M-a pus Aghiuță de mi-am luat un Receiver Audio (deh, era la ofertă). Ajung cu el acasă și văz că are ieșiri pentru MULTE boxe ( 2+2x Front, 1x center, 2x Surround, 2x Surround Back, 2x Front Presence, 1x Subwoofer ) grămezi de intrări și bajiloane de opțiuni. Yamaha HTR-5990, vechi, da’ bun.
Acuma, că am receiver, vreau să ascult și io muzică calitativ superioară așa că vă întreb și eu pe voi chestii & trestii:
Câte boxe să-mi pun ? Din cauza configurației idioate a camerei, nu pot să am doar 2 boxe mari și gata - trebuie să am mai multe boxe mai mici pe care să le agăț de pereți. Am cabluri deja trase de fostul proprietar pentru față și spate, poziționate conexiunile sus, cam la 2m și ceva de podea.
Mi-am luat (la ofertă, din nou) difuzoare așa:
- 2x Polk OWM5 pt fata;
- 4x Polk OWM3 pt Surround-uri și Surround back;
- 1x Polk CS10 pt centru;
- 1x Polk PSW10 subwoofer.
Ajută la ceva în plus dacă îmi pun 7+1 în loc de 5+1 ? Pt 7+1 mai trebuie să trag încă 2 cabluri prin pod și să găuresc pereții. Am deja boxele de surround back dar le pot returna în 30 de zile.
Utilizarea principală a stației & boxelor va fi pt muzică, nu filme. Am conectată la ea (deocamdată) un AppleTV3 și un TV mic.
Există muzică 5+1 sau 7+1 ? De unde ? Cum ? mp3-urile au doar 2 canale. Există mp8-uri cu opt canale ? Știe iTunes și AppleTV de ele ? Cum pot să ascult și io un Pink Floyd pă toate boxele ?
Audiofilii adevarati prefera 2.0, nu 2.1 (adica doar perechea de boxe, nu si subwooferul).
Audiofilii “adevarati” insa sunt cam ciudati, multi nu accepta decat trackuri FLAC, pentru ei nu exista mp3, indiferent de bitrate.
Acum, eu sunt ascultator care s-ar pretinde priceput, dar zic ca diferenta e mai mult intre ce inginer de sunet are fiecare trupa decat intre un mp3 320 si un flac.
La fel si la filme.
E bine totusi sa ai 5.1 pentru filme, in plus consider 7.1 risipa de cabluri.
La fel, se intampla ca multe filme de calitate, dar fara buget de blockbuster sa nu aiba calitatea audio nemaipomenita.
Eu am 5.1 si se aude perfect, indraznesc sa spun mai bine decat la orice Multiplex, iMax, etc. Receiver Yamaha, boxe Monitor Audio, subwoofer Wharfedale.
7.1 adauga spatialitate pe inaltime, dar e rar intalnita si daca filmul e slab, nu o sa te faca sa te uiti la el doar pentru felul in care se aude cum decoleaza un elicopter.
Si ce ai tu e ok, as merge pe 5.1 pt filme si daca nu eti un audiofil inrait (probabil ca daca erai cautai raspunsuri in alta parte, nu pe macuser) poti asculta muzica pe All Chanel Stereo, vei avea o senzatie de dinamica mai buna.
Discuția asta poate fi amplă iar concluziile nu au cum să fie consistente. Eu unul mi-am petrecut ultimii 12-15 ani din viață căutând soluții și configurații “ideale” pentru audiție de calitate. Sunt mai mult decât pasionat de fenomen, evident, constrâns de bugete ca orice român proletar însă dispus să investesc.
Poți pleca de la premisa că 99.9(9) din toate înregistrările (atenție, înregistrările!) muzicale ce au fost făcute disponibile comercial, sunt masterizate și mixate pentru audiție stereo.
Stereo, ca și definiție tehnică implică mai mult decât o singură sursă de reproducere a sunetului (asta de partea ascultătorului), deci nu înseamnă, neaparat, două canale, 2.0, Left-Right. Cutuma tehnologică a împins definiția stereofoniei către reproducerea din 2 surse că, deh, avem două urechi, nu 6, 8 sau 12, deci, o să o luăm ca atare.
În teorie și în, iarăsi, 99.9(9) din cazurile de practică, o înregistrare stereo reprodusă cu artificii de procesare digitală DIN mai mult de două incinte va suna ALTFEL decât muzicienii, producătorii și sunetiștii implicați în producția originală și-au dorit. Poate mai bine, poate mai prost. Dar, cu siguranță, ALTFEL. Rămâne doar la latitudinea ta să judeci dacă sună mai bine sau mai prost, nu existăo ecuație matematică ce te-ar putea ajuta aici.
În privința sunetului comprimat: într-adevăr, cam orice sistem audio cu pretenții mid-range (și, clar, mai bune de-atât) poate face sesizabilă diferențele între o sursă puternic comprimată (mp3-uri cu bitrate 128-160 kbps) și una cu compresie mai mică (mp3 320 kbps, flac, alac, etc.)
