2 din 3
2
Sugestie ptr diverse topicuri.
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.02.07

sa invitam pe Pruteanu ca ne ajuta el ....in rest ardeti gazul degeaba grin !

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti, Calarasilor Way
Macuser din: 06.04.06
iaru - 19 Martie 2007 08:01 AM

Iar pentru calculatoriști e o pacoste! Ia poftiți de înlocuiți într-un text î din i cu â din a! Îmbătrînești pe taste!

Find & Replace? grin Fac asta zi de zi. Intr-adevar, e frustrant, dar nici nu imbatranesti

Semnătură 

Proud owner of a PowerMac G5, dual core 2.3 GHz, 250+500 Gb SATA, SD, Leo.8, SN CK415HT6R5H,
                iPhone 4, 6 Gb, iOS 7.1.2, SN DNPGVHQ6DP0N
                iPhone 5C, 16 Gb, iOS 9.2, SN F2LLKCGWFFT7

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
Macuser din: 11.10.05
Steji - 19 Martie 2007 12:59 PM

Iar pentru calculatoriști e o pacoste! Ia poftiți de înlocuiți într-un text î din i cu â din a! Îmbătrînești pe taste!

Find & Replace? grin Fac asta zi de zi. Intr-adevar, e frustrant, dar nici nu imbatranesti

Păi nu ai cum face asta prin Find-Replace uzual, ci numai prin Find-Replace tag-uit, cum are Nisus! Cum faci:

Find all occurrences of ONLY internal î and replace it with â
If initial or final î let it unchanged

Ei?

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX

Neîndoit că există o metodă dar nu este așa de simplă. Să reîncepem căutările după alta. Româna nu e așa de simplă. smile

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti, Calarasilor Way
Macuser din: 06.04.06
Cattus Thraex - 19 Martie 2007 02:09 PM

Păi nu ai cum face asta prin Find-Replace uzual, ci numai prin Find-Replace tag-uit, cum are Nisus! Cum faci:

Ei?

Mda… Adevarat grait-ai!

Semnătură 

Proud owner of a PowerMac G5, dual core 2.3 GHz, 250+500 Gb SATA, SD, Leo.8, SN CK415HT6R5H,
                iPhone 4, 6 Gb, iOS 7.1.2, SN DNPGVHQ6DP0N
                iPhone 5C, 16 Gb, iOS 9.2, SN F2LLKCGWFFT7

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05
Cattus Thraex - 19 Martie 2007 02:09 PM

Ei?

Merci, Cattus! Asa e! Numai cine nu s-a lovit de asta nu intelege! Pai, nene, nu era mai bine cu o singura litera pentru un singur semn, exceptie facînd România (si derivatele)? Da’ domnii cacademicieni, acre au secretare si nu inteleg nema de calculator, uite ce-au facut! Ca inlocuiesti toate î-urile cu â-uri, apoi, toate â-urile avind spatiu in fata cu î-uri avînd spatiu un fata, apoi â-urile cu spatiu dupa, punct, virgula, doua puncte, trei puncte. Ei, cum e? Aici e bun Nisus. Da’ in Indesign sau in Quark dai in dambla!

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Păi atunci, dacă â și î sunt unul și același sunet și ar trebui folosită o singură literă, de ce să se mai scrie România, și nu Romînia?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Așa era prin anii 50…

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRankRank
Administrator
psergiu - 19 Martie 2007 03:39 PM

Neîndoit că există o metodă dar nu este așa de simplă. Să reîncepem căutările după alta. Româna nu e așa de simplă. smile

Din câte știu eu â se folosește doar în interiorul cuvintelor gen amândoi și pâine. î se pune capetele cuvintelor - asta include și cuvintele compuse gen reîncarnare sau neîncredere ... pentru astea putem face o regulă de find&replace; ?

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 14.01.07

Eu încă folosesc î din i şi refuz noile norme de tip nicio. de multe ori mi s-a atras atenţia, am încercat să explic de ce, iar cînd nu s-a înţeles nu mi-am bătut capul. Îmi doresc să vină o zi în care un DOOM cumpărat cu 5,10,20 sau 100 de ani în urmă să fie încă valabil (cazul limbilor „stabilizate”: franceza, engleza):

Semnătură 

sînt dintre cei #@$!%$, cu principii…

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Încă o dată: de ce simplu, cînd se poate complicat? Toate limbile merg spre simplificare, numai a noastră a mers spre complicare. Excepția cu â din a pentru România e una istorică. Adică de la Roma, de la Imperiul Roman (care, în forma Romînia, nu mai are nici o noimă). E o chestie de tradiție și se poate accepta ca o limbă să aibă excepții (vezi engleza, child-children). Dacă există cuvîntul “nici” (nici tu, nici acum), cuvîntul “vre” nu există. Deci nu se poate face analogia “nicio” cu “vreo”. He he, ia ascultați aici dacă putem înțelege ceva: vreo cîțiva și nicio dată! Ehe, mare ți-e grădina, Doamne!
Faptul că comuniștii au impus î din i n-are nici o relevanță. Asta era o reformă plănuită de aproape o sută de ani, din timpul lui Titu Maiorescu, dar a fost considerată prea revoluționară. Î intern (ca în “reînceput” sau “neîncetat”) denotă un cuvînt compus. Pentru cei ce învață limba română e absurd! Dar ia priviți aici altă absurditate: “a doborî” și doborând”! Și multe alte tîmpenii pe cale de consecință.
Probabil că, peste alți zece ani, vom schimba din nou, că e prea gogonată.

