Cu alte cuvinte, azi mi-a stat inima-n loc…
Am un Hdd de un terra pe care pun toate pozele cu fi-miu, de cînd era el pipic (nici acum nu-i mare).
Azi HDDul, un WD Passport, a devenit inaccesibil.
L-am băgat în trei calculatoare, două cu Win, dar nimic.
I-am făcut un update de firmware și l-am pus din nou în mac. A stat ceva și ușor-ușor i s-au încărcat cele trei partiții.
Acum funcționează, dar nu știu pentru cît timp.
Așa că întreb: CE FOLOSIȚI VOI PENTRU BACKUP?
Am pierdut primul meu am in ale fotografiei, nu m-am invatat minte si acu dupa mai bine de 5 ani era sa-i pierd si pe astia, 600G. Am fost la un recuperator si m-a rezolvat cu 300lei si am si hardu reparat, se stricase doar electronica, dar imediat mi-am luat un rack in care pot pune doua harduri si o sa am doua copii de acum incolo. Vroiam raid dar e prea scump, si in plus astept sa vad daca se adevereste cu hardul ala nou de 1000 de ori mai rapid ca ssd, mai mare si toate cele….
Cred ca ai putea sa le urci si in google photos daca n-ai raw-uri ca mine.
NAS Synology cu doua harduri de 3 tera in RAID 1 (mirroring). Cand “crapa” un disk primesc mail de avertizare iar la inlocuirea hardului cu unul nou refacerea informatiei e automata de pe discul celalalt. A costat ceva dar din punctul meu de vedere a meritat.
Ei, aici e o ciudățenie la mijloc.
Utilitarul de sistem din windows 10 îl vedea. Dar doar el.
Update-ul i l-am făcut cu ajutorul utilitarului de pe siteul WD.
Time Machine:
- un hard disk acasa in retea pe un alt mac (TM wireless automat)
- un hard disk acasa in sertar (il conectez numai prin USB, numai in macurile de pe care fac backup)
- un hard disk care sta in sertar la munca (back-up offsite), in caz ca imi sparge cineva casa si ia toate electronicele, inclusiv hardul din sertarul de sosete (haha, nu e in cel de sosete bineinteles, e in cel de chiloti - haha, nu e nici acolo, nu va zic unde e)
in plus, pozele sunt urcate:
- toate pozele in original (vreo 45GB) le tin in amazon drive (vine nelimitat gratis pentru poze cu Prime)
- toate pozele export maxim 1600px pe dropbox
P.S. N-am avut niciodata nevoie (pana acum, knock on wood) de un restore major.
3 Harduri de 2TB,sincronizate cu aplicatia Forklift. Hard disk separat pentru Time Machine la sistem. Nu e de gluma cu pozele copiilor (la mine vreo 33000). Hardurile vor pica cu siguranta,intrebarea e cand (asa ne-a invatat psergiu si ii multumesc pt ca ne-a atras atentia de nenumarate ori asupra backup-ului).
Si consider ca pe 2 harduri nu e de ajuns,daca iti pica unul din ele mai ai informatia doar pe un hard disk. Ce te faci daca incepi sa copiezi de pe cel ramas bun si iti pica si ala? Cel mai bine e pe 3 harduri,unul tinut in alta locatie (eu am unul la servici).
Copia 1 pe mac
Copia 2 pe un NAS cu Time Machine
Copia 3 pe NAS-ul din Bucuresti din debara (sincronizată manual)
Copia 4 pe un HDD extern care stă la servici (sincronizată mai rar)
Cand eram la facultate, intr-o iarnă, m-am apucat să fac upgrade la PeCeu. Am desfacut PeCeul cald și am pus HDD-ul fierbinte pe masca de la calorifer. O pală de vânt a deschis geamul și crivățul a suflat peste HDD. Am auzit un mic “pac”. S-a fisurat un platan din HDD de la schimarea rapidă de temperatură. Recuperare ? La ce făcusem backup. Adică mai nimic. De atunci fac backup.
Nu exista ghinion atat de mare precum dot a precizat mai sus: ai 2 hdd, moare unul si cand dai sa copiezi dupa cel nevatamat pica si ala. Sa fim seriosi, nici chiar asa.
Ce am eu, si sunt sigur ca este de ajuns (dar o sa revin cu un nou post daca vreodata nu va fi de ajuns) sunt: hdd incapator pe mac + back-up extern cu time machine.
Evident ca daca ai bani sa cheltui ai optiuni: cate un hdd in fiecare sertar din casa si la vecini, dropbox, google drive, 10 icloud, 100 bluray, raid intre 20 hdd doar sa fii sigur. Totul este posibil, numai sa vrei. Si sa ai timp si bani si chef si orice a mai ramas.
Gata, am priceput: în orice ar intra (enclosure - mai ieftin; NAS - mai scump, dar mai comod), măcar două harduri ar trebui.
