Dictionar termeni tehnici FCP
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Hello all !
Dupa cursul de FCP m-am apucat să citesc diverse manuale despre el. Si am întâlnit tot felul de termeni pe care precis îi știu toți care lucrează zilnic cu așa ceva dar un pifan ca mine ha-bar-nu-are.

Jog & Shuttle - 2 controale la ferestrele de preview care fac ele ceva. Unu’ e ca o rotiță, unu’ ca o manetă - poare cineva să îmi spună cum se folosesc astea “in real life” ?

Prescurtarea de RT care apare peste tot se referă la Real Time (adică să faca play exact la viteza specificată) sau altceva ?

Mulțumesc.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 28.09.06

Serj ... e imbucurator faptul ca citesti carti de FCP. Altii se dau profesionisti si invata aplicatia din help, si sunt f multi dintr-astia.

Jog and Shuttle, este sa zicem “emularea” in GUI a unui control hardware ce se afla pe orice casetoscop analogic din gama professional/broadcast, sau pe unele modele de casetoscoape digitale. Este un “buton” mare rotund care face switch-ul intre functia Jog si cea Shuttle prin simpla apasare in axul acelui “butoias”. Este folosit in general pentru controlul transportului benzii video/audio inainte si inapoi cu viteze variabile sau chiar frame cu frame. Functia JOG, exact asta face, iti da cate o fotograma inainte sau inapoi. SHUTTLE, iti deruleaza inainte sau inapoi cu viteza variabila proportionala cu “excursia” acelui buton intr-o directie sau alta. Pentru a pastra “compatibilitatea” cu sistemele lineare de editare, fiecare producator de aplicatii nelineare, este obligat moral sa includa astfel de reprezentari grafice. Daca iti este greu sa tragi cu mouse-ul de acele “butoane” poti folosi tastatura pentru aceleasi functii. JOG - tastele directionale st-dr. SHUTTLE - tastele J sau L apasate de mai multe ori, sau combinatie simultana de K si J sau L, pentru play in “slow-motion”.

RT - se refera la suportul hardware, de a reda unul sau mai multe streamuri audio/video cu efecte aplicate pe fiecare, in timp real, fara render. Acest feature fiind sustinut de Core Audio, Core Image si Core Video, functie de procesor, placa grafica, etc, sistemul va fi capabil sa “play-eze” in timp real, la o calitate si un frame-rate adecvat resurselor din sistem.
Este un feature major al solutiilor Apple si ma mir ca nu a fost explicat la cursul introductiv la care am inteles ca ai participat.

Daca mai ai si alte nelamuriri, nu ezita sa le postezi aici. Voi fi incantat sa incerc sa-ti raspund la ele.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Prague, Czech Republic
Macuser din: 11.10.05

sergiu, daca esti incepator in FCP iti recomand, daca gasesti pe undeva, Lynda.com - Final Cut Pro5 Essential Editing - (facut de Larry Jordan); e un tutorial destul de bun(zic eu) pentru incepatori care vine si cu exercitii. Din aceasi categorie de tutoriale mai gasesti si urmatoarele:
Lynda.com - Digital Video Principles ( ti se explica toata terminologia A/V)
Lynda.com - Final Cut Pro 5 - Essential Effects (continua lectiile din Essential Editing)
Lynda.com - Final Cut Pro 5 - Beyond the Basics (se continua lectiile din Essential Effects)
Lynda.com - Final cut Pro 5 - Color Correction (se invata notiunile de baza despre corectiile de culoare pentru materialul video)
Lynda.com - Final Cut Pro Optimization and Troubleshooting

Essential Editing, Essential Effects si Beyond the Basics sunt in jur de 8 ore fiecare; restul sunt cam jur de vreo 3-4 ore fiecare pachet de tutoriale. Mie personal mi se pare mai usor de invatat in acest mod ... chiar daca uneori modul in care prezinta Larry mi se pare haios sau chiar straniu ( cateodata parca vorbeste cu copii de gradinita), totusi gasesc informatiile pe care ti le da destul de folositoare, mai ales daca ai nevoie sa inveti repede aplicatia ...

Semnătură 

Mac mini - i5 2.5 GHz, 8 GB, intel HD4000
Mac mini server - i7 2.3 GHz 16 GB, intel HD 4000, 256 SSD
iPhone SE 64 GB
MacBook Pro mid 2012 i5 2.5 GHz, 8 GB, intel HD4000
iPad mini 4th gen 128 GB

Long time ago I said to myself that I should “Think Different !”, and I did. I don’t regret my decision!

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 28.09.06

Training-urile de la Lynda.com sunt dintre cele mai slabe care exista pe piata. E adevarat ca sunt cele mai piratate pe torenti. Larry Jordan este un producator de film independent si profesor la un institut de arta din San Francisco. Nu este un editor de film. Mai mult creator de filme de animatie.

Nu exista “sa inveti repede aplicatia”. Nu ai cum !!! Gandeste-te ca orice aplicatie ( ma refer in general aici la aplicatiile multimedia ) este un tool. Atat sculptorii marii artisti cat si cei care graveaza pietre funerare ... tot ciocanul si dalta folosesc. Rezultatele ... sunt total diferite. O aplicatie o inveti atunci cand stii ABSOLUT totul despre fiecare functie ( nu ma refer la meniuri, butoane, etc ), ce se afla in spatele ei, cum functioneaza procesarea respectiva si nu in ultimul rand cand e cazul sa o folosesti.

Daca tot esti pus pe citit, iti recomand cartile din colectia Peachpit Press. Sunt singurele certificate de Apple. Daca nu ai rabdare la citit, poti apela training-urile video de la DMTS.

‹‹ Nevoie mare nevoie      Elephants Dream ››