M-am decis sa-mi montez un sistem de supraveghere video exterior si initial am zis sa apelez la firme de specialitate. Am vorbit cu doua firme de securitate dar am fost total dezamagit de cunostintele tehnice afisate de respectivii (de ex., “inginerul” de la una din firme habar n-avea ce este alimentarea PoE pentru o camera IP). Asa ca o sa trec eu la treaba si o sa proiectez sistemul (a se citi “proiectare cu ajutorul vostru” ) iar la ei (sau la altii) apelez doar ca sa-mi faca montajul si sa traga cablurile pana la un switch cu PoE.
Concret, ce vreau:
- sistem cu 6 camere IP, PoE, de exterior (pot fi si fara iluminare IR, zona supravegheata este luminata destul de bine);
- o aplicatie client-server Mac care sa ruleze pe un OSX Server sau pe un Mac normal; Clientul sa fie web, ca sa-l pot accesa de pe orice sistem de operare (windows, linux, OSX).
- aplicatia sa stie sa comunice cu camerele IP alese, sa inregistreze pe un NAS, in bucla de maxim 10 zile (adica inregistrarile mai vechi de 10 zile se sterg automat).
- ar fi frumos (dar nu obligatoriu) ca aplicatia sa inregistreze numai daca in zona apar oameni (nu pisici sau cațelul din dotare )
Si acum, va rog, sugestiile voastre pentru urmatoarele:
1. Ce camere video imi recomandati? De exterior, alimentare PoE, rezolutie 720p (sau mai buna), 12 fps (sau mai mult), zoom fix;
2. Ce aplicatie imi recomandati? Poate sa fie si “pă bani”, dar sume rezonabile;
3. Ce spatiu de stocare credeti ca-mi va trebui pentru a stoca imaginile video pe o perioada de 10 zile?
4. Alte recomandari?
O cameră Mobotix Q25 bine plasată îți face treaba a 4-5-6 camere cu unghi normal.
Când o să tușești când vezi cât costă, nu uita că tot sistemul de supraveghere este conținut în cameră. Mai ai nevoie doar de storage.
Eu în 500 GB țin aproximativ 14 zile de imagini non-stop. Nu ai nevoie de mai mult de 3 fps.
Da, detecția de mișcare poate fi personalizată destul de bine, dar sunt ocazii când vrei să vezi și alte lucruri în înregistrare, la care nu te-ai gândit înainte.
M-am decis sa-mi montez un sistem de supraveghere video exterior si initial am zis sa apelez la firme de specialitate. Am vorbit cu doua firme de securitate dar am fost total dezamagit de cunostintele tehnice afisate de respectivii (de ex., “inginerul” de la una din firme habar n-avea ce este alimentarea PoE pentru o camera IP). [...]
Este normal ce ai constatat, firmele care monteaza sisteme de supraveghere lucreaza cu camere de supraveghere standard (acele camere care costa de la 150 lei in sus) ce vin legate la un DVR. Camerele IP au preturi de lux, asa ceva foarte rar isi permite sa cumpere cineva pentru supravegherea locuintei. Doar primariile isi permit sa cumpere asa ceva pentru supravegherea spatiilor publice.
Ar trebui sa ne spui si care este bugetul maxim ce ai vrea sa investesti in sistemul de supraveghere.
O cameră Mobotix Q25 bine plasată îți face treaba a 4-5-6 camere cu unghi normal.
Când o să tușești când vezi cât costă, nu uita că tot sistemul de supraveghere este conținut în cameră. Mai ai nevoie doar de storage.
Eu în 500 GB țin aproximativ 14 zile de imagini non-stop. Nu ai nevoie de mai mult de 3 fps.
Da, detecția de mișcare poate fi personalizată destul de bine, dar sunt ocazii când vrei să vezi și alte lucruri în înregistrare, la care nu te-ai gândit înainte.
Ai dreptate cu 3 fps, 3 cadre pe secunda sunt suficiente pentru a prinde detalii despre hoț. M-am uitat pe pagina Mobotix, m-au dat pe spate cu produsele lor ... dar si preturile sunt peste masura. Sunt dispus sa dau 200-250 pe o camera buna, dar la Mobotix cea mai ieftina este in jur de 500 EUR. Mult prea mult pentru mine. Oricum, multumesc pentru sugestie.
belasajgo - 17 Iunie 2015 03:43 PM
D_A_N - 17 Iunie 2015 12:18 PM
M-am decis sa-mi montez un sistem de supraveghere video exterior si initial am zis sa apelez la firme de specialitate. Am vorbit cu doua firme de securitate dar am fost total dezamagit de cunostintele tehnice afisate de respectivii (de ex., “inginerul” de la una din firme habar n-avea ce este alimentarea PoE pentru o camera IP). [...]
Este normal ce ai constatat, firmele care monteaza sisteme de supraveghere lucreaza cu camere de supraveghere standard (acele camere care costa de la 150 lei in sus) ce vin legate la un DVR. Camerele IP au preturi de lux, asa ceva foarte rar isi permite sa cumpere cineva pentru supravegherea locuintei. Doar primariile isi permit sa cumpere asa ceva pentru supravegherea spatiilor publice.
Ar trebui sa ne spui si care este bugetul maxim ce ai vrea sa investesti in sistemul de supraveghere.
