Ma gindesc sa schimb aragazul vechi pe gaz cu unul full electric.
Am auzit de le diversi ca are consum si trebuie instalatie buna iar in schimb are randament si coace bine cuptorul si nu se compara la gatit cu cel pe gaz.Pare ca este viitorul sanatos si cu un consum mic totusi.
Instalatia e din aluminiu bloc comunist 4 etaje 1975 .
Nu stiu daca rezista singura priza si aia multiplicata din bucatarie la cit poate consuma un aragaz d-asta.
Ce pareri aveti cine are si imi poate da sfaturi.
Mai am loc in tabloul electric de inca o siguranta automata din acelea noi inguste dreptunghiulare daca ar fi cazul sa nu dau foc la casa…Doamne fere!!
Conform producatorului, acesta are un consum maxim de 9135 W. Mai mult ca sigur ca are alimentare trifazica si nu monofazica, deci ar fi nevoie si de schimbarea bransamentului. In orice caz, firele vechi de aluminiu din bloc care au fost dimensionate pentru 16 A (adica 3680 W) nu ar rezista.
Deci daca folosesti cate o singura plita, te incadrezi intr-un circuit clasic de 16A. Oricum, musai trebuie sa tragi de la tablou un cablu mai bun special pentru aragaz.
Decat sa cumpere acest aragaz cu 4 ochiuri + cuptor la care nu poate folosi mai multe ochiuri simultan, mai bine isi cumpara o plita sau un resou cu consum mai mic care are 1-2 ochiuri. Din moment ce oricum nu poate sa foloseasca mai multe ochiuri simultan, nemaivorbind si de cuptor, nu are niciun rost sa cumpere acest aragaz.
1. La ceea ce ai acum in instalatie, iti trebuie un circuit nou din tablou, cu fire de cu de cel puți 2 mm, dacă nu 2,5 și împământare.
2. Cumpară-ți un aragaz electric cu inducție, altfel arzi toate oalele, mancarea, etc.
3. Schimbă-ți oalele simple cu cele cu fund dublu, poate cu inserție ceramică, altfel tot se ard oalele și mâncarea.
4. E mai sănătos cuptoriul electric, deoarece nu bagi în cozonac gaze arse ca si la cuptorul cu gaz.
Eu iti recomand un aragaz mixt la care plita e pe gaz iar cuptorul e electric. Cuptorul consuma mai putin de 3600 W asa ca nu trebuie sa schimbi instalatia electrica.
Eu am totul electric, iar plita ( desi e pe inductie ) are putere mai mare decat cuptorul ( e bransata singura, pe un circuit de 32A, monofazat, conectare in perete direc, prin “rigleta”).
Cuptorul are putere echivalenta cu un consumator mai important gen 2500W, este chiar conectat pe acelasi circuit cu masina de spalat vase, conexiune prin priza clasica, monofazata. Protectie 16A.
Trebuie urmarit un pic specificatiile, insa la priza trebuie mare atentie si un surplus de putere, prin urmare circuit dedicat.
Am plită electrică pe inducție aici. Este conectată la un circuit bi-fazic de 240V cu siguranță de 40A (standarde stupide americane). Dacă ar fi trifazic ... 110 la 40A vine 220 la 20A dar dacă ai 3 faze in loc de 2 deci 20 x 2/3 ... sa zicem 16A trifazic 380V (pe profa de electrotehnică de la poli tocmai a apucat-o un sughiț groaznic și nu știe de la ce)
Este bună inducția la casa omului - mai bună decât o plită pur electrică (cu rezistență). Da’ eu unul învățat cu plita cu gaz, mi-e dor de ea.
pros:
- Reglezi puterea cât vrei la fiecare “ochi”
- nu te frigi
- suprafața de sticlă/ceramică - nu se arde ce cade pe foc
cons:
- arunci la gunoi toate oalele si tigaile din aluminiu. Dacă nu este făcută din metal cu proprietăți magnetice, nu merge
- oalele de oțel emailat de la bunica merg okay, dar cel mai bine merg cele făcute special pe inducție - care sunt scumpe și grele
- nu mai merge să încălzești nimic la flacără. Sau să faci repede căldură în bucătărie.
- wok ? ceaun ? Nope - fundul perfect plat sau nimic.
- (cel puțin la aragazul meu) dacă folosești o lingură/furculiță metalică să amesteci în mâncarea de “pe foc”, începe să bipăie și se chiar oprește - nu-i place că se schimbă semnătura magnetică
- a meu (Thermador) este cu Touch - care se confuzează RĂU dacă sar mulți stropi de apă din cratiță pe el.
Ce am inteles pina acum e ca trebuie instalatie de putere,cred ca nici cablurile care intra in contoar nu sunt mai groase ca restul retelei,eu asa le vad si tot aluminiu obosit.
Ideal ar fi sa rebransez cumva apartamentul de la panoul de pe scara de linga usa….greu la noi.
Avantaje sunt atita timp cit respecti toate regulile si particularitatile sistemului in sine.
O cheltuiala si poate abonament la sala pentru a putea minui oalele cele noi,mai facem miscare….si mare grija la ce greutati pun pe el cit mai ales la trosnit plita.
E de gindit daca vreau asa ceva avind in vedere investitia suplimentara.
LOL
Dupa 7+ ani de Politehnica, tot