stai ma…nu e la noi. e la “ei”:
Programul se referă la actele de piraterie comise în SUA sau Canada. Pentru a primi recompensa maximă, daunele plătite de compania vinovată de folosirea de software fără licenţă trebuie să depşească 15 milioane $. Totuşi, de la lansarea programului de recompensare în 2005, daunele totale plătite de diverse companii s-au ridicat la 22 de milioane de dolari.
Un exemplu simplu, concret si cat se poate de clar de logica Microsoftista, sau mai bine zis lipsa de logica si dizain negandit. Ideal pentru cei ce se intreaba la ce anume ne referim cand spunem “defective by design”.
Microsoft Outlook. Se primeste un e-mail cu atasament, sa luam ca exemplu, Word. Este ceva ce trebuie editat de user, salvat eventual si trimis mai departe. Bun, deschidem atasamentul, lucram la el si apasam pe iconita de discheta, care este Save. Sau, mergem la File, si dam un Save. Ca end-user, eu ma astept ca in momentul in care am dat save, sa gasesc acest document intr-un loc evident, corect? Eventual, stiu eu, My Documents, daca tot este un director sistem ce face parte din sistemul de operare. Corect?
Dar nu. Daca se da Save sau File/Save, documentul Word cu pricina este salvat in:
C:\Documents and Settings\Username\Application Data\Microsoft\Outlook
Cireasa pe tort e faptul ca Application Data, deci implicit tot ce este in el, este un director ASCUNS.
Asadar, end-userul trebuie sa stie sa NU dea Save, ci SAVE AS si sa aleaga manual unde se salveaza documentul.
Aceasta buba de dizain genereaza un numar decent de apeluri de la management si suna cam asa: “am primit un atasament, l-am deschis, l-am editat, l-am salvat dar acum nu-l gasesc”. Pe langa asta, cand se efectueaza un back-up, putini tehnicieni se gandesc sa scotoceasca in App Data\MS\Outlook.
Bravo bai baieti! Bine gandit, Redmond! How fucking hard is it sa se faca directorul My Documents cel default pentru ABSOLUT TOT? Sau, daca nu e lenea prea mare, eventual ce e document sa fie trantit in My Documents si extensiile video in My Videos iar cele foto in My Pictures, eventual intr-un sub-director intitulat Outlook? De ce nu? In fond si la urma urmei este stiut clar ca Office for Windows este for Windows, deci nu poate fi vorba de obscuritate a sistemului de operare in sensul ca nu sti cum este configurat la user.