1 din 2
1
Cât de important este procesorul vs memoria RAM și placa video
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

Salutare,

Am un MAC MINI early 2009 Intel Core 2 Duo 2.26 GHz, 6 Gb Ram DDR3 și placă video de 256Mb.

Lucrez mult grafică 2D (Photoshop și Illustrator), precum și paginare (InDesign, QuarkXPress, FrameMaker și MS Word). Photoshop și Illustrator au unele funcționalități limitate din cauza plăcii video prea slabe.

Am pus pe MAC Mini OS X 10.11.1.

Se mișcă relativ greoi când vine vorba de fișiere mari. Nu știu dacă se merită să mai pun memorii RAM. Una peste alta mie îmi place computerul. Mă gândesc să îi reinstalez un OS X 10.10 sau chiar mai vechi, OS X 10.9. Poate așa ar merge mai bine aplicațiile de la Adobe și poate s-ar mișca mai repede când aș lucra cu fișiere mari. Dar nu sunt foarte sigur că ar da vreun rezultat. Poate există o soluție să îi pun o memorie RAM mai mare și vreo placa video externă?

Pe de altă parte, mă gândesc că poate la anul sau în vreo doi-trei ani, aplicațiile Adobe să fie mult prea avansate pentru acest MAC. Aș merge pe un MAC nou sau second-hand/refurbished. Macurile din 2014 par rezonabile. Cel mediu Dual Core 2 Duo de 2.6GHz ar fi o soluție. Pe de altă parte, aș lua și unul de 1.4 GHz și să-i pun 8-16 Gb RAM. Prețurile la RAM de la reselleri îmi par cam mari. Poate găsesc ceva third party buni și mai accesibili. Așa aș putea avea un MAC MIni 2014 cu procesor 1.4 GHz dar minimum 8Gb RAM. Placa video este tot de 1.5 Gb ca și la celălalt, doar că poate o idee mai slabă. Oricum, placa video Intel HD Graphcs 5000 de 1.5 Gb este cu mult peste actuala de doar 256 Mb.

Al soției este un MAC Mini late 2010 de 2.4 GHz, dar cu 8 Gb RAM DDR3 și placă video tot de 256 Mb. Al iei merge mult mai bine ca al meu. Singura diferență îmi pare a fi memoria RAM.

Rămâne întrebarea: Am nevoie de procesor mai mare?  Din experiența mea aplicațiile Adobe care le folosesc în acest moment necesită mult RAM și nu solicită procesorul.

Ca să rezum:

1. Îmbunătățesc acest MAC, ca mai târziu să văd că oricum trebuie să-l schimb?
2. Iau unul rezonabil la preț (1800-2300 lei) care să mai meargă vreo 2-3 ani?
3. Iau unul din 2014? Dacă iau unul nou din 2014 se merită să investesc în proceesor de 2.6 GHz? Cel de 1.4 GHz nu și-ar face treaba bine?

Personal aș opta pentru un MAC Mini 2014 cu 1.4 GHz la care aș face upgrade la RAM, punând 8Gb. Ar ieși cu 570 lei mai ieftin decât cel de 2.6 GHz. Mi-ar rămâne și de o tastatura sau un monitor nou, sau orice altceva aș avea nevoie.

Cu stimă,
Sebastian

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 20.06.09

Cat de mari sunt fisierele cu care lucrati? Memoria RAM de 6 GB este intotdeauna plina? Oare nu ar ajuta mai mult un SSD in loc de HDD pentru marirea vitezei?

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member
Din: Alba-Iulia
Macuser din: 19.07.11

Mac mini 2014 nu suporta upgrade de ram.

Semnătură 

Macbook Pro 11,3
JBL Radial (the big one De vanzare
Asus RT-AC87U
Bose SoundTouch 30
Bose Soundlink mini
Bose SoundTouch Portable defecta
Cinema Display 24 defect

The Rum is gone..
Hattrick : 13.02.2004

Time Capsule 3TB smile
timecapsule 2tb smile
mac mini 2006(super jucarie) :(
apple tv 2g :(

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
dan puf - 13 Decembrie 2015 04:48 AM

Mac mini 2014 nu suporta upgrade de ram.

