tine fara probleme cel mai mare bitrate 1080p cu play din retea de pe alt mac
vede perfect filme netflix si canta spotify
codeaza handbrake la 25fps 1080p-uri din ifon si la 50-60fps 720p-uri
Photos, acum ca aterminat indexarea, se misca fluid cu 47k poze (desi mai vad spinnerul cand incarca)
in concluzie, nu vad nimic diferit fata de air-ul vechi, poate un pic mai fluid sistemul. Dar vad ecranul incredibil de bine, si vad fire de par in poze, pe care nu le vedeam inainte. Si calitatea ecranului si culorile… pentru mine e un mare pas inainte.
Nu s-a incalzit cu handbrake. E putin enervant ca nu pot sa-l tin direct pe picioare in pat dimineata (e prea rece).
Chiar si cand e un pic mai caldut (de exemplu dupa 2 ore de SDD pentru time machine pe WiFi) se incalzeste foarte lejer doar pe linia mediana (airport card 39, memory bank 40, enclosure bottom 33), aproape de ecran (unde e placa de baza), dar pe laterale ramane tot la temperatura camerei (n-ai probleme cand il tii in poala)
Peste weekend am facut backup pentru ambele pe un HDD connectat in mini (prin wifi). M-a convins. N-o sa mai fac prin cablu, doar wireless. A mers perfect si cand face acum intrementalele nu simti nimic la OS. Monteaza singur HDD din retea, isi face treaba, il da jos singur. Seamless. O sa tin prin cablu doar backup-ul offsite, care sta in sertar cand nu e folosit.
Cu tastatura trebuie sa ma obisnuiesc, ai impresia ca apesi pe ipad, nu e feedbackul atat de bun. Mai trebuie sa corectez din cand in cand cand dau pe langa; e alta dimensiune totusi. Trackpadul e gigantic, da. Dar poti sa apesi oriunde cu acelasi efect. Force touch e genial, eu aveam shortcut propriu pentru dictionar (cmd shift D) pentru ca il folosesc foarte des sa verific ca un cuvant inseamna ce cred eu ca inseamna cand il folosesc (deh, prin straini). Sunt in al noulea cer ca nu trebuie sa mai caut taste pentru dictionar. Iar “click-ul” e magie, trebuie neaparat sa-l incercati.
Si o poza cu cel auriu. E mai roziu in realitate, arata cam ca un auriu rusesc, nu e atat de galben. Nuanta e cam ca in coltul de sus din poza atasata (dreapta sus cum te uiti la ecran). Dar e decent si frumos.
Multumesc pentru review si pareri. Mai trimite , tind sa apreciez mai degraba parerea unui macuser decat reviewurile de pe net.
Super poza cu incarcatoarele.
Referitor la Macbook azi l-am vazut si eu la iStyle Cotroceni. Dupa 5 minute de butonat la el, pentru comparatie am trecut la butonat un Macbook Air 13’ de pe masa de alaturi.
Folosesc de 3-4 ani un MBA de 13’ deci stiu cum este, dar cand am sarit de la Macbook la MBA am avut o senzatie de gigantic si de spatiu irosit, tastele fiind mai mici si mai rasfirate pe MBA.
Am avut impresia ca scriu mai repede pe Macbook decat pe Air. Probabil e si chestie de obisnuinta.
I’m in love! De USB-C! Gata, magsafe? Care magsafe? Evul mediu magsafe!!!
DECI! Mi-a venit cablul USB 3 la USB-C. Il pot folosi sa incarc Macbook-ul de la:
- Incarcatorul lui prin adaptoul la USB mama
- De la incarcatorul de iPad
- de la un incarcator 3rd party cu 4 iesiri USB, 2 de mare putere
- de la un USB normal de la mac mini
- de la un amarat de incarcator de iFon, nici macar original, de 2 lei.
Incerc maine sa vad daca se incarca de la PC si de la USB-ul monitorului (PC).
De ce sunt atat de fericit? Pentru ca o sa iau cu mine doar un singur incarcator (3rd party) cu 4 iesiri si o sa pot incarca 2 ifoane, un apple watch si Mac-ul in acelasi timp. Varianta lifehacker: doar cablu si incarc de la USBul TVului din camera de hotel. Sau de la INCARCATORUL DE LA MASINA!!! Pentru prima oara poti sa incarci macul pe drum fara sa ai nevoie de un invertor.
Si pentru prima oara pot sa incarc macul la munca fara sa incalc PAT testing policy.
Am testat si de la PC. Primeste curent, dar nu pot sa zic ca incarca tot timpul.
