Am și eu un Macmini, (foarte) vechi aș zice, early 2009 - Core 2 Duo 2GHz, 4GB RAM, hdd 120 GB.
M-am gândit să îi fac un upgrade HDD - SSD, un SSD de 240 GB mi-ar fi suficient.
Poate îmi puteți da niște sfaturi, eu nu mă pricep deloc la partea hardware, cabluri, mufe, etc..
De când am mac-ul, sunt 6 ani de atunci, am încercat să mă țin cât mai departe de orice arată a hdd, cablu de date, cablu de alimentare, SATA 1/2/3, etc..
Asta în ideea că nu mai am un pc pe care să îl țin cu carcasa deschisă și să îmi mai bag mâna prin el .. ci am un mac, merge, butonez la el și atât.
1 Ce cabluri, alimentare și date am nevoie ?
2 Cum se rezolvă problema cu activarea TRIM ( dacă mai e nevoie ) sau ce SSD ar fi recomandat de luat ?
înainte de a mă apuca de el aș vrea să am toate cele necesare ( ssd, cabluri, conectori ) și să știu ce e de făcut după instalarea lui ( TRIM ? etc ) ca să meargă cât mai bine
Menționez că pe el fac browsing și dezvoltare aplicații, nu țin neapărat la nu știu ce ultra-mega-performanță
E ok ce vrei sa iti iei, adica kingstonul ala. Eu am 2 si in laptop si in desktop si merg brici.
Nu au nevoide de alte cabluri/adaptoare, scoti HDD-ul vechi si montezi SSD-ul.
Eu nu am activat/dezactivat nicio functie suplimentara.
Grija mare la desfacerea mini-ului. Cel mai simplu e cu 2 spacluri De asemenea grija la antene.
In rest, rabdare si tutun. O sa dureze vre-o ora prima data.
TRIM-ul il activezi prin activarea unui programel. Trim Enabler
Eu am tot mac mini, 2014, si am pus SSD Extern ( prin USB 3.0 printr-un adaptor mai special putin).
1) Ai nevoie de un SSD SATA2. Dacă pui unul SATA3 va merge la viteză SATA1. - citește începând de la http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewreply/317648/
2) Ia un OptiBay (sau compatibil) și pune SSD-ul în locul unității optice - ca să ai și HDD și SSD - și apoi faci un Fusion Drive. Și e mult mai simplu de schimbat doar unitatea optică decât HDD-ul.
1. SSD
parcă aș merge pe varianta cu Optibay, să îl pun în locul unității optice. În felul acesta aș beneficia de viteze SATA2..
HDD-ul original nu l-aș mai ține, oricum e f mic ( 120 GB ) și mai am pe cel extern ( 1 TB, Firewire 800 ).
2. RAM
Oare s-ar merita să îmi bat capul să fac upgrade și la RAM ?
acum am 2x 2GB, să îmi caut 2x 4GB si să înlocuiesc..
Cred că s-ar merita efortul și bănuții ..
upgrade SSD, OptiBay, RAM - ar ajunge pe la 1000- 1100 lei.
Mai schimb și monitorul, cu ceva la 24”, chiar IPS - am văzut că ar duce rezoluție până la 1920 x 1200, și aș avea ceva ce seamănă / merge ca un iMac, oarecum
Nu ar fi rău !
Căută cu atenție SSD-ul - Controllerul ăla NVidia este păcătos.
Ține și HDD-ul existent = 120 Gb de spațiu în plus pe gratis - faci Fusion Drive, pe HDD o sa ajungă toate datele folosite rar, pe SSD o să fie cele des accesate. HDD-ul FireWire 800 o să ț-i se pară încet ca un Floppy după ce te obișnuiești cu SSD
Da, se simte bine și diferența de la 4 la 8 Gb
Poți conecta chiar două monitoare 1920x1200 la acel mac mini. Eu l-am folosit cu un 24” 1920x1200 + 17” 1280x1024 pus pe verticală.
1
sună interesantă faza cu două monitoare în paralel - cel secundar ar putea fi cel care îl am acum - 19inchi, 1280x1024 conectat pe DVI.
Dar pentru cel principal, îmi iau unul cu DisplayPort - cum îl pot activa ? Cum faci să le controlezi în mod separat ?
Cel secundar ar fi pt pagini web, cărți, manuale. Cel principal pt videoclipuri/filme, dezvoltare aplicații.. Bănuiesc că așa le foloseai..
