1 din 2
1
MBP 15” late 2008 crashing - încerc să-i pun un diagnostic
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Whiteley, UK
Macuser din: 27.04.09

Salut!
MBP late 2008, 15”, 2.4 GHz Intel Core 2 Duo, 8 GB 1067 MHz DDR3, NVIDIA GeForce 9600M GT 256 MB, Crucial SSD 520 GB, Yosemite 10.10.2
Simptome:
- la lansarea unor aplicații, imaginea are un mic flash după care se distorsionează - o poză aici https://dl.dropboxusercontent.com/u/85651889/IMG_4370.jpg  . Mac-ul devine complet înghețat. Aplicațiile care afectează cel mai mult sunt Safari și App Store. Link spre un video care prezintă comportamentul macului la lansarea App Store : https://dl.dropboxusercontent.com/u/85651889/MBP crashing.MOV . Singurul remediu - hard reset. De reținut că Firefox nu a produs NICIODATĂ freeze!
- în câteva ocazii (2-3), Mac-ul a prezentat simptomele de mai sus chiar la Log In, după restart
- uneori, fără nici un pattern, am probleme cu sunetul: orice sunet pe care ar trebui să-l producă mac-ul (de ex. Empty Trash, etc) e înlocuit de 2 sunete consecutive, mereu aceleași (asemănătoare cu sunetul făcut prin apăsarea touch-ului atunci când dai un click prin apăsarea lui). În situația asta, macul nu îngheață, dar ca să-l aduc la normal trebuie restartat.
- nu pot rula Apple Hardware Test: când dau restart și țin apăsată tasta “D”, am parte doar de un restart normal, dar ceva mai lung.

Problemele au început acum un an; la început n-au fost foarte frecvente dar acum am câteva restarturi pe zi din cauza lor. Asta în condițiile în care Safari și App Store sunt “no go”. iMovie 10 dă crash frecvent, de asemenea. Am tot căutat pe net, dar nu găsesc simptome identice cu ale macului meu; și nici nu se potrivesc cu cele ale MBP-lor de 15” din 2011, la care Apple tocmai ce-a recunoscut că au probleme cu logic board-ul.
Diagnosticarea problemei ar însemna un mare pas înainte pt mine: reparat sau aruncat.
A mai avut cineva problemele astea? Orice sfat e apreciat.

Semnătură 

‎“There’s a gate in our heads…One that keeps the insanity in all of us from flooding our intelects. And, at critical moments, it swings open and all kinds of weird shit comes flooding through.” - S.K.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Problema cu sunetul -  habar n-am, n-am mai auzit de asta.

In rest, pare a fi placa video pe duca. Incearca sa tii Macul pe placa integrata (9400M) cu gfxCardStatus. Nu pierzi mare branza de performanta.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
altero - 24 Februarie 2015 06:21 PM

In rest, pare a fi placa video pe duca. Incearca sa tii Macul pe placa integrata (9400M) cu gfxCardStatus. Nu pierzi mare branza de performanta.

Am instalat gfxCardStatus și-am schimbat pe placa 9400M. Totul OK. Am schimbat iar pe placa 9600 și a dat crash. Schimbat iar pe 9400M și tot OK. Deci, asta e!!! Încă nu mă bucur prea tare, mai aștept o zi-două. Mulțumesc.

Cât despre sunet, mai investighez.

Vreo idee despre cum aș putea să rulez Apple Hardware Test?

Semnătură 

‎“There’s a gate in our heads…One that keeps the insanity in all of us from flooding our intelects. And, at critical moments, it swings open and all kinds of weird shit comes flooding through.” - S.K.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj / Suceava
Macuser din: 24.10.08

https://github.com/upekkha/AppleHardwareTest
Presupun ca nu mai ai DVD-urile originale, cu care a venit in cutie.
MBP tau e 5.1 insa sunt 2 .dmg-uri diferite pt. el.
Foloseste in Terminal comanda:

ioreg -l | grep board-id | awk -F\” ‘{ print $4 }’

ca sa vezi exact ce placa de baza ai: F42D86A9 sau F42D86C8.
Restul procedurii e detaliata pe site.
Daca nu merge sa-l rulezi de pe HDD (cum e descris acolo), restore .dmg-ul pe un CD si booteaza de pe el (tine D apasat imediat dupa sunetul de start).

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: județul Devon, UK
Macuser din: 18.10.05

Incearca si un reset NVRAM (pt sunet): butezi cu tastele Command+Option+P+R (⌘ ⌥ P R) apăsate până auzi zbangul de două ori.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
daniel.t - 24 Februarie 2015 09:27 PM

https://github.com/upekkha/AppleHardwareTest
Presupun ca nu mai ai DVD-urile originale, cu care a venit in cutie.
MBP tau e 5.1 insa sunt 2 .dmg-uri diferite pt. el.
Foloseste in Terminal comanda:

ioreg -l | grep board-id | awk -F\” ‘{ print $4 }’

ca sa vezi exact ce placa de baza ai: F42D86A9 sau F42D86C8.
Restul procedurii e detaliata pe site.
Daca nu merge sa-l rulezi de pe HDD (cum e descris acolo), restore .dmg-ul pe un CD si booteaza de pe el (tine D apasat imediat dupa sunetul de start).

