Mac mini nou
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Iași
Macuser din: 16.03.09

M-am hotărât să-mi înlocuiesc bătrânul mac mini, din 2009, cu unul nou.  Vreau să iau modelul cu i5 la 2,6 GHz. Problema e că nu mă hotărăsc ce opțiuni să aleg. Aș mai avea vreo 1000 de lei disponibili, cu care aș putea să-l iau cu 16 GB RAM, sau cu un SSD de 256 GB, sau cu un fusion drive de 1 TB… Care ar fi varianta cea mai avantajoasă? Îl folosesc în principal la programare osx/windows, puțină editare foto/video, doar cu aplicațiile native, web, media etc. Orice sfat este binevenit smile

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Tulcea
Macuser din: 26.08.06

Personal l-as lua cu maximul de ram disponibil si apoi as face boot de pe un ssd conectat pe usb 3 unde ai viteze de peste 200MB/s.

Semnătură 

13” Macbook Pro 2015

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

Depinde.

În situația asta eu aș alege RAM-ul fără să stau prea mult pe gânduri. Un bit Torx6 Security se mai găsește, precum și un SSD SATA de 2,5” pentru înlocuit hard discul ulterior. În felul ăsta ajungi la un moment dat cu 16 GB Ram _și_ SSD pe SATA, chiar dacă acum nu ai bani decât de una din opțiuni. Dezavantajul este că până la upgrade-ul de SSD îi vei simți lipsa.

Dacă însă nu ai de gând să mai bagi ulterior bani în el și nici să rulezi mașini virtuale sau alte lucruri mari consumatoare de RAM , alege SSD-ul. 8GB RAM sunt suficienți pentru “uz normal” iar SSD-ul ăla e semnificativ mai rapid decât unul pe SATA, și ai performanța de top de la bun început. Dar rămâi cu cei 8GB de RAM.

Sfatul meu ? Mai împrumută 1000 de lei de la rude.

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member

Mulțumesc pentru răspunsuri. Și eu aș înclina către varianta cu 16 GB RAM, cu gândul să înlocuiesc hard diskul cu un SSD mai târziu. Aș folosi Windows-ul mai degrabă într-o mașină virtuală decât cu bootcamp, că îmi trebuie doar visual studio-ul pt. serviciu, deci ceva mai mult RAM ar fi mai bun. Pe de altă parte, nu știu dacă un SSD pus ulterior ar avea aceleași performanțe cu cel original. Oricum, varianta optimă e cea cu rudele smile

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 02.08.06

Eu zic sa iei configuratia standard si o upgradezi ulterior.
16 GB RAM non-Apple sint mai ieftini decat 16 de la Apple,
si ramai si cu cei 8 in palma, pe care ii poti vinde apoi.
Il poti extinde apoi cu SSD, fara sa pierzi hardul initial.
Vei ramane cu mare parte din cei 1000,
si nu te faci de cacao la rude smile

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: Cluj Napoca - Bucuresti
Macuser din: 30.07.10

Vorbesti de modelul vechi, mai nou apple nu te lasa sa schimbi ram-ul la mac mini downer

Semnătură 

CustoMac Pro - 27” | i7 4,4 Ghz | 16 GB RAM | GTX 970 4GB | 120 SSD + 6 TB HDD
iPhone 7 32GB
Apple Watch Series 1

Prin colectie:
iBook G4 - 12” | iBook G3 - 12” | Powerbook G3 - 12” | iPod Classic 5th Gen

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 02.08.06

Da, mea culpa

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 21.04.12

Atentie si la partea grafica, verifica daca configuratia aleasa de tine are procesor cu grafica Iris. Mini-ul pe care-l am eu (cel din semnatura), poti praji oua pe el cand se apuca fiica-mea sa joace Sims ...
In plus fata de cele scrise mai sus, vezi ca nici procesorul nu-l poti inlocui decat cu complicatii/costuri mari.
Dupa ce mai faci rost de bani, cumperi un SSD si iti poti face singur Fusion Drive, eu asa am facut si sunt foarte multumit. Nu stiu cat de complicat este sa deschizi modelul asta de Mini, dar modelul meu a fost “upgradabil”.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member

