Si eu am inteles, dar initiatorul topic-ului chiar a scris “ciudat”, m-am chinuit si eu un pic sa inteleg continutul…
Amazon in Germania este pe primele locuri la magazine online, defapt cred ca este chiar pe primul loc la cantitatea de marfa vanduta / profit facut. Nemtii cum sunt zgarciti, tot timpul cauta sa cumpere lucrurile la pret mai bun ... asa a ajuns Amazon acolo unde este in ziua de azi. Preturile produselor de pe Amazon sunt de obicei mult mai mici decat preturile produselor in magazinele obisnuite, ei cumparand cantitati extrem de mari, au si reduceri mari. Firmele mai mici au deseori pretul de achizitie mai mare decat pretul de vanzare cu TVA de pe Amazon, deci practic firmele mai mici nu au nici o sansa sa reziste pe piata.
Insa partea negativa despre care nu se vorbeste, este cum trateaza Amazon angajatii din Germania. Multi angajati sunt “Leiharbeiter”, adica sunt persoane angajate de alte firme care se ocupa de imprumutarea oamenilor la diferite companii, asa ajung si ei la Amazon. Angajatii respectivi sunt destul de prost platiti, totusi se straduiesc sa lucreze cat mai bine ca sa nu fie dati afara de firma respectiva, ca atunci raman fara loc de munca si devin someri. O alta categorie de angajati sunt someri care sunt trimisi acolo de agentia pentru ocuparea fortei de munca. Aceste persoane lucreaza la Amazon de obicei doar cateva luni cat dureaza “perioada de proba”, ca in perioada de proba Amazon nu trebuie sa plateasca salar mare. Cum expira perioada de proba, Amazon nu prelungeste contractul de munca cu acele persoane, ci prefera sa aduca alti someri care sa lucreze iar pentru bani putini cat sunt in perioada de proba. Si asta tot se repeta.
Asa se explica de ce poate Amazon sa ofere produsele la preturi asa mici. Alte firme care platesc angajatii cat de cat decent, nu au posibilitatea sa ramana mult timp pe piata…