Am nevoie să mut fotografiile din MacBook şi nu ştiu ce să aleg (asta oferă cei de la care mai cumpăr eu una-alta)
Samsung 2,5’’ M3 Portable 500GB USB 3.0
TOSHIBA 2.5’’ Canvio Basic 500GB USB 3.0
Western Digital 2.5’’ Elements 500GB USB 3.0
Intenso 2.5” 500GB USB 3.0
Cât de importante sunt pozele alea pentru tine ? Ce pagubă ai când HDD-ul ăla va crăpa și le vei pierde pe toate ?
A se remarca că am zis “când” și nu “dacă” deoarece TOATE hdd-urile crapă - sunt consumabile.
Recomandarea mea este să iei DOUA hdd-uri de la producător diferiți, să salvezi pozele pe amândouă și să le ții separat, nu la un loc.
Am un amic caruia i se troznise HDD-ul din mac - HDD care conținea zeci de gigi de poze foarte importante pt el. A fugit, a cumparat un HDD extern, am reusit cu Target mode să îi recuperez ~99% din ele si apoi HDD-ul din mac a murit de tot. Fericit că le are, le-a lăsat pe acel HDD. Peste câteva luni, într-o noapte futunoasă, vântul a rupt o creangă de copac, care a smuls câteva țigle din acoperiș. Exact deasupra mesei unde era acel HDD extern cu pozele. De data asta a decartat sute bune de euro la o firmă de recuperare de date. Așa - cam de vreo 3-4 HDD-uri.
Si eu ma uit de ceva vreme la HDD-uri externe, ca mai vreau sa imi cumpar inca unul pentru backup. Momentan am un WD cu USB 2.0 + FW 800, care merge bine. Inainte am avut un Seagate care s-a stricat dupa putine ore de utilizare, WD-urile mai noi pe USB 3.0 au controller-ul integrat pe placa electronica a HDD-ului (la fel fac si alti producatori) si au destule review-uri negative pe Amazon (.de / .com), la fel si cele de la Toshiba si Samsung au destul de multe review-uri negative. Sigur ca o parte din review-uri sunt false, dar totusi unde sunt prea multe review-uri negative, acolo sunt destul de mari sansele sa fie ceva probleme reale. Pana acum din cate am vazut, luand dupa review-uri, cele de la Sony sunt cele mai fiabile din HDD-urile care se gasesc la noi prin magazine (sau poate putini isi cumpara HDD de la Sony si de aceea sunt putine review-uri). In rest, HDD-uri ce nu prea se gasesc la noi dar par destul de fiabile sunt HDD-urile G-Drive de la G-Technology si o parte din HDD-urile de la LaCie, dar parca si la LaCie apar cat mai multe probleme in ultima vreme.
Eu salvez datele mele pe cel putin 3 medii de stocare diferite (de obicei HDD-uri), dar in ziua de azi in HDD-urile externe nu mai am deloc incredere, cum zice si colegul psergiu, au devenit consumabile. Am incercat si varianta sa cumpar un HDD standard de calculator si sa il bag intr-o carcasa externa pe USB, dar cum la noi se gasesc doar carcase externe de proasta calitate in comert, nu functioneaza deloc bine. Cred ca o sa mut HDD-ul intr-un rack, ce sa pot scoate din unitatea centrala cand nu fac backup.
In ultima vreme am ajuns deja sa fac backup-uri si pe card-uri SD, aproape ca am mai multa incredere in card-urile SD decat in HDD-urile externe. Pretul pe GB la card-uri SD este mai mare decat pretul pe GB la un HDD extern, dar macar stiu ca nu exista riscul sa se defecteze mecanic. SSD-urile in forma de HDD extern sunt inca destul de scumpe si cred ca nu au ajuns inca la “maturitate”. In stick-uri USB nu am incredere, am vazut multe stick-uri care s-au defectat de pe o zi pe alta, fara motiv. Si mai este si treaba cu BadUSB… In rest, la card-uri SD imi place ca mai au buton de write-protection, ce la stick-uri USB de multi ani a disparut. Sigur ca write-protection-ul depinde de cititorul de card SD (care poate sa ignore pozitia butonului), insa in majoritatea cititorilor de card-uri functioneaza asa cum trebuie. Macar card-urile SD pot fi protejate cat de cat de scrieri / modificari nedorite. De mai multi ani folosesc in loc de stick-uri USB card-uri SD, ce la calculatoarele mele introduc direct in cititoarele de card-uri, iar la calculatoarele altor persoane care nu au cititor de card SD integrat in calculator, folosesc un cititor de card-uri de la Kingston (MobileLite), care are aproximativ dimensiunea unui stick USB.
Am un WD Passport (320 GB), deh atat mi-am permis atunci, USB 2.0, 5800 RPM…de 6 ani functioneaza impecabil.
Un TOURO de la Hitachi (1TB, pe asta l-am studiat mult inainte de a-l cumpara), USB 3.0, 7200 RPM…de vreo 2 ani, de asemenea, functioneaza perfect la viteze foarte bune. Cred ca tine mult si de noroc si mediul in care este pastrat.
Exact, si mai conteaza si cum este utilizat. Eu de exemplu cat timp utilizez HDD-urile externe, nu le misc deloc, chiar daca miscarile lente nu ar fi o problema pentru HDD-uri.
Cu HDD-urile mai vechi nici eu nu am avut probleme, de exemplu am doua Seagate-uri vechi de aproape 10 ani, care sunt zilnic cel putin 8-10 ore in functiune si inca functioneaza bine. La fel sunt si cateva WD-uri care sunt in calculatoare vechi pe care le intretin eu, si acele HDD-uri functioneaza bine de peste 10 ani. Tind sa zic (din nou) ca si la HDD-uri a scazut calitatea in ultimii ani. Cam de atunci de cand au devenit “consumabile” si de cand HDD-urile externe au USB-ul integrat pe placa electronica a HDD-ului.