Dar are voie Guvernul Roman sa faca asa ceva, din moment ce platesc impozit + sanatate + asigurari sociale in tara in care lucrez? In tara respectiva primesc si Eurocard-ul, care este valabil si in Romania pentru urgente medicale. In tara respectiva voi primi si pensie si somaj (daca va fi cazul), deci nu inteleg ce doreste Guvernul Roman, sau cu ce drept?
Din cate am inteles eu, dar poate ma insel pentru ca astia gandesc atat de alambicat tocmai ca sa te bage in ceata si sa renunti sa iti mai pui intrebari, astea se platesc pentru veniturile care se realizeaza in Romania, gen inchirieri etc.. Pe de alta partea, chestia cu sanatatea este doar daca nu esti asigurat in tara in care te afli. Treaba cu pensiile e mai imputita, practic au pus latul la gat tuturor profesiilor liberale care iata, la un calcul simplist, 16%+5,5%+31,5%=53% din venituri catre stat, asta in conditiile in care statul nu doar ca nu face nimic sa te ajute, ba chiar iti baga bete in roate cu fiecare ocazie. Dar uite ca n-am vazut pe nimeni sa iasa in strada pentru asta, chiar daca sunt multe profesii liberale organizate ca si pfa: medici, traducatori, mediatori, you name it…
Ideea legii ăsteia este că dacă nu te-ai obosit să stai la cozi la autoritatea fiscală din țara respectivă ca să obții formularul de rezidență și după aia la cozi la ANAF ca să-l depui (pe hârtie A4, altfel nu se acceptă), atunci să plătești impozit dublu, trădător nenorocit de neam și țară ce ești, chiabur capitalist.
Se pare că pentru US este nevoie de formularul IRS 6166 (obținut în urma depunerii formularului IRS 8802 și trimiterii unui cec de $85). Trebuie să existe ceva similar în toate țările. Dacă le aflați pentru țara în care sunteți, postați aici - poate ajută și pe alți macuseri.
Pe mine ma distreaza ca in Germania, Austria, Ungaria, etc., de zeci de ani se accepta si documente (formulare) transmise prin fax sau chiar prin email, asta chiar si la finante sau alte institutii ale statului, dar la noi in Romania si in ziua de azi trebuie sa mergi neaparat cu hartii A4 la ghiseu (probabil si cu un dosar plic) ca altceva nu se accepta. Faxul deja si iese din moda in strainatate, ca se considera deja tehnologie invechita, dar la noi inca nici in ziua de azi nu se accepta documentele transmise prin fax, esti obligat sa mergi sa stai la rand la ghisee…
Pe mine ma distreaza ca in Germania, Austria, Ungaria, etc., de zeci de ani se accepta si documente (formulare) transmise prin fax sau chiar prin email, asta chiar si la finante sau alte institutii ale statului, dar la noi in Romania si in ziua de azi trebuie sa mergi neaparat cu hartii A4 la ghiseu (probabil si cu un dosar plic) ca altceva nu se accepta. Faxul deja si iese din moda in strainatate, ca se considera deja tehnologie invechita, dar la noi inca nici in ziua de azi nu se accepta documentele transmise prin fax, esti obligat sa mergi sa stai la rand la ghisee…
Dosar plic din carton cu șină! Și eventual și un timbru fiscal de 50 de bani platit pe nu știu unde…
Totusi, sunt mai mult decat curios cum o sa puna in aplicare asa o lege?
La fel cum face ANAF și acuma neplătitorilor de impozite:
- Blocarea tuturor conturilor bancare din România până la plata sumelor datorate;
- Dacă nu există conturi bancare, blocarea eliberării oricărui act sau adeverință (vânzare/cumpărare/înregistrare case/automobile/terenuri, moșteniri, caziere fiscale…) până la plata sumelor datorate.
Dacă mai ai rude sau proprietăți în România, sau dacă te gândești să te mai întorci vre-odată, ar fi bine de făcut treaba asta.
Eu va propun rezistenta civica pasiva. Nu va coboratii la nivelul lor.
In cazul meu, beneficiez de Articles 11 to 15 of the Protocol on Privileges and Immunities annexed to the Treaty on European Union, the Treaty on the Functioning of the European Union and the Treaty establishing the European Atomic Energy Community. Article 12, para 2 of this Protocol reads “they (officials and other servants of the Communities) shall be exempt from national taxes on salaries, wages and emoluments paid by the Union”.
