Am compus azi un mic articol pe care-l voi posta probabil si pe blog peste cateva zile.
Microsoft’s OS X
Se numeste Windows XP SP2.
Sau, un alt titlu ar putea fi “Dovada suprema ca Microsoftului nu-i pasa de clienti”
Desi Vista a fost lansat deja de cateva luni, se pare ca Microsoft se afla pentru prima oara intr-o pozitie noua: clientii nu vor sa migreze.
Microsoft stie asta deoarece conform integratorilor, marea majoritate a clientilor inca prefera XP. Ca o miscare tipica de monopol fara scrupule, Microsoft a anuntat ca Windows XP OEM nu va mai fi oferit decat pana la sfarsitul acestui an. Genial, bai baieti, absolut genial.
Care e legatura cu OS X, va intrebati probabil. Utilizatorii Windows, clientii Microsoft in general in momentul de fata ne demonstreaza ca modelul de business Apple este superior, fiind mai bine gandit. Concepi de la bun inceput un sistem de operare solid, peste care continui sa construiesti si sa implementezi. OS X a aparut pentru prima oara in 1999 in versiunea server si in 2001 in versiunea desktop. De atunci, Apple a tot scos pe piata add-on-uri cu nume de feline: Ceetah, Puma, Jaguar, Panther, Tiger si vine Leopard. Cu fiecare add-on au adus imbunatariri, plusuri software in timp ce end-userul a beneficiat in continuare de familiaritatea unui sistem de operare brici. Astfel, atentia ta ca producator este indreptata catre necajitul de end-user, nu catre bani. Nu-l stresezi cu cicluri de software scurte la sfarsitul carora este, mai mult sau mai putin, nevoit sa o ia de la inceput cu familiarizarea. Ca deh, nu toti sun tweakeri si hackeri, sa nu uitam ca marea majoritate a utilizatorilor privesc computerele ca pe un autoturism, masina de spalat sau fier de calcat. Nu trebuie sa fiu mecanic, masina trebuie pur si simplu sa functioneze asa cum a fost gandita si sa ma duca din punctul A in punctul B.
Dar Microsoft este si sclavul modelului de business al integratorilor. Acest model de business, ca sa maximizeze profiturile dicteaza ca noile sisteme de operare sa nu ruleze pe hardware vechi. In consecinta, Joe Sixpack odata la cativa ani va investi bani multi intr-un sistem complet nou cu periferice cu tot. In trecut, s-a migrat de la Windows 95 la 98 la Me si asa mai departe din motive bune precum filesystems instabile, management artificial de resurse si asa mai departe. Deci din acest punct de vedere cele doua companii nu pot fi comparate, daca MS ar adopta acelasi model de business ca si Apple, industria ar cam stagna.
Enter XP SP2. S-a dovedit a fi un sistem de operare suficient de bun cat sa stea cu noi mult si bine. Userii spun: am un PC care pur si simplu merge, why fix it if it ain’t broken? Cei care trec la Vista in momentul de fata sunt cei care:
-sunt obsedati de ideea “cel mai nou”
-au avut sau au probleme cu Windows XP
-inca se chinuie cu OS-uri mai vechi
-isi cumpara pentru prima oara un PC
-experimenteaza
Acest model de business nu se va schimba curand si nu invidiez pozitia gigantului de la Redmond catusi de putin. Ei practic incearca sa impace capra cu varza si nu abordeaza problema bine. E mult mai simplu pentru Apple din moment ce ei ofera pachetul complet: OS+hardware. Astfel ei nici macar nu trebuie sa-si contureze un model de pricing cu o mie si una de versiuni diferite ale OS-ului: Retarded, Half-Retarded, Basic, Home, Office, Garage, Living Room, Bedroom, Professional. Asta pentru ca desi poate pierd bani pe OS in implementarea Mac Mini, recupereaza din alte locuri: iMac, Mac Pro.
Eu imediat cum pun gheara pe niste banuti o sa-mi iau un Mac Pro fara sa ma uit inapoi. Pacat ca sistemul e scump. Scump nu in sensul ca nu mi-l permit, ci ca suma de 2 mii si ceva de dolari are o valoare reala foarte mare, adica pot sa cumpar multe alte chestii cu ea. E o mare diferenta intre valoarea nominala si valoarea reala a dolarilor aici in SUA. Valoarea reala din pacate in Romania este destul de mica si de aceea multi ridica o spranceana cand eu la randul meu stramb din nas la preturile de aici [“esti nebun ma? la voi toate sunt ieftine!”]. Cu banii de un Mac Pro pot sa-mi finantez doua bilete de avion, unul pentru mine si unul pentru sotie, absolut oriunde in lumea asta. Pot sa investesc in ceva piese pentru masina si sa o fac mai iute decat un Impreza STi stoc si asa mai departe. Dar gata, ca astea sunt lamentari.
The end, however, is near.