Puțin ajutor, va mulțumesc
  [ Ignoră ]
Rank
Newbie
Din: Câmpeni
Macuser din: 17.02.15

Am o întrebare, eu sunt la profilul Mii clasa a 9-a si vreau sa merg pe programare la facultate… Eu in prezent studiez c++,  as vrea să-mi cumpăr un iMac 5k Retina, Mi-ar fi de folos acum si pe viitor? Si pe un iMac as putea folosi C++ si alte limbaje??? Mulțumesc:)

Semnătură 

iPad2 x1

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 16.11.12

Si cum te-ar ajuta pe tine la programare un iMac 5k? - Nu te-ar ajuta.
Un iMac normal, sau un macbook pro retina este destul sa te treaca cu bine de liceu si sa te serveasca si la facultate. Cauta o configuratie cu 8 GB ram si SSD.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 23.10.06

Pentru editare video recomand iMac 5K ,ca pentru C++ merge orice calculator

Semnătură 

———————————————————-
MacBook Air 13 early 2015
AppleTV 4K Living
AppleTV 4 Dormitor
iPhone XS 64Gb
AppleWatch Series 4 44’
Apple Airpods
Apple Homepod 2 buc
AirPort Extreme AC
Airport Express 802.11N Gen.1 4 buc pentru Airplay in curte si camere
———————————————————-
Apple Home activat,termostate,lumini si senzori

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 20.06.09

Eu daca as fi in locul tau, as lua un iMac (standard, nu 5K) doar atunci daca as vrea sa scap de Windows… In rest, din banii ce ai da pe iMac ai putea lua un calculator bun sau un laptop bun (sau chiar ambele). Cel mai simplu pentru tine ar fi sa ramai pe Windows, iar in acest caz nu se merita sa iti cumperi un iMac.

Eu la facultate (inginerie-automatizari, deci am facut si multa programare) m-am decis sa renunt la Windows si mi-am luat un MacBook Pro, dar pentru a putea utiliza programele folosite la facultate (care au fost vechi sau nu aveau versiune pentru Mac OS), am avut pe Mac OS o masina virtuala in care rula Windows-ul. Chiar daca cateodata a fost mai complicat cu Windows-ul in masina virtuala, eu nu am regretat ca am trecut pe Mac OS, folosindu-l ca sistemul de operare de baza.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 27.06.08

Ai putea folosi C++ si alte limbaje si pe un iMac 5k dar nu te-ar ajuta in sensul asta. E ca si cum ti-ai lua un Ferrari ca sa mergi la piata.

Un laptop decent-ish (non-Apple) pe care sa pui o distributie de Linux te va scoate cel mai bine. Pune banii deoparte acum si eventual ia-ti un Macbook cand ajungi la facultate.

Ca si idee, la Calculatoare la Poli Bucuresti, inca din primul semestru se face tranzitia spre Linux, datorita cursului de USO (http://ocw.cs.pub.ro/courses/uso) dar si pentru ca majoritatea laboratoarelor sunt dotate cu Ubuntu. In primele 3-5 saptamani se tine si Linux Install Fest, un eveniment in care te tine cineva de mana cat timp instalezi prima data o distributie de Linux la alegere, pe calculatorul tau.
Chiar si cu astea, mai raman cativa cu Windows dar nu multi, insa la noi poti sa-i arati cu degetul LOL .

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 26.01.06

5k? smile) eu faceam pe win95 si dos
Sa-ti iei unul cat mai recent ca sa mai ruleze xcode si cand o sa fii la facultate, poate o sa vrei sa faci ios si aplicatii de mac dupa ce inveti bazele in c

Semnătură 

Mcintoshing…

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: București
Macuser din: 21.04.12

Asa cum ti-au spus majoritatea de mai sus, nu se justifica achizitia unui 5K numai pentru C++ sau orice alta programare. 5K (peste 10.000 lei) iti cumperi doar daca respectivul mac va produce bani.
Eu iti recomand sa incepi sa folosesti Linux. Ubuntu este un bun inceput, are o interfata grafica prietenoasa, merge aproape pe orice hardware. Si nu te feri de terminal, te ajuta foarte mult.

Partea mai complicata o sa fie sa-ti convingi profesorii de info ca exista sisteme de operare mai bune decat Windows ... dar asta e partea a doua, in care ar fi bine sa te sustina si parintii.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
Rank
Newbie

Sincer , mie îmi place iMac si faza e ca îmi permit să-mi iau, da, vreau sa scot si bani de pe urma lui si sa i-l folosesc din plin, in toate…. Eu voiam sa știu dacă il pot folosi la ce îmi trebuie, adică progamare si sa pot avea pe el orice limbaj de progamare

Semnătură 

iPad2 x1

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
Rank
Newbie

Nu e problema de bani, dar ziceam dacă se poate adică dacă pot face absolut tot ce vreau pe el, si in liceu dar si la facultate:)

Semnătură 

iPad2 x1

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
Rank
Newbie

Mulțumesc de toate sfaturile pana acum, si mai aștept si altele

Semnătură 

iPad2 x1

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Timisoara
Macuser din: 23.10.06

Nu o sa-ți para rău de banii dați pe el

Poți face mai mult decât cu un PC ....de aia e Apple

Noi de pe forum te ajutam sa descoperi tot

Semnătură 

———————————————————-
MacBook Air 13 early 2015
AppleTV 4K Living
AppleTV 4 Dormitor
iPhone XS 64Gb
AppleWatch Series 4 44’
Apple Airpods
Apple Homepod 2 buc
AirPort Extreme AC
Airport Express 802.11N Gen.1 4 buc pentru Airplay in curte si camere
———————————————————-
Apple Home activat,termostate,lumini si senzori

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 20.06.09

Daca zici ca financiar iti permiti sa cumperi un iMac, atunci nu mai sta pe ganduri. Eu nu mi-am regretat alegerea ca am trecut pe Mac OS in loc de Windows, dar trebuie sa tii cont si de faptul ca poate cateodata vei avea nevoie de programe care functioneaza doar pe Windows si pentru asta probabil vei avea si o masina virtuala cu Windows pe Mac OS. Dar macar pentru restul lucrurilor vei avea Mac OS, de care sunt sigur ca vei fi multumit. Oricum, in cel mai rau caz daca va fi neaparat nevoie, poti instala Windows-ul si direct pe iMac, deci nu se pune problema ca nu il vei putea folosi…

Recomandarea colegului care a scris de linux este foarte buna, mie imi pare rau ca in timpul liceului am stat pe Windows si nu am trecut deja pe atunci pe Linux. Sunt multe beneficii pentru cei care stiu sa lucreze bine cu linux-ul. Poti instala si o distributie de linux pe o masina virtuala pe Mac OS, mai ales acum in timpul liceului presupun ca ai ceva timp liber, deci iti recomand ca in timpul liber sa mai studiezi si acest sistem de operare.

Legat de Mac OS, cum scria si colegul de mai sus, pe acest forum vei primi garantat ajutor daca vei avea nelamuriri. Sunt multi utilizatori pe acest forum care sunt oameni exceptionali, dornici sa ajute pe oricine.

Si nu uita ca mai exista si un ghid gratuit realizat de cativa membri ai acestui forum, care a ajuns deja la versiunea a 2-a: http://www.iscule.ro/

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
Rank
Newbie

Va multumesc mult de ajutor, deci e o alegere buna iMac :D… Inca odata multumesc mult de sfaturi, deci in catva timp la semnatura pe langa iPad2 o sa vedeti scris iMac 5k Retina :D THX;)

Semnătură 

iPad2 x1