Daca statul Roman imi refuza orice drept civic (acte, adeverinte) sau imi ia un singur leu din cont (sau il blocheaza), o sa aiba de lucru cu Comisia Europeana si cu avocatii lor, pentru ca incalca tratatele de aderare la EU. Mai mult, eu as obtine o suma frumusica pentru ca mi-ar fi incalcate drepturi fundamentale.
1. Nu sunt avocat, dar eu inteleg ca un cetatean nu isi pierde drepturile garantate prin lege si tratate internationale daca nu depune cereri la ANAF.
2. “How long do you intend to stay outside Romania?”; “D. Motivul plecării din România “; ?!?!???? FUCK YOU and your mother ANAF!!! Not your fucking business. Din nou, nu pierzi drepturi fundamentale daca refuzi sa completezi chestionare care parca sunt scrise de Schutzstaffel in Germania WWII.
In mod normal nu ar trebui ANAF-ul sa incalce drepturile oamenilor, insa daca blocheaza conturile oamenilor atunci oamenii pur si simplu nu mai au cum sa supravietuiasca pana nu fac pe placul ANAF-ului ca sa le deblocheze conturile bancare.
Am inteles de la altii ca ANAF-ul blocheaza contul bancar direct, fara sa fie necesara interventia detinatorului contului, insa pentru deblocarea contului bancar detinatorul contului trebuie sa faca mai multe drumuri atat la ANAF cat si la banca, deci deblocarea contului nu este un proces automat ca si blocarea contului…
Din pacate, la noi institutiile statului nu adopta un sistem preventiv, in care sa iti explice ce si cum trebuie sa faci, ci merg pe varianta punitiva, amenzi, penalitati si alte tampenii de majorari imediat, chiar daca se datoreaza incompetentei lor. Abia asteapta sa te prinda ca sa te arda. Mergeti pe la ANAF si vedeti cati oameni zambitori sunt pe la cozi.
Pe scurt:
- Am fost la amasada/consulatul Romaniei la Dublin si ei nu stiu nimic !!! Daca nu cu ambasada atunci cu cine ei find singura noastra legatura cu orgaanele statului Roman.
- In tara de cacao din care o parte am reusit sa evadam este foarte greu de interactionat cu organelle statului. In Irlanda, ai o problema, telefon la revenue care are call center, totul se face prin telefon. Iti trimit prin posta confirmarea. Sunt ocazii in care trebuie sa si rapsunzi trimitand ceva acte. Interationezi online cam cu toate institutiile ai acolo inclusive istoricul corespondentelor.
- Nu ma prind care e treaba cu formularul, eu il completez, unde se depunde, ceva detalii
- Odata ce imi iau cetatenia afara cred ca renunt la ceea romaneasca, mai putine batai de cap
Gata deja printate formularele, certificatul fiscal in irlanda e simplu de obtinut, intri pe contul tau la revenue si ti-l downloadezi singur pdf. Trimis din IE prin posta cu recomandare. Vi tin la current sa va electrucutez cu ce am rezolvat. Deja parca vad a mia trebuie aia, si aia, si aia, etc.
Gata deja printate formularele, certificatul fiscal in irlanda e simplu de obtinut, intri pe contul tau la revenue si ti-l downloadezi singur pdf. Trimis din IE prin posta cu recomandare. Vi tin la current sa va electrucutez cu ce am rezolvat. Deja parca vad a mia trebuie aia, si aia, si aia, etc.
Si din documentul PDF descarcat si printat nu lipseste stampila si semnatura celui care l-a eliberat?
Las’ ca-i bine asa… O masura GENIALA ca sa le treaca pofta de a mai reveni in Romania tuturor celor care au emigrat! Si mai vorbim de intoarcerea celor plecati ca sa ajute la dezvoltarea tarii.
Macar au rezolvat o problema: nu va mai fi coada la votare la sectiile din strainatate…
Taica-meu avea o vorba in timpul lui Ceasca: fiecare popor isi merita conducatorii. Cred ca inca se aplica in Romania de azi.
Evident ca ambasadele nu stiu nimic. Doar nu o sa-si complice viata cu toti tradatorii de tara, care au parasit Romania, in loc sa stea sa sufere cu noi, cei fraieri care am ramas, crezand intr-o himera dupa ‘89, prezentata in roz de catre emanatii evenimentelor din decembrie.
Pentru cei care nu ma cunosc, aceste randuri se pot intitula “HAZ DE NECAZ”