Se pare ca nu am fost atenta, si mi s-a blocat Mac-ul pe DVD-uri din SUA. Am cateva - am familie pe acolo, si unele chestii sunt mai ieftine la ei - si cand am introdus un DVD American acum o luna, nu mi-am dat seama ca il schimb ultima data. Am fost azi la Apple Store in Covent Garden (locuiesc la Londra), si mi s-a spus ca nu se poate face nimic. Chiar daca as cumpara un DVD drive extern (ceea ce nu vreau sa fac), ar lua informatiile de soft din calculatorul meu, ergo, tot pe SUA as ramane blocata. Una din “Geniile” la care m-au trimis mi-a spus ca eventual as putea sa fac un soi de factory reset, si poate s-ar reseta si DVD-ul, dar din ce am citit eu pe interneturi, e o treaba legata de hardware, nu de softul instalat (ie, problema e a DVD-ului, nu a sistemului de operare). Si-n plus, nu am nici un chef sa cumpar acum harduri externe pt. un back-up complet si sa imi pierd vremea cu re-instalari de sisteme de operare si softuri cand problema mea e alta.
Ceea ce as prefera sa fac, daca e posibil, e sa-mi cumpar un DVD-writer nou, fara codare regionala, si am inteles ca exista programe (doar soft), cu care se poate pacali sistemul de operare sa nu se streseze ca nu am regiune la DVD. Problemele mele sunt urmatoarele:
1) Ce DVD-writer imi trebuie? Mac-ul meu e un Macbook negru, procesor 2.16 GHz Intel Core 2 Duo, 2 GB memorie, DDR2 SDRAM, si am pe el Mac OS X 10.6.8
2) Daca gasesc unul potrivit, se instaleaza usor? Eu nu am mai desfacut Mac-uri, nici nu stiu cum sa incep. :/
3) Trebuie facut ceva la firmware pt. a pacali softul? Eu chiar nu stiu mare lucru despre treburile astea.
4) Si ultima intrebare: daca ma duc la un magazin de reparatii calculatoare, pot sa am oare incredere in ei? Eu la Londra nu am mai fost (de fapt, nu am avut pana acum niciodata probleme cu Mac-ul, si il am din 2008), si parca toate “repair shop”-urile astea mi se par neserioase, sau chiar dubioase. Stie cineva unul de incredere? Ca se pare ca la Apple Store nu m-au ajutat. :/
3) Afla mai intai exact ce model de unitate optica ai acum (System information / ATA). Probabil e un model Matshita sau HL.
Firmware-ul din unitatea actuala ar trebui modificat / schimbat cu totul ca sa scapi de limitare.
Apoi vezi ce se discuta pe forum despre firmware-ul specific (daca se poate carpi si cum). http://forum.rpc1.org/viewforum.php?f=30
1) Daca totusi trebuie s-o schimbi, iti trebuie o unitate slot-loading, pe IDE (PATA) si profil slim, de 9.5 mm.
e.g. https://www.ifixit.com/Store/Mac/MacBook-MacBook-Pro-15-Inch-8x-SuperDrive/IF185-040-1
De asemenea, daca o cumperi second hand, sunt sanse sa fie si aia blocata pe o regiune anume.
Nu mai zic de faptul ca marea majoritate a celor SH sunt deja defecte. Nu mai scriu / citesc de la o vreme.
Cat despre unitatea optica externa, nu stiu ce sa zic.
Din moment ce limitarea e data de firmware-ul celei interne, una externa fresh ar trebui sa fie in regula.
Cauta una de test, pe USB sau Firewire (nu e musai sa fie Apple si griji sa n-o blochezi pe vreo regiune
Neața,eu personal folosesc un drive extern (intern a decedat ,săracu) un lg care merge super.Normal ...la cel extern nu ar trebuie sa fie restricționat .
O zi frumoasa
Nu stiu cum este pe Mac OS, dar in Windows se poate modifica regiunea din Device Manager, mergand la proprietatile unitatii optice si acolo la DVD Region (se poate modifica de 5 ori maxim). Pe Windows cand am avut doua unitati optice, puteam sa pun fiecare pe regiune diferita.
Multumesc mult de raspunsuri! La mine se pare ca am modificat deja de 5 ori regiunea, doar ca de data asta nu m-a atentionat, sau n-am bagat eu de seama. Ideea e ca se pare ca nu exista o solutie simpla, din software/os.