Conform celor de la Apcom, Voxstore si Noumax la modelul cel ieftin pot alege intre 4 Gb RAM (standard) sau 8 GB (peste 500 lei in plus) sau 16 Gb (peste 1000 de lei in plus). iStyle este singurul magazin care nu avea nicio optiune de upgrade. Sau nu am gasit-o eu.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
belasajgo - 13 Decembrie 2015 01:22 AM

Cat de mari sunt fisierele cu care lucrati? Memoria RAM de 6 GB este intotdeauna plina? Oare nu ar ajuta mai mult un SSD in loc de HDD pentru marirea vitezei?

Fisierele, in general sunt sub 50 Mb. Ideea este ca folosesc multe aplicatii odata. Acum, spre exemplu, am asa:

1. Ecran 1: InDesign, Photoshop, Acrobat
2. Ecran 2: Safari cu 3 taburi: Toggl - pentru inregistrare timp, youtube, Mail
3. Ecran 3: Excel - 2 fisiere

Viteza este relativ mica. SSD este foarte scump daca iau unul mare, ca si capacitate.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

După un schimb de emailuri pe forum Apple am decis să nu mă grăbesc, încă, să-l schimb. Va fi nevoie, dar încă mai poate fi folosit cu succes Mac-ul meu. Prin urmare voi cumpăra, pentru moment, memorii (un kit 2 x 4Gb SO-DIMMS 1067 MHz DDR3). Are cineva vreo idee dacă trebuie doar un anumit model de RAM? Am căutat pe Noumax, iStyle si Apcom și nu am găsit memorii. Am găsit pe alte magazine online memorii Corsair, kingstone. Îmi trebuie module pentru laptop? Dacă da, am găsit ceva de genul acesta. Sunt bune ca marcă? Sunt compatibile cu MAC Mini?

Cu stimă,
Sebastian

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Din: 
Macuser din: 02.08.06

Aici sint descrise experientele noastre cu rami

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Mulțumesc foarte frumos pentru link. Din păcate nu am destule detalii despre memoriile care le am pe MAC. Și nu sunt sigur ce memorii pot să cumpăr sau mai exact care sunt compatibile cu MAC Mini-ul meu. MAC-ul l-am cumpărat, de la cineva de pe acest forum, acum vreo 3 ani. Cred. Dar, totuși:

Model Mac: Mac Mini Early 2009
Producator RAM 3rd party: Habar nu am (0x80CE—Samsung Electronics, Inc.????)
Model RAM 3rd party: (1 modul: 0x4D34373142353637334448312D4346382020; al doilea modul: 0x4D34373142353237334348302D4346382020)????
Capacitate MB modul RAM 3rd party: 1 modul 2000, al doilea 4000
Tip/Viteza RAM 3rd party: 1067 MHz
Compatibilitate: ???
Achizitionat de la: ???

Se are că merge și dacă iau două module simple de câte 4 Gb fiecare. Nu este nevoie să fie kit de 2x4Gb. Dar, din experiența care am avut-o cu un alt MAC, un G5, chiar dacă MAC Mini-ul nu are memorii dual channel, un kit de 2x4Gb va merge bine pe el.

Sebastian

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: bucuresti/aalborg/viena
Macuser din: 05.10.07

lucrez pe o scula mediocra, macbook pro 13” mid 2010, 8 gb ram. hardul intern este mic, doar pentru app si sistem, totul este extern, lucrarile pe portabile fw800, backup si arhive pe harduri externe alimentate. nu am probleme de performanta cu psb de 2 gb.
ca exemplu: fotografiez un plan de arhitectura de 2/6m. aparat pe trepied, se fotografiaza pe bucati (12) cu un aparat full frame (raw); toate hdr din 9 imagini x 12 si apoi unite dng-rile hdr, am un dng panorama mare, si un smart object care la salvare este urias, dar nu da in greu. multitasking la greu. (in timp ce lucrez pe un monitorul secundar imi ruleza skype, un film ori un concert, aplicatii deschise permanent: bridge, indesign, mail, firefox, photoshop, artdirector toolkit, fontexplorer, uneori quark.
fara ssd la sistem, cu un hard la 7200 e in reluare, la 5600 nu imi imaginez…
calibrarea cromatica finala a psb-urilor o fac pe un powermac g5!!!
nu stiu daca te ajuta ce am scris… spor si alegeri bune!