Salut!
Am găsit ce placă am, am downloadat dmg-ul. În el e un folder. Nu știu ce să fac cu el. Atașez un screenshot cu locația System/Library/CoreServices. Acolo e deja un “diagnostics_agent”. Am mai încercat o dată restart cu D apăsat, tot nu merge.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
altero - 24 Februarie 2015 09:33 PM

Incearca si un reset NVRAM (pt sunet): butezi cu tastele Command+Option+P+R (⌘ ⌥ P R) apăsate până auzi zbangul de două ori.

Am făcut. Să vedem dacă mai apare problema. Mulțumesc!

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Adri - 24 Februarie 2015 07:50 PM
altero - 24 Februarie 2015 06:21 PM

Am instalat gfxCardStatus și-am schimbat pe placa 9400M. Totul OK. Am schimbat iar pe placa 9600 și a dat crash. Schimbat iar pe 9400M și tot OK. Deci, asta e!!! Încă nu mă bucur prea tare, mai aștept o zi-două. Mulțumesc.

Cât despre sunet, mai investighez.

Vreo idee despre cum aș putea să rulez Apple Hardware Test?

De când am schimbat pe placa 9400M n-am mai avut crash. Deci, e clar, placa 9600 e stricată. Acum, dacă tot vreau s-o schimb, aș pune una mai bună, dacă se poate. Câteva întrebări:
1. Se poate înlocui placa stricată?
2. Dacă da, se poate pune una mai performantă, un upgrade sau doar cea originală, 9600M GT? Dacă upgrade-ul e posibil, aveți vreo sugestie?
3. E ceva care se poate face urmărind un tutorial sau e de dus la service?

Mulțumesc.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Pentru AHT, restore dmg-ul respectiv pe un CD, cu Disk Utility, si booteaza de pe el (D apasat imediat dupa sunetul de start).
Cu placa video dedicata (9600) e destul de nasol.
La un moment dat va deveni inutilizabil MBP-ul.
Sistemul verifica la boot inclusiv placa dedicata si daca nu e in regula -> crash. Asta chiar daca n-o folosesti (stai constant pe 9400).
De inlocuit, n-o poti face tu; de upgrade nici atat.
E de fapt un procesor grafic, lipit pe placa de baza. Din cauza caldurii (si design-ului prost) la un moment dat se degradeaza contactele dintre GPU si placa.
In cele din urma va trebui dus la un service, fie pentru inlocuirea placii de baza (usor si scump) fie pentru relipirea GPU (mai ieftin decat o placa de baza noua, dar nu se poate face de catre oricine, oricum).
Pentru a doua solutie, e recomandabil reball si eventual chip grafic nou (inlocuirea bilutelor de cositor). Reflow nu va tine (incalzirea cu flux a GPU fara a fi scos si curatat).

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member

Am unitatea optică separat, va trebui conectată prin USB. E o opțiune?

Cât despre placa video, m-am cam dezumflat :-(
Văd că știi tot despre chestia asta. Cam la ce costuri să mă aștept, în ambele cazuri: schimbarea plăcii de bază sau reparație + chip grafic nou.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Nu stiu, poti incerca. Am folosit totdeauna doar unitatea optica interna.
La service Apple, o placa de baza noua va fi la pret nesimtit. Asta daca mai au; f. probabil vor spune ca e prea vechi modelul si nu-l mai acopera.
Altundeva, cum ti-e norocul. Una SH insa probabil va sfarsi la fel.
Pt. reparat, cauta pe net sa vezi de service-uri / preturi.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Oradea
Macuser din: 01.01.09

Eu zic ca nu mai merita sa il repari. Are 7 ani…

Semnătură 

Is that a bent iPhone 6 Plus in your pocket or are you just happy to see me ?

15” Macbook Pro BTO. 13” Macbook BTO. 20”  Cinema Display
iPhone Plus.  Watch 38MM Stainless Steel.  AirPods
iPod Nano.  TV 4K. AirPort Extreme.

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Ei, nu e chiar asa.
Un reball facut cu simtul raspunderii il salveaza.
Configuratia e inca perfect utilizabila.
Ar vrea Apple sa ne luam in fiecare an scule noi dar na…

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member

Am găsit să-i fac reballing și schimb de graphic chip cu 135 de pounds (cam 810 lei).
Mulțumesc pt sfaturi.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 09.02.13
Adri - 27 Februarie 2015 02:57 PM

Am găsit să-i fac reballing și schimb de graphic chip cu 135 de pounds (cam 810 lei).
Mulțumesc pt sfaturi.

moka! jumatate valoarea laptopului:) ,la noi in Romania ai incercat sa gasesti o solutie?

Semnătură 

...prin livada cu mere…

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Iasi
Macuser din: 18.10.06
dany_l - 27 Februarie 2015 06:49 PM
Adri - 27 Februarie 2015 02:57 PM

Mulțumesc pt sfaturi.

moka! jumatate valoarea laptopului:) ,la noi in Romania ai incercat sa gasesti o solutie?

Tipul de din UK. Ce sa caute la noi? Numai trimisul/adusul laptopului il costa cat reparatia acolo.

Semnătură 

1 din 2
1