E un camp in System Information/ Power/ Amperage (mA) care arata curentul: plus daca incarca, minus daca descarca (asa cred, nu stiu sigur; dar am observat ca atunci cand e plus, creste procentajul bateriei)
Campul ala arata asa:
minus 1000-500 cand procesorul e la maxim (handbrake) si nu are nici o sursa de curent
minus 300 cand e la USB PC sau incarcator ifon, procesor la maxim
minus 100-16 cand procesorul e idle dar capacul e ridicat si se incarca de la PC sau incarcator ifon
minus 40 cand procesorul e la maxim si incarcatorul e de la ipad
plus 84 cand procesorul e in utilizare normala si se incarca de la incarcatorul de ipad
plus 400 de la USB PC si capacul inchis
plus 800 cand capacul e inchis si e conectat la incarcatorul de ipad
Concluziile:
1. o sa-ti incetineasca destul de rezonabil descarcarea daca il conectezi la un USB de PC (up to 10x viata)
2. Daca mai inchizi din cand in cand capacul cand nu-l folosesti, poti sa-l incarci foarte bine si de la un USB normal de PC, sau de la orice incarcator USB de 2 lei, si te va tine toata ziua, si ajungi cu el acasa incarcat.
3. nu e nevoie sa car incarcatorul de mac la munca, dar o sa las un cablu si o sa am in sertar un incarcator de ipad, just in case.
P.S. Jumatatea mea a ales sa lase incarcatorul la munca si sa-l foloseasca pe baterie acasa (maxim 2 ore pe zi); in weekend foloseste un incarcator de ipad + cablu.
4. N-o sa mai cumpar niciodata incarcatoare Apple de £60 (360 lei) bucata. Vad ca e £39 asta USB-C,dar nu include cablul (£25 si ala).
Viata bateriei arata asa (estimat pe la jumatatea bateriei dupa vreo juma de ora de folosire constant cum e descris):
Daca folosesti Handbrake si procesorul ela maxim to timpul: 3h
Daca folosesti un hard atasat (nealimentat) si faci TM: 4 ore
Daca folosesti normal, mai o muzica, un mail, browser pe macuser si un RSS reader: cred ca tine doar 7 ore.
Daca sta degeaba cu ecranul aprins si mai deschizi un browser de 2 ori pe ora… 11 ore
Daca nu faci chiar nimic si ecranul e inchis de la luminozitate 20 ore. (wifi on)
Nu stiu cum sa testez cat ar rezista in standby, ca nu am chef sa-l las o zi in sertar. O sa pot testa asa vineri pentru 10 ore. Ma pot uita la diferenta de % baterie.
huk sper ca nu deranjez dar azi am intrat si eu in posesia unui cocalaresc Macbook (glumesc, chiar arata formidabil pe aiuriu)
Primele mele impresii
Tastatura SUX. Seamana cu cea de la Vaio de varf si nu le-am suportat niciodata.
Trackpad nu pot sa zic ca ma da pe spate
Autonomia ok
Diplay EXCELENT
Design nota 30
Viteza - comparat cu MBA 13 2014 I5 este mai incet. In spate mai merge un vb cu W8 si sacadeaza pe ambele
Pret BLEAH
Am in preajma MBA 11 si 13 gen 2014, IMAC 27 4k, MB Pro 15 retina 2013. De asemenea IPad Air 2. Cred ca se vrea, intr-adevar inlocuitor de tableta pt cei ce nu se impaca cu acestea (like me). Daca puneau rezolutia asta la MBA era perfect. Sau I5 la asta.
Am uitat, am comandat adaptor original usb C la HDMI, USB si USB C. Scump dar .. asta e. Am luat si A to C de pe amazon, astept sa imi vina, poate reusesc sa il incarc la 12V la masina
Voi ce procesoare aveti in Macbook 12”?
Eu vreau neaparat modelul de 1.3 Ghz, dar din pacate mai trebuie sa astept cateva saptamani pentru el.
Abia il astept!
De unde le-ati achizitionat?
Am luat modelul de 12” cu 1.3 Ghz.
Pot sa zic ca e o bijuterie.
Se misca impecabil. Extrem de usor si subtire. Camera frontala e jenanta. Singurul minus care-l vad pana acum.
Dar oricum nu o prea folosesc. Nu pentru asta l-am luat.
Am o nelămurire cu bateria de la Macbook, poate ma poti lămuri. am achiziționat in macbook 12” entry level in urma cu 3 saptamani si deja viața bateriei este 94%, macbook-ul având 17 cicluri de încărcare. Dupa calculele mele, in ritmul asta la 283 de cicluri bateria va fi moarta, iar pe Apple.com ei spun ca trebuie sa țină pana la 1.000 cicluri. Este normal sa fie asa? Tin sa precizez ca este primul meu mac :D. Este un device minunat, căruia nu ii pot reproșa nimic in afara de camera ).
Stai linistit ca pe acolo o sa se stabilizeze, va sta peste 90% o lunga perioada de timp. Foloseste-l in fiecare zi pe baterie,nu il tine doar conectat la priza ca ii dauneaza mai mult.