Multumesc si pentru instructiunile de schimbare a DVD-writer-ului. Suruburile alea mici cred ca sunt problematice, dar daca nu am de ales, cred ca pe baza instructiunilor voi birui.
Mi se pare oricum ciudat (si stupid) ca astia inca mai codeaza DVD-urile. Oamenii calatoresc foarte mult in ziua de azi, si-n plus, cum asa multa lume a renuntat deja la DVD in laptop, sau folosesc tablete, nu prea vad motivatia. :/
Din pacate VLC-ul nu recunoaste DVD-urile. Am incercat. Pana acum tot cu VLC-ul m-am uitat la filme, si nu am avut probleme, dar de cand cu patania asta, nu le recunoaste decat pe cele Americane. Daca incerc sa deschid cele Europene cu el, incepe sa invarta DVD-ul, caraie, incearca, apoi se opreste si imi apare semnalul de eroare. :/
Am citit pe internet ca daca drive-ul de DVD e RPC2, si s-a blocat pe o anumita regiune, VLC-ul nu-l mai poate citi, pentru ca drive-ul nu-l lasa sa acceseze datele de pe DVD pana nu a verificat regiunea. :/
Sa accesezi cu Finder datele de pe DVD european poti?
Daca da, poti incerca sa faci o imagine a DVD-ului (cu Disk Utility) sau sa rip continutul in alt format, undeva pe HDD.
Apoi sa vezi daca poti monta si reda imaginea sau reda continutul ripped.
Nu instig la piratare si nici nu cred ca e vorba de asta, data fiind proprietatea personala a DVD-urilor (si stupizenia RPC, care incurajeaza fix continuturile piratate).
Ai reusit sa vezi ce model de unitate optica ai? Arata ca in screen shot-ul atasat.
Finder vede DVD-ul, il pot deschide, dar cand intru in VideoTS, nu ma lasa sa accesez sau sa mai vad nimic. M-am gandit si eu la solutia asta, mai ales ca filmele le pot downloda (ilegal, dar avand in vedere ce porcarii fac si ce tepe ne trag, chiar nu-mi pasa), dar materialele extra (documentare, interviuri, etc), nu prea sunt de gasit. Sincer, marea mea preocupare este ca am dat niste bani pe editiile alea mega-speciale, vreo 15 DVD-uri in total, “Stapanul Inelelor”, si au o caruta de documentare si “making-of” la care nu ma pot uita.
Cred ca pana la urma va trebui sa imi instalez Windblows pe o partitie, si sa updatez firmware-ul. Am sperat sa fie si o alta solutie, dar se pare ca nu este, avand in vedere ca VLC-ul nu deschide nimic. :(
“you cant use the dvd player anymore but the system thinks it still there. So Use the VLC player.”
Eu cred că e suficient să faci click dreapta pe aplicația DVD Player, selectezi SHOW PACKAGE CONTENTS, arunci la coș folderul Contents din DVD Player, golești coșul. Rezultatul ar trebui să fie tot ca al lui Jakeboy, dar eu am renunțat demult la unitatea optică și nu mai am cum să testez.
M-am riscat, dar degeaba. Dar ma stresez, ca oricum nu foloseam DVD Player-ul ala. Am verificat, in Finder vad toate fisierele de pe DVD-uri. Handbreak si MacRipper (pt. iPod) vad toate fisierele, si recunosc DVD-ul ca fiind DVD, dar nu ma lasa sa deschid sau sa rip nimic.
Asta-i viata. Multumesc oricum de sugestie. Poate ar fi mers bine inainte sa imi blochez eu definitiv drive-ul.
Totusi, ai incercat asta: http://forum.rpc1.org/viewforum.php?f=30?
Nu se poate sa nu gasesti o solutie. Eu mi-am dezonat toate DVD player-ele, doar asa de chichi, pe cand le mai folsoeam.
Am salvat pagina, si am de gand sa patch firmware-ul, dar va trebui sa instalez Windows pe o partitie. Se pare ca la problema mea nu se gaseste rezolvare decat prin Windows. Ideea e ca daca nu-l blocam pe o regiune anume, era ma usor, dar din tot ce am citit am vazut ca o data blocat, e mai dificil.
Si ca sa raspund la un mesaj mai vechi: eu pe Windows foloseam o chestie care se numea AnyDVD, de la SlySoft. A mers ata, mai am si acum laptopul ala, si are peste 10 ani, dar nu se face pentru mac.