Manual:
http://www.stadlerform.com/fileadmin/editor/produkte/bedienungsanleitungen/SF_Viktor_Manual_EU.pdf
Datasheet:
http://www.stadlerform.com/fileadmin/editor/produkte/datenblatt/Stadler_Form_POS_Cards_EN_Viktor.pdf
5 trepte de viteză, nivel de zgomot corespunzător între 32,5 și 57 dB.
Ca idee, hota mea de bucătărie pleacă de la 57 dB la treapta minimă și ajunge la 71 dB la cea maximă.
Debit de aer corespunzător între 240 și 320 m3/h.
Dar la filtrul Stadler nu văd nicăieri în documentație debitul de aer pentru cele 5 trepte de viteză.
Și cum asta e o informație importantă, ăsta ar fi un prim semn de întrebare.
Zic ei în documentație “whisper quiet” dar sigur asta se referă exclusiv la treapta 1, care la 32,5 dB mmmmhrrrgghh - să fim serioși, coolerul de la Mac Mini 2014 în idle e la 12 dB - aia e definiția mea pentru “whisper quiet”.
Iar la treapta 1 - privind la cele patru ventilatorașe de 160mm mă întreb de unde pana lui Boreas presiune de aer să străbată ditamai trei filtrele înseriate. Da’ să zicem că sunt eu cârcotaș.
Așa ochiometric ar trebui să aibă rezultate bune în ce privește filtrarea, având în vedere că folosește “înseriat” cele trei mari tipuri de filtre:
- prefiltrul - reține partiiculele mai mari din aer; se aspiră la 1-2 săptămâni (în cazul tău de 3 ori pe săptămână) și se schimbă la 6 luni;
- filtrul HPP, este un filtru electrostatic care susțin ei ar avea și rol de filtru HEPA, deși nu este - alt semn de întrebare; lavabil, în principiu nu ai nevoie să-l schimbi;
- filtru de cărbune activ, se schimbă la 6 luni sau în funcție de gradul de poluare a aerului.
Deci costurile ar fi prefiltrul și filtrul de cărbune activ, în principiu un set la 6 luni. Și timpul de spălare/aspirare/curățare.
E o jucărie destul de scumpă ca să zici că o iei și vezi tu dacă merge, dar aici mai este un aspect: dacă ai astm, mai bine dai zece milioane și riști să nu aibă rezultate decât să zici că nu riști și să nu știi niciodată că te-ar fi ajutat realmente. Din punctul ăsta de vedere nu-i deloc prea scumpă.
Între sănătate [cât se poate cu aerul din București ...] și un SSD la Mac ce alegi ?