[ Ignoră ]   [ # 27 ]
RankRankRankRank
Administrator

OK. Hai să ne mutăm cu discuțiile în .RO ... că adminii nu au cu ce vă ajuta în privința asta în acest forum de sugestii și reclamații.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 28 ]
RankRankRank
Member
Din: 46°13' N 27°40' E
Macuser din: 23.06.06
iaru - 19 Martie 2007 07:50 PM

Încă o dată: de ce simplu, cînd se poate complicat? Toate limbile merg spre simplificare, numai a noastră a mers spre complicare. Excepția cu â din a pentru România e una istorică. Adică de la Roma, de la Imperiul Roman (care, în forma Romînia, nu mai are nici o noimă). E o chestie de tradiție și se poate accepta ca o limbă să aibă excepții (vezi engleza, child-children). Dacă există cuvîntul “nici” (nici tu, nici acum), cuvîntul “vre” nu există. Deci nu se poate face analogia “nicio” cu “vreo”. He he, ia ascultați aici dacă putem înțelege ceva: vreo cîțiva și nicio dată! Ehe, mare ți-e grădina, Doamne!
Faptul că comuniștii au impus î din i n-are nici o relevanță. Asta era o reformă plănuită de aproape o sută de ani, din timpul lui Titu Maiorescu, dar a fost considerată prea revoluționară. Î intern (ca în “reînceput” sau “neîncetat”) denotă un cuvînt compus. Pentru cei ce învață limba română e absurd! Dar ia priviți aici altă absurditate: “a doborî” și doborând”! Și multe alte tîmpenii pe cale de consecință.

Scrierea cu â e justificată doar acolo unde mai permite păstrarea apropierii de forma cuvântului latin originar: mână (și nu mînă), câine (și nu cîine). „Simplificarea” care ar rezulta din eliminarea lui â în aceste cazuri ar fi dăunătoare. Am scuti efort, dar am pierde din claritate, iar situația asta are alt nume: comoditate.

Semnătură 

iMac 20” Core Duo 2 GHz, 2 Gb RAM, 200 Gb HD + Mac OS X 10.4.9
iPod 60 Gb & iPod Shuffle 1 Gb
Dell Optiplex GX150 1 GHz, 512 Mb RAM, 250 Gb HD + Ubuntu Feisty Fawn 7.04

[ Ignoră ]   [ # 29 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
voll - 19 Martie 2007 08:53 PM
iaru - 19 Martie 2007 07:50 PM

Scrierea cu â e justificată doar acolo unde mai permite păstrarea apropierii de forma cuvântului latin originar: mână (și nu mînă), câine (și nu cîine). „Simplificarea” care ar rezulta din eliminarea lui â în aceste cazuri ar fi dăunătoare. Am scuti efort, dar am pierde din claritate, iar situația asta are alt nume: comoditate.

Of, am auzit de atîtea ori acest tip de argumente, încît m-am plictisit. Asa s-a scris acum 150 de ani: ê - vêntu, î - rîpă, â - pâine șamd. Aveam 5 semne pentru un singur sunet. Iar româna avea 60% cuvinte de origine slavă! Vă rog, lăsați această problemă în seama celor de meserie! Uite cîteva exemple, ca să fiu bine înțeles:
FÂN ~uri n. Nutreţ din iarbă cosită şi uscată. ♢ Ori ~, ori paie una din două; sau una, sau alta. /<lat. fenum
Sau din maghiară!
GÂND, gânduri, s.n. 1. Proces de gândire sau rezultatul procesului de gândire; idee, cuget, cugetare. îi treceau multe gânduri prin cap. ♢ Expr. A frământa (sau a apăsa etc. pe cineva) gândul = a preocupa, a obseda (pe cineva) o idee. A-şi lua (sau a-şi muta) gândul = a nu se mai gândi; a renunţa la orice speranţă. Ca gândul = extrem de repede. (Dus sau căzut etc.) pe gânduri = absorbit de ceva intim, nelegat de realitatea imediată. A sta pe (sau la) gânduri = a chibzui, a reflecta (mult); a şovăi. A pune (pe cineva) pe gânduri = a îngrijora (pe cineva). A-şi face (sau a intra etc. la) gânduri = a se îngrijora. A-i sta gândul la ceva = a fi preocupat de ceva. 2. închipuire, imaginaţie, fantezie; inspiraţie. Gândul îl purta departe. 3. Loc considerat ca sediu al cugetării; minte; memorie. I-a ieşit din gând. ♢ Expr. Nici cu gândul n-am gândit = nici nu m-am aşteptat la asta, n-am crezut că se va întâmpla aceasta. Când cu gândul n-ai gândi = când nici nu te aştepţi. A-i da (sau a-i trece, a-i veni) cuiva (ceva) prin (sau în) gând = a-i veni cuiva brusc o idee. 4. Intenţie, plan. A venit cu gând bun. ♢ Expr. A-şi pune în gând = a lua hotărârea să... A pune (cuiva) gând rău = a avea intenţii rele faţă de cineva. A-l bate (sau a-l paşte etc.) gândul = a intenţiona, a plănui să... 5. Convingere, părere. 6. Voie, dorinţă, plac. Toate s-au făcut după gândul lui. – Din magh. gond.
Pentru că problema e ca româna NU E O LIMBA ETIMOLOGICĂ, ci FONETICĂ! Deci scriem cum auzim! Și nu auzim două feluri de î!

[ Ignoră ]   [ # 30 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)

De fapt, româna are 3 instanțe unde î și â notează foneme (sunete) diferite, dar astea NU au nici o legătură cu grafia î sau â. î/â din gîde/gâde nu e identic cu cel din pămînt/pământ (unde e nazal) și nici cu cel din împărat, îmbie unde e, vai nouă, sonanta m/n cu punct dedesubt, ca în indo-europeana arhaică, probabil (ṃ ṇ). Dar deja depășim prea mult punctul de plecare.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

2 din 3
2