd, chiar daca e doar sata 2 se simte diferenta dintre un hdd si un ssd.

Semnătură 

CustoMac Pro - 27” | i7 4,4 Ghz | 16 GB RAM | GTX 970 4GB | 120 SSD + 6 TB HDD
iPhone 7 32GB
Apple Watch Series 1

Prin colectie:
iBook G4 - 12” | iBook G3 - 12” | Powerbook G3 - 12” | iPod Classic 5th Gen

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Maclean - 12 Ianuarie 2015 10:14 PM

Verifică hard discul, rulează teste de memorie, bootează în safe mode sau cu un user nou creat, vezi ce se schimbă.

Le-am verificat pe toate de nu știu câte ori. A mai rămas chestia cu upgrade-ul de RAM s-o fac, poate doar pt liniștea mea sufletească...
Exemplu din care-am tras concluzia că poate memoria RAM nu-i deajuns: iMovie 9 rulează f bine. iMovie 10 e f slow, iar dacă încerc să editez un clip îngheață și singurul remediu e hard reset.
O altă ciudățenie ar fi Safari: dă crash în max 1 min după ce l-am lansat. Every single time. Firefox n-a dat nici un singur crash de luni de zile. Nu mă înțelege greșit - îmi place Safari, chiar sunt “fan” - dar n-am ce face. Chiar am început o discuție și aici la un moment dat, am urmat toate sfaturile primite, dar nu i-am dat de capăt.

Bănuiesc că v-ați dat seama că sunt un simplu utilizator, nu am cunoștințe aprofundate de IT. În fine, să revin la topic, m-am gândit că lipsa de RAM ar putea fi cauza.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
bogdi_N - 12 Ianuarie 2015 10:40 PM

eu am avut un 13 inch din 2008 si mergea bine mersi cu 8GB de ram, Nici la 4 gb nu se misca rau, cel putin nu cum il descrii tu pe al tau, mai bine ii pui un ssd, chiar daca e doar sata 2 se simte diferenta dintre un hdd si un ssd.

Îmi poți da mai multe detalii despre varianta asta, cu SSD, te rog? Poate un model anume care să se potrivească la laptopul meu. Chiar nu mă pricep.
Dacă-i pun un SSD, să-i mai pun și ceva RAM memory? Mulțumesc.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member

Cam toate SSD-urile se potrivesc, eu am avut un Samsung 840 Evo de 120 GB, vechiul HDD il aveam pus in locul unitatii optice, deci nu aveam nevoie de un SSD mai mare.
Ia vezi aici, e un topic cu compatibilitatea ssd-urilor in mac-uri http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/41242/

Semnătură 

iPhone 7 32GB
Apple Watch Series 1

Prin colectie:

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member

Deci, SSD-ul îmi va înlocui HHD-ul? Asta e ceva ce pot face eu sau trebuie să-l duc la service?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member

sigur ca poti face si tu, sunt tutoriale foarte simple pe ifixit
https://www.ifixit.com/Guide/MacBook+Pro+15-Inch+Unibody+Late+2008+and+Early+2009+Hard+Drive+Replacement/841

Si aici unul pentru SSD + HHD, un pic mai complicat, iti trebuie doar rabdare si atentie
https://www.ifixit.com/Guide/Installing+MacBook+Pro+15-Inch+Unibody+Late+2008+and+Early+2009+Dual+Hard+Drive/8526

Semnătură 

iPhone 7 32GB
Apple Watch Series 1

Prin colectie:

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 09.02.13
Adri - 13 Ianuarie 2015 07:12 AM
Maclean - 12 Ianuarie 2015 10:14 PM

Le-am verificat pe toate de nu știu câte ori. A mai rămas chestia cu upgrade-ul de RAM s-o fac, poate doar pt liniștea mea sufletească...
Exemplu din care-am tras concluzia că poate memoria RAM nu-i deajuns: iMovie 9 rulează f bine. iMovie 10 e f slow, iar dacă încerc să editez un clip îngheață și singurul remediu e hard reset.
O altă ciudățenie ar fi Safari: dă crash în max 1 min după ce l-am lansat. Every single time. Firefox n-a dat nici un singur crash de luni de zile. Nu mă înțelege greșit - îmi place Safari, chiar sunt “fan” - dar n-am ce face. Chiar am început o discuție și aici la un moment dat, am urmat toate sfaturile primite, dar nu i-am dat de capăt.

Bănuiesc că v-ați dat seama că sunt un simplu utilizator, nu am cunoștințe aprofundate de IT. În fine, să revin la topic, m-am gândit că lipsa de RAM ar putea fi cauza.

Late 2008 merge bine mersi cu 8 Gb! cei drept 1066 Mhz si sa nu fie low voltage!
Din spusele tale legat de Safari incearca un reinstal curat OS,daca nu se rezolva ai o problema hardware ( cipset/placa video/ rami defecti) nu se pune problema sa se blocheze un Mac cu 4 GB ram( testat personal 1 GB ram e suficient pentru rulare OS si taskuri de baza:).
Dupa cum spuneau colegii mai sus SSD ul este mai bine ” resimtit” ca un update la 8 Gb ram

Semnătură 

...prin livada cu mere…

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRank
Member

Mulțumesc pentru răspunsuri și sfaturi. E clar, o să-mi iau un SSD.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 21.08.16

Același model il am si eu ma gândeam sa ii măresc memoria de la 4 GB la 8 GB. Si sa ii pun si un SSD. Dar iau in calcul si varianta sa il vând si sa pun diferența pentru un MacBook Air 11” sau 13” 2012-2013. Nu sunt condiționat de diagonala, din contra, prefer sa fie cat mai portabil. Ce imi recomandați? Sa fac un upgrade sau sa il schimb? Aveți idee la ce pret as putea sa il vând cu configurația lui standard?