Mai toate testele double blind la care am participat sau despre care am citit au stabilit clar cum că diferențele între mp3 320 kbps și flac / alac sunt ca și inexistente. La fel și măsurătorile acustice. Așa că, eu unul, n-am luat niciodată în serios trend-ul de a arhiva muzica în format loseless. Mp3 320 e mai mult decât suficient. Asta sau - în cazul meu - nu îmi permit o cameră de audiție și echipamentele pe măsură în care diferențele între 320 kbps și 1411 kbps (pcm, .wav) să fie evidente.
Punctual, pe setup-ul tău, primul lucru pe care l-aș verifica este frecvența de crossover între sub și sateliții față. Văd din specs că Polk-urile față reproduc 80hz - 20 khz cu +/- 1dbA off axis. Sub-ul ar trebui să fie ‘tăiat’ în sus pe la 83-85 hz, în cazul ăsta, corect poziționat în spațiul de audiție (ideal în centrul spațiului de audiție, practic, oriunde dar nu în colțurile camerei) iar faza corectată corespunzător.
Aș lăsa receiver-ul să facă corecțiile astea și aș folosi control-ul de pe sub doar pentru a regla gain-ul.
ATV-ul 2/3/4, pe ieșire digitală, va face passtrough la sunetul .dts multicanal sau stereo, pcm deci partea de conversie digital-analog o va face receiver-ul tău. Iar Yamaha-ul ăla, entry level, nu stă foarte bine pe partea de DAC. Dacă bugetul îți permite, cumpără un DAC extern, atacă-l cu ATV-ul pe o intrare optică și din el, atacă Receiver-ul pe o intrare analogică.
Îți recomand să te orientezi către FiiO ca soluție low-mid budget, sunt chinezi dar fac scule competente ce sună foarte bine, clar mai bine decât DAC_urile din Yamaha-ul ăla.
ctzbz - nu va fi folosit setup-ul pt filme. Televizorul mare este în altă cameră (și nu are sistem audio)
Hubba. Reglajele le face stația singură - îi pun microfonul ei special în mijlocul camerei și detectează ea câte boxe sunt conectate, la ce distanțe și ce plaje de frecvențe poate fiecare. Am făcut proba repede acuma cu L+R+Centru+Subwoofer - până îmi ajung “agățătorile” de boxe.
Subwoofer-ul este aproape de centru, dar amplasat pe jumătate după o grindă (cealaltă alternativă, conform soției, era în tomberon).
De care produs de la FiiO zici tu ? Ca văd că au doar decodoare pt căști - ieșire 2 canale. Adică să folosesc o cutiuță de asta să decodez .dts în 2 canale și apot receiverul meu să împartă canalele prin boxe cu ProLogic IIx ? De ce să nu cânte canalele direct ? O fi veche Yamaha mea da măcar atâta știe și ea FiiO ăla tot aceiași algoritmi matematici folosește pentru decodarea sunetului - nu îmi dau seama ce are putea aduce în plus.
@psergiu.
Oops, da. daca ai precizat, acum am inteles.
Dupa componente, semana mai mult a sistem 5.1 pentru filme.
Pentru muzica, ajungeau un amplificator stereo si doua boxe, cum spunea si @Hubba, muzica e produsa avand “Stereo” in minte, ca intentie de ascultare.
De muzica trasa nativ DTS sau Dolby Digital (situatie in care, da, se face passthrough catre receiver) eu nu prea am auzit, iar artificii gen ProLogic sunt doar ...artificii. Iarasi, @Hubba are dreptate cand spune ca ti se va parea, dar numai ti se va parea, ca se aude mai bine, dar va suna diferit fata de ce au intenitonat sunetistii. Cand ai mai multe boxe si vrei totusi sa nu te indepartezi prea mult de felul in care s-a intentionat sa se asculte, ti-am zis, pentru un plus de dinamica, poti folosi All Channels Stereo (Yamaha cred ca are ceva “7ch Stereo”, cel putin asa apare la mine).
Apropo de subwoofer, da, iarasi @Hubba zice bine, cu crossoverul. Chestia asta se regleaza pe subwoofer, sunt acolo niste potentiometre. Ce faci tu cu microfonul ala doar corecteaza (mai mult incearca, pe cat posibil) niste distorsiuni date de reflexiile sunetului in pereti, geamuri, etc. si mai regleaza balansul intre difuzoare. Dar nu te gandi ca daca ai acel microfon ai rezolvat tot. E ca la masini, pe gheata mergi prudent, nu te bazezi dor ca ai ABS
Cat despre Fiio, si eu as fi curios sa ne spuna @Hubba la ce se refera. Eu am avut amplificator de casca Fiio, foarte ok, si am mai cochetat cu ideea cumpararii unui player, dar atat.