Semnătură 

 ǝʞıl ı

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member
Din: 7 coline
Macuser din: 11.01.07

Poți pune și-o „placă video” externă. Uită-te aici
Tu decizi dacă e avantajos dpdv financiar upgrade-ul.
Altfel, cel mai bine e să pui în Mini maximum de RAM și-un SSD. Poți păstra și HDD-ul actual dacă cumperi o panglică de-aia ca să conectezi al doilea hard la placa de bază.

Și ca să răspund la întrebarea ta, da, procesorul e mult mai important decât memoria RAM.

Memorii sunt bune cele „de laptop”, contează puțin dacă scrie pe ele APPLE RAM. Trebuie doar să aibă voltajul corespunzător. Uite aici niște memorii

[ Modificat: 20 Decembrie 2015 05:14 PM de akbar ]

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 15.10.05

Pe scurt RAM-ul e important (ca efect) cand e putin si ajungi la limita lui… si incepi sa scrii pe disc si acolo moare tot, cu EXCEPTIA situatiei cand ai un SSD care scrie/citeste de 10 ori mai rapid decat un disc traditional.
Macbook pro-ul meu avea o viteza de scriere pe el de maxim 40-50 de mega, am pus ssd intel pe el s-a dus la 250-300mega (limitat de SATA2 cred daca aveam 3 se ducea la 500mb/s)... ca sa nu mai zic ca booteaza instantaneu aproape.
In situatii cu RAM limitat (adica unde nu mai poti face upgrade) te ajuta mult un SSD. Pe macbook am doar 4 gb de ram care se duc rapid si dupa intervine ssd-ul.

Daca lucrezi in photoshop poti pune clar placa video sa lucreze, sunt niste setari acolo…

Nu iti recomand youtube deschis, mai ales daca e flash ala papa resurse multe, eventual daca poti folosi varianta youtube html5. La toggle nu ai nevoie de tab-ul safari au si aplicatie desktop, care cred ca e mai putin costisitoare ca resurse.
RAM mai ieftin gasesti marca crucial.

Din ce citesc aici http://www.mac-ssd-drives.com/apple-flash-disks/files/2009-apple-mac-mini-sata-drive-speed.html - The Intel Core 2 Duo mini finally gets an upgrade to it’s Serial ATA interface to 3Gbps SATA II e posibil ca viteza SATA sa te ajute dar sa fie ca la mine un fel de efect de palnie… adica discul SSD sa fie super capabil sa scrie la 500mb/s dar sa fie limitat de viteza SATA2 la 250mb/s cum e si la mine (personal sunt multumit de upgrade, diferenta enorma).

Depinde foarte mult ce efecte folosesti in photoshop, dar in multe situatii conteaza procesorul, ram-ul pur si simplu nu mai conteaza.

Iti recomand si o aplicatie de tipul https://itunes.apple.com/us/app/memorykeeper/id689992800?mt=12 iti mai goleste din RAM.
Alte optimizari e sa nu tii cartele pe desktop ci doar alias-uri

Semnătură 

[°!°]———>[°(°]

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Atenție - la mac mini 2009 trebuie SSD SATA2 - dacă pui unul SATA3, va merge cu viteză de SATA1: http://www.macuser.ro/index.php/forums/viewthread/48033/P15/#317648

RAM: este ieftin în zilele astea - upgrade la max cât poate (8Gb). Dacă ai 6 Gb acuma, ai deja o plăcuță de 4Gb - mai ia una, același model.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Bună ziua,

Vă mulțumesc tuturor pentru sfaturi și pentru timpul acordat.