Asa cum spuneam, sunt dispus sa dau 200-250 EUR pe o camera buna, plus eventuala licenta pentru aplicatia server. Una peste alta, sper sa ma incadrez in max. 2000 EUR cu tot cu montaj. Restul le am (server, switch si storage), nu sunt incluse in buget.
Ei, acuma că am lămurit-o cu Mobotix, următoarea sugestie ar fi:
- una bucată Raspberry Pi 2;
- una bucată Raspberry Pi Camera (5MPixel);
- una bucată TP-Link POE Splitter;
- una bucată lentilă Fisheye pentru telefoane mobile.
Se pun într-un vas, se amestecă bine, după diverse rețete. De la scriptulețe simple în Python la scenarii complexe cu OpenCV (vii seara acasă, camera îți povestește ce-au mai făcut vecinii în ziua respectivă, ca baba care a stat la gard toată ziua).
- Pros: obții o soluție mult mai capabilă decât orice găsești comercial pe piață;
- Cons: necesită bricolaj, mult bricolaj, trebuie să fii pasionat;
grijă mare la manoperă și calitatea materialelor la asamblare / protecția la umezeală. Trebuie să reziste atât vara la soare și 40 de grade, să nu se degradeze plasticele în lumina solară, cât și iarna la -25 de grade și zăpadă viscolită pe carcasă.
Asa cum spuneam, sunt dispus sa dau 200-250 EUR pe o camera buna, plus eventuala licenta pentru aplicatia server. Una peste alta, sper sa ma incadrez in max. 2000 EUR cu tot cu montaj. Restul le am (server, switch si storage), nu sunt incluse in buget.
Păi te încadrezi.
Așa cum spuneam, la Mobotix camera (camerele) conțin(e) tot sistemul. Camera face detecția de mișcare, camera stochează pe microsd-ul încorporat când e picat storage-ul, tot ea face și direct pe storage, smb sau nfs.
Te conectezi cu browserul direct la cameră, acolo ai live streaming și înregistrările. De pe Mac sau iPhone.
Pe Mac mai ai și aplicația MxEasy, gratuită. Actualizările de firmware la camere sunt gratuite.
Consideră dacă vrei că Mobotix este în domeniul camerelor ce este Mac-ul pentru PC-uri.
Pe scurt, chiar dacă la prima vedere prețul îți sparge retina, la o analiză mai atentă te lămurești că merită fiecare bănuț.
Să zicem că ai un teren de formă dreptunghiulară cu o clădire aflată pe mijlocul terenului (nu ai calcane, nu e lipită de nici o limită de proprietate). Laturile terenului nu sunt mai mari de 30 m. Pui două Q25 la o înălțime de 3m cu kit-ul de montaj exterior de colț, pe două colțuri diametral opuse, ai acoperit patru laturi ale clădirii, și orice intrare ar avea clădirea. Bașca ce se vede pe stradă până hăt departe. Montajul ? Patru dibluri, tras câte un Cat6, impermeabilizare cu un pic de Sika dacă e cazul. Restul - deschizi browserul pe cameră și îi dai bice cu definirea zonelor de detecție mișcare, de compensare a iluminării, șamd.
Q25 cu tot cu kit-ul de colț exterior e undeva la 1000 eur. Ești în buget, și ai un sistem pe care te poți baza.
Care este motivul ca vrei neaparat camere IP? In ultimii ani deja orice DVR are si port ethernet si se poate accesa prin interfata web. Eu intr-adevar inca nu am lucrat mult cu camere IP de exterior, deci nu stiu cat rezista in timp, dar am montat mai multe sisteme care aveau camere de supraveghere analogice de diferite tipuri, deci cu camere analogice am ceva experienta. La acele camere de supraveghere se intampla cateodata sa se strice (dupa 3-4 ani) cate o camera si atunci se schimba camera cu una noua (pret in jur de 300 lei / bucata). Nici DVR-urile nu sunt asa scumpe ca sa nu se poata inlocui in caz de defectiune. In schimb daca ti se strica dupa cativa ani o camera IP, atunci va costa destul de mult inlocuirea ei cu o camera IP noua. In ziua de azi totul este Made in China, deci fiabilitatea scade tot mai mult la toate produsele.
Un sistem complet de supraveghere cu 6 camere analogice de 720p si un DVR ar iesi pe la 2.000 lei, daca vrei ceva mai calitativ atunci ar fi cam 3.000 lei. La asta s-ar mai adauga pretul cablurilor si pretul montajului.
Ca tot sunteti in domeniu, as vrea sa ma folosesc de webcam-ul de il am la mac si sa pot face streaming pe web (privat) printr-o aplicatie / sau sa stocheze intern. Nu e nevoie de vreo solutie permanenta, ci care sa fie folosita sa spunem 1h pe saptamana, la nevoie.
Si daca tot suntem aici, voiam sa va intreb de o camera IP mai cheap, pentru monitorizarea interiorului apartamentului. Mai demult, un prieten de familia a furat o suma considerabila de valuta din apartament, si de atunci ne-am tot gandit sa punem o camera in sufragerie, doar pentru chestiuni de genul acesta. Ar fi ideal daca ar salva pe SD Card. Any ideas? Acelasi lucru, bugetul e mic, si ar fi dragut sa poate fi monitorizata printr-o aplicatie/ web, insa totul privat.