2
Problema cu hdd-ul original al lui e că de ceva vreme a început să și cloncăne un pic .. mă aștept să nu o mai ducă f multă vreme, are deja 6 ani..
3
Există posibilitatea de apăstra unitatea optică funcțională, în interior dar și a avea SSD-ul conectat la viteze de SATA 2 ?
( eliminând hdd, desigur )
Dacă ar fi de ales între SSD pe SATA 1 + unitate optică sau SSD pe SATA 2 și atât .. cred că cel mai corect și mai bine e a 2a variantă - SSD / SATA 2, cu sacrificarea unității optice..
În cei 6 ani nu știu dacă am scris 15 discuri și citit cu ea de 20 ori.. Mai mult la început, în ultima vreme cam deloc.
4
Singura problemă ar putea fi, eventual, să îmi pot face un stick USB sau card SD cu MacOSX bootabil pt instalarea SSD-ului.
Aș vrea să îmi fac și o partiție de Windows, în cazul în care nu aș fi mulțumit de cum ar merge în Parallels sau altă mașina virtuală. Vreau să fac ceva aplicații pe windows, cu C#, pt microsoft sport activity band de exemplu.. Probabil pare o blasfemie dar asta e..
De obicei pe monitorul din stanga tin chestiile trebuie sa stea deschise (mail, chat) si pe cel din dreapta chestiile la care lucrez in mod curent.
Mini 2009 are un conector miniDVI si un mini DisplayPort - ai nevoie de un cablu sau adaptor DisplayPort la mini DisplayPort
Daca cloncane, schimba-l
Cauta un SSD SATA2 - cele SATA3 sunt recunoscute de ctare chipsetul NVidia doar ca SATA1 indiferent unde le conectezi.
PS: Unitatea ta optica sigur mai merge ? Cand ai folosit-o ultima oara ? Daca o lasi vre-o 2 ani nefolosita, cam moare.
Unele tray-uri (gen) optibay vin si cu o cutiuta USB pentru unitatea optica.
Incapand cu Lion, OSX nu se mai instaleaza decat de pe USB stick.
Deci Crucial Mx100, Mx200 .. par fi ok, sper să nu mă înșel, poate îmi scapă mie ceva.
În condițiile acestea ar funcționa, pe SATA2, un SSD ( Crucial ) împreună cu un HDD ?
SSD-ul pus în OptiBay, un HDD nou și mai mare înlocuind vechiul HDD
Am reușit să îl desfac, in-house cum ar veni , după ce am vizionat câteva tutoriale în care explicau cum trebuie procedat.
Înarmat cu un șpaclu de 3 lei și un cutter - l-am dovedit.
Acuma urmează să fac comanda componentelor - ssd, hdd, ram..
Dacă ascuți șpaclul la un colț cu niște șmirgel, nici nu mai ai nevoie de cutter.
Atenție la închidere - tăblițele alea metalice din spate pot să se agațe și să se strâmbe și nu se va mai închide perfect - va rămâne un luft de 1/2 mm la îmbinarea din spate.
îl las desfăcut câteva zile până după ce fac upgrade-ul
La faza cu șmirghelul m-am gândit, arată în tutorialul de pe ifixit, dar nu am avut la îndemână..
SSD - 250GB m-am gândit.
1 o singură partiție pt MacOS sau
2 una pt MacOS și una de 64 GB pt Windows, să zicem
La hdd nu sunt prea lămurit. Clar 1 TB .. dar parcă aș vrea de 7200 rpm să fie dar nici să nu facă mai mult zgomot decât altele..
by default m-aș gândi că am SSD de pe care bootez și îmi țin fișierele / proiectele sau ce mai fac.
HDD-ul să fie cu ceva filme, poze, documentare sau alte prostii, imagini .iso .dmg, și BACKUP la fișierele importante de pe SSD - proiecte, documente etc
Pe calea aceasta aș avea siguranța oferită de backup ș irapiditatea rulării OS-ului strict de pe SSD.
Aici nu văd avantajul oferit de fusion drive - că vede el ce fisișiere mari folosesc rar le migrează pe hdd etc. Face asta OS-ul mai rapid oare ? la 180-240 GB pt partiția de MacOS pe SSD nu cred că se va umple în următorii 3-5 ani ani..
Pierd duplicarea fișierelor importante de pe SSD - backup pe HDD..
Care e afacerea cu FusionDrive atunci ?