Ca să fac un rezumat la tot ceea ce s-a scris, la ora actuală ar fi bine să:

1. Fac upgrade la maxim pentru RAM. 8 Gb, în cazul MAC-ului meu.
2. Instalez un SSD pentru viteză.
3. Să folosesc un HDD extern pentru Lucrari (Dropbox).

De placă video externă nu am nevoie, încă. Lucrez mult 2D și paginare text. De luat în considerare pe viitor, dar nu se justifică în acest moment.

Din ce am citit pe acest forum sunt, totuși, unele aspecte de luat în considerare dacă achiziționez un SSD. Că trebuie să activez TRIM (fie printr-o aplicație, fie printr-o linie de comandă în Terminal). Și să aliniez partițiile. Aici nu mi-e clar dacă această aliniere este valabilă doar când se folosește un SSD cu un HDD (fie el și extern).

Am citit la un moment dat că OS X 10.11 nu mai are nevoie de comanda TRIM, deoarece este activă chiar in OS. Poate am înțeles greșit.

Rămâne partea de aliniere dacă trebuie făcută când folosesc un SSD cu un HDD extern.

Cu stimă,
Sebastian

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Bună,

Vă mulțumesc foarte mult pentru sprijin și sfaturi. Am instalat cei 4 Gb de RAM, iar acum MAC-ul are 8Gb. Am pus un SSD de 120Gb pe el. Ce să spun. Parcă este un computer nou. Se mișcă excelent. Timp de bootare 1.5 minute, față de 4.5 minute cât are nevoie MAC-ul soției. Photoshopul se deschide in 37 secunde în comparație cu 78 secunde cât are nevoie celălalt MAC (Late 2010).

Am pus un HDD extern de 1Tb pe care am mutat Dropbox. Toate fișierele/lucrările vor fi pe HDD-ul extern. Am reușit, chiar, să fac OS X să scrie pe HDD-ul extern formatat NTFS. Merge fără probleme și fără să arunc banii pe aplicații third-party.

Rămân două întrebări:

1. Trebuie say nu să fac TRIM? Din ce citesc pe internet, există riscuri la activarea funcției în OS X 10.11 (Be sure to back up before using the TRIM command, whether with Time Machine or your complete backup method of choice, and continue to back up your data on a regular basis, as using trimforce could potentially cause data loss or an issue.). Deci, cât de importantă este această funcție. Toate MAC-urile care vin cu SSD Apple au această funcție activată. Se pare că Apple a blocat, la un moment dat, aplicații third-party care activau TRIM-ul pe SSD-uri non-Apple. Deci, cum rămâne? Îl activez din OS X folosind comenzi în Terminal sau cumpăr TRIM Enabler ($10.00 USD)?
2. Trebuie să aliniez partițiile de pe SSD cu cele de pe HDD? Clar că ceva nu am înțeles bine căci întrebarea îmi sună cel puțin ciudată.

Cu stimă,
Sebastian

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Germania
Macuser din: 26.11.09
arahnedea - 07 Ianuarie 2016 01:23 PM

Am reușit, chiar, să fac OS X să scrie pe HDD-ul extern formatat NTFS. Merge fără probleme și fără să arunc banii pe aplicații third-party.

Cum ai făcut asta?

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
D_EOS - 09 Ianuarie 2016 12:34 PM
arahnedea - 07 Ianuarie 2016 01:23 PM

Am reușit, chiar, să fac OS X să scrie pe HDD-ul extern formatat NTFS. Merge fără probleme și fără să arunc banii pe aplicații third-party.

Cum ai făcut asta?

Ai două soluții.

Eu am folosit-o pe aceasta. Cu mențiunea că după ce dai comanda: LABEL=DRIVE_NAME none ntfs rw,auto,nobrowse, trebuie să apeși ENTER. Abia apoi CTRL+O și CTRL+X. Poate că este o chestie logică, mie mi-a scăpat și nu a mers deloc cum spunea în tutorial.

A doua metodă, poate că este mai pentru developeri, habar nu am, eu am considerat-o extrem de complicată.

Prin prima metodă, a funcționat fără probleme. Mie personal îmi convine de minune.

Cu stimă,
Sebastian

Semnătură 

1 din 2
1