Eu in dozele de distributie am folosit cleme WAGO 222 pentru a lega firele. In Germania la firma unde am lucrat, acolo se foloseau aceste cleme pana la 32 A in aplicatii industriale si nu au existat nici dupa mai multi ani probleme. Cositorirea firelor are si parti negative, de exemplu caldura de la cositorire poate afecta izolatia firelor, sau de exemplu in functie de ce pasta decapanta / fludor se foloseste, in timp poate duce la corodarea firelor. Putini electricieni mai sunt care aplica bine aceasta tehnologie si au multa experienta (de obicei cei batrani), majoritatea in ziua de azi fac lucrare de mantuiala. In Germania cositorirea firelor nu mai este acceptata, deoarece nu se considera legatura fiabila (lipsa de rezistenta la vibratii + problemele amintine mai sus).
Problema cu oxidarea la legaturi chiar este reala, insa eu m-am lovit si de o alta problema neasteptata: calitatea proasta a firelor. Eu am incercat tot timpul sa cumpar fire de calitate (de exemplu Draka), insa in magazine am gasit de obicei doar fire mai ieftine, ca asta cauta toti cumparatorii… Cand nu au fost pe stoc fire de la Draka, am luat de la RomCab, la recomandarea prietenilor electricieni. Mi s-a recomandat RomCab, ca la ceilalti producatori “se fura mai mult din fire”. Lucru foarte adevarat, dar si la RomCab am constatat acest lucru. De exemplu firul litat de 2,5 mm² de la RomCab a fost la fel cu firul litat de 1,5 mm² de la Draka. Dar si mai grav mi s-a parut ca la dezizolarea firelor de la RomCab deseori am vazut ca firele sunt innegrite (ca si cum ar fi oxidate intr-un fel), dar cuprul nu se innegreste, deci firul litat probabil nici nu a fost complet din cupru cum trebuia sa fie. Problemele astea am remarcat la toate loturile de la RomCab ce am avut. Cand am amintit problema prietenilor electricieni si am scris si pe forumul electronistilor (elforum), am aflat ca si altii s-au mai lovit de aceleasi probleme (fire cu sectiune mai mica decat cel specificat pe ambalaj, conductor din alt material decat cel specificat). Unii de exemplu au gasit si cablu de retea la care in loc de cupru s-au folosit alte aliaje mai ieftine.
Si eu am folosit peste tot fire cu sectiune mai mare decat ce spune normativul, insa ma gandesc ce este la persoanele care cu scopul de a economisi bani, isi pun chiar fire mai subtiri decat ce ar trebui (se intampla foarte des in Romania). Sunt multi din astia care nu au habar de electrotehnica, dar dupa ce se sfatuiesc cu zugravul-electrician-instalator (all-in-one) angajat de ei, sunt convinsi ca “functioneaza si asa”. Nu odata am vazut zugravi care fac si instalatia electrica acolo unde lucreaza, dar habar nu au de ceea ce fac. De exemplu pe circuitele de priza pun sigurante de 25 A “ca sa nu sara siguranta”, dar ei habar nu au ca sigurantele sunt ca sa protejeze firele si instalatia electrica la un scurt-circuit. Din acest motiv se trezesc multi cu incendii provocate de instalatia electrica, firele sunt subdimensionate in raport cu sigurantele si la un scurt-circuit nu siguranta sare ci se topesc direct firele. Daca mai adaugam si posibilitatea ca firele sunt probabil prost cositorite in dozele de ramificatie (vorbim de zugravi, nu de electricieni cu experienta) este clar care este rezultatul. Din pacate am vazut insa si electricieni autorizati care fac aceleasi lucruri, deci de asta mi-am pierdut increderea in meseriasii din ziua de azi.
Mi-am mai mentionat problemele / constatarile acum cateva saptamani si in acest topic: http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/50510/