Din ce am văzut pe net, nu e foarte greu de demontat ultimul model de mini; trebuie doar niște scule mai speciale. Modelul vechi l-am desfăcut, că am făcut upgrade la memorie, hard disk, am mai curățat praful din el… Mă întreb dacă aș obține un spor de performanță sesizabil în lucrul de zi cu zi dacă aș face un fusion drive punând un ssd de vreo 60 GB în locul unității DVD și dacă aș pune 8 GB în loc de 4 GB… Poate ar mai duce-o vreun an de zile smile Oricum, nu cred că vor mai scoate Apple un alt model de mini, dar poate într-un an vor mai scădea puțin prețurile la modelele actuale.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 21.04.12

Daca SSD-ul pe care vrei sa-l pui in configuratia Fusion este SATA3, se va simti imediat. Nu stiu ce sa zic de memorie, nu am incercat Yosemite decat pe 8 si 16 GB.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 23.03.09
DanI2020 - 25 Aprilie 2015 05:53 PM

Din ce am văzut pe net, nu e foarte greu de demontat ultimul model de mini; trebuie doar niște scule mai speciale. [...] Mă întreb dacă aș obține un spor de performanță sesizabil în lucrul de zi cu zi dacă aș face un fusion drive punând un ssd de vreo 60 GB în locul unității DVD și dacă aș pune 8 GB în loc de 4 GB… Poate ar mai duce-o vreun an de zile smile Oricum, nu cred că vor mai scoate Apple un alt model de mini, dar poate într-un an vor mai scădea puțin prețurile la modelele actuale.

Îți trebuie un bit Torx 6 security, asta-i tot ce-ți trebuie mai special. Eu am găsit în Hornbach o trusă care conține acel bit. In rest e aproximativ ca la Mini 2010, 11, 12.
Dacă nu l-ai comandat cu SSD sau FusionDrive, nu vei avea decât un conector SATA, unde este conectat hard discul. Conectorul PCIe pentru SSD va lipsi, uita-te pe pozele de la iFixit. Singura opțiune de șurubărire este înlocuirea hard discului de 4200 rpm cu un SSD de 2,5” pe SATA. Nu ai unitate optică în el de la Mini 2011 încoace.
Mini 2014 la 2,6 GHz vine cu 8 GB Ram în configurația de bază și poți face comandă pentru 16 GB.

Sigur, ai putea face ce a sugerat DoT, să agăți un SSD pe un adaptor USB3 - SATA, și să faci un FusionDrive așa.

Dar, în umila mea părere, nu merită să te scumpești la opțiunea de SSD. Uită-te pe grafic - este din review-ul ArsTechnica: http://arstechnica.com/apple/2014/11/06/not-the-upgrade-we-were-hoping-for-the-2014-mac-mini-reviewed/

Mini 2014 este ușor mai subțirel la procesor, mai bunicel la performanța video - dar în limitele chipsetului Intel, și are mare nevoie de sporul de performanță dat de SSD-ul PCIe. Nu-l lipsi de asta.
Singurul lucru la care poți șurubări este să aduni banii necesari ca să-l iei cu 16 GB Ram și SSD PCIe. Rude, credit de nevoi personale, ceva. Îi restitui tu apoi.

Și dacă tot iese prea scump poate mai găsești un Mini 2012 la rubrica de vânzări și pe ăla îl poți upgrada când vrei tu cu ram și SSD.

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
Rank
Newbie
Din: Iasi
Macuser din: 29.10.13

Salut!  Eu am optat pentru varianta standard in configuratia 2.6/8gb/intel iris si hdd 1TB.
Parerea mea e sa iti ugradezi daca ai nevoie de ram pana la 16gb. Pt SSD foloseste acest SSD rack - [Optimized For SSD, Support UASP SATA III] Inateck 2.5 Inch USB 3.0 Hard Drive Disk HDD External Enclosure Case with usb 3.0 Cable for 9.5mm 7mm 2.5” SATA HDD and SSD de pe Amazon.
Eu am dat comanda si m-a costat 145 lei cu tot cu transport. (Uk-Iasi).
Am facut test de speed pe USB 3.0 cu un SSD evo de 250gb si am scos viteze asemanatoare cu un SSD pe SATA (380w cu 410r).
In viitor imi iau si eu un SSD si pun sistemul pe ssd cu bootare de pe rack.

Semnătură 

 MacBook Pro 13’ (Retina, late 2013, i5 2,4ghz, 4GB DDR3, SSD 128 GB, Intel Iris 1536mb)
 Mac Mini (late 2014, i5 2,6Ghz, 8GB DDR3, 1TB HDD 5400, Intel Iris 1536mb)
 Iphone 5s 16GB neverlocked