Mi-a plăcut ideea cu RAID-ul. Mi se pare, dacă exceptez hoții care ar intra în apartament (e o realitate, mi-i teamă), sigură.
Domnilor, vă mulțumesc tuturor pentru idei și promptitudine.
Nu exista ghinion atat de mare precum dot a precizat mai sus: ai 2 hdd, moare unul si cand dai sa copiezi dupa cel nevatamat pica si ala. Sa fim seriosi, nici chiar asa.
Ce am eu, si sunt sigur ca este de ajuns (dar o sa revin cu un nou post daca vreodata nu va fi de ajuns) sunt: hdd incapator pe mac + back-up extern cu time machine.
Evident ca daca ai bani sa cheltui ai optiuni: cate un hdd in fiecare sertar din casa si la vecini, dropbox, google drive, 10 icloud, 100 bluray, raid intre 20 hdd doar sa fii sigur. Totul este posibil, numai sa vrei. Si sa ai timp si bani si chef si orice a mai ramas.
Cred ca esti de acord ca in ultimii ani calitatea hardurilor a scazut foarte mult. Fiecare face cum crede.
Cred ca esti de acord ca in ultimii ani calitatea hardurilor a scazut foarte mult. Fiecare face cum crede.
De acord cu asta. Si in acest moment mai am 3 HDD-uri Seagate in functiune, toate mai vechi de 10 ani si inca mai functioneaza foarte bine. HDD-ul Seagate ce am cumparat acum 3 ani, s-a defectat dupa mai putin de un an (culmea este ca a fost un defect cauzat de firmware), l-am returnat in garantie si am trecut pe HDD-urile de la WD. In ultimii ani am ajuns la concluzia ca HDD-urile de la WD sunt momentan cele mai fiabile, cand vine vorba de HDD-uri interne de 3,5”. Cele externe pe USB, indiferent ca sunt de la Seagate sau WD, nu prea sunt fiabile. Nemaivorbind de alte no-name-uri. Daca cineva vrea un HDD extern, acolo momentan cred ca HDD-urile de la G-Technology G-Drive sunt cele mai fiabile, dupa aceea urmeaza cele de la Lacie (in ciuda faptului ca in ultimii ani si la Lacie au fost diferite probleme la anumite modele).
Cat despre backup, eu folosesc 3 HDD-uri pentru asta. Pe un HDD se face saptamanal backup automat, pe al doilea HDD fac backup manual cam odata pe luna (sau cand am date mai importante), pe al treilea HDD fac tot backup manual, dar mai rar, cam odata la 3-4 luni.
Nu il cunosti pe George, amicul meu.
HDD de MacBook Pro cu sute de GB-uri cu RAW-uri importante și nesalvate în altă parte începe să clickăie.
Bacup .. nema.
Disperare .. mare.
Il aduce la mine, cumpără un HDD nou de 1Tb și timp de 3 zile, cu carcasa la MBP desfăcută și un ventilator suflând peste hdd-ul care se chinuie din ce în ce mai tare rulând un script care să încerce să copieze fișierele repetat când primește eroare, îi salvez aproape toate pozele.
Ii țin lectia despre cum trebuie să facă backup și acum să se ducă să mai facă o copie la pozele alea dacă sunt pe atât de importante pe cât zice.
George duce HDD-ul acasă, îl pune în biroul proaspăt amenajat în podul renovat al casei, și în loc să copieze pozele pe noul HDD din MBP, se apucă să acceseze pozele recuperate direct de pe HDD-ul unde le salvasem.
Și vine o furtună. Și acoperișul se găurește. Exact deasupra biroului. MBP-ul era la el, dar HDD-ul era pe birou, cu cablul de alimentare conectat. De data asta l-a costat 600 EUR la o firmă de recuperare.
Și alta, pățită de mine la un fost servici: Sever cu 3 HDD-uri. 2 în RAID1, al treilea ca hot-spare. Au crăpat primul disc cu date, controllerul a început să râșnească la al doilea disc cu date ca să le copieze pe hot-spare și ... a murit și al doilea HDD cu date. Noroc că aveam backup pe bandă.
In Germania la cate firme am fost (indiferent ca mici sau mai mari), toate faceau backup macar pe un HDD extern daca nu si pe banda. In Romania la cate firme am fost, niciuna nu face backup nici macar pe un amarat de HDD extern. Asta este asa si la o gramada de firme de contabilitate si diferite asociatii. Eu de ani de zile le zic sa faca backup, ca un HDD extern nu costa mult in ziua de azi, dar parca vorbesc cu peretii. Iar cand odata se intampla “catastrofa” ce eu am prezis de cativa ani, atunci se asteapta ca cineva sa le recupereze datele pierdute pe gratis, ca nu isi permit sa plateasca 500-1000 Euro pentru o firma specializata de Data Recovery. Si pe langa ca se asteapta sa li se recupereze datele pe gratis, mai si au pretentia sa fie gata in cateva ore ca sa poata lucra mai departe.