@Sergiu - FiiO-urile la care mă gândeam nu-s capabile să decodeze multicanal. Le recomand strict pentru audiție stereo, în două canale, deci, pentru muzică. D03K este un DAC entry level cu perfomanțe foarte bune, par example. Preia PCM pe optic / coax și dă mai departe analogic, în două canale, stereo. Mie îmi place cum sună raportat la preț care-i absolut derizoriu, pe undeva pe la 60-70 de euro. Sună mult mai ‘scump’.
În privința mic-ului de calibrare ce a venit la pachet cu receiver-ul - mi-au trecut și mie prin rack câteva Yamaha-uri, m-am și jucat cu funcția aia de câteva ori, desigur, la cele ce aveau microfonul ăla și DSP-ul corespunzător. Funcția respectivă corectează în fază, în primul rând, poziționarea nu tocmai corectă a boxelor și în al doilea rând, reglează gain-urile individuale pe canalele de input (mă refer la cele x.1 canale din sursa surround) pentru a încerca să facă sistemul să sune cât mai… omogen. Mai precis, încearcă să aducă toate boxele la nivelul de referință Dolby Digital sau DTS, după caz. Nu zic că nu-i o funcție utilă însă e foarte limitată ca rezultate.
Majoritatea Yamaha-urilor noi, cum e și modelul tău, îți permit să faci ceva setări manuale pentru boxe de genul - front: small / large / full, subwoofer crossover freq., etc. P-acolo m-aș juca și aș încerca să configurez output-ul receiver-ului cât mai aproape de specificațiile boxelor, adică, frontalele să nu reproducă frecvențe mai joase de 80 de hz iar sub-ul să nu reproducă prea mult peste 80 hz. Asta-i important, după mine, atât la audiție stereo cât și la multicanal.
...și un edit din topor:) - ți-am recomandat DAC-ul ăla ca înlocuitor pentru DAC-urile intergrate în Yamaha-ul tău, DOAR pentru audiția muzicală, în stereo. Pentru multicanal poți să-l scoți din ecuație, nu ți-e de folos. Nu-i vorba doar despre algoritmi matematici în decodarea PCM. Decodarea propriu-zisă e equipment agnostic și la fel de bine o face atât Yamaha-ul ăla cât și orice placă audio de 3$
Un DAC convertește semnalul digital în analogic, după cum îi spune și numele. Iar după chip-ul DAC propriu-zis, ridică semnalul la nivel Line, 1V RMS și-l trimite către amplificare. De treaba asta se ocupă niște integrate numite OpAMP-uri (amplificatoare operaționale) alături de niște filtre pasive și/sau active și diverse circuite de corecție tonală. Abia aici, la ultima parte, se va simți diferența între un DAC integrat într-un echipament buget și unul dedicat, cu componente ‘fericit’ împerecheate. Iar aici excelează chinezăriile alea, FiiO. Huge bang for buck.
Autoreglarea cu microfonul la modelul ăsta chiar merge bine - a detectat direct marimea la boxe (Small satelitii, Large centru), distanța la care se află și mi-a zis și pe cât să setez crossover-ul pe Subwoofer (80 Hz).
Da’ o să mă mai joc cu setările ... are stația ditai ceaslovul de carte.
Cred că pun doar 5.1 atunci în camera cu stația, și folosesc boxele celălalte pt Zone2 sau Zone3 în altă parte a casei (acum că tot am luat și ditai rola de sârmă de cupru cică “oxygen free”). Și “CD-urile” cu muzică DTS care le-am văzut prin “magazine” sunt doar 5.1 sau 4.1.
Mulțumesc mult !
Și mai aștept sfaturi și indicații muzicale - despre boxe, despre cabluri - sunt novice rău de tot
Gata, configurația finală, 5.1, se aude okay. Dupa ce am butonat mai toate opțiunile, m-am axat pe modul “Dolby ProLogic II Music” pentru semnalul stereo. Stația se prinde când AppleTV-ul trimite 5.1 (din Netflix, de exemplu) și decodează automat.
Acuma am gasit un fisier mare .wav care cica e DTS.
L-am adaugat în iTunes, dacă dau play pe mac firește se aude un hârâit. Treaba e că dacă îi dau play pe AppleTV prin stație, tot la fel face.
- pus semnalul HDMI pe 16 bit - la fel
- legat AppleTV cu cablu optic la stație - la fel
- schimbat în menu la AppleTV dolby de la Auto la On - tot harait.
alte idei ?
Mai am și niște imagini de DVD pe mac cu muzica 5.1 - cum le fac să ajungă în boxe prin AppleTV ?
La mine din AppleTv , 3 initial , acum 4 , ajunge hdmi in TV si din TV la Receiver prin cablu optic .
Cand ma uit la HBO Go de pe iPad , Air play , receiver trece automat pe Dolby Digital 3/2/1.
Nu am facut nimic special . Receiver-ul este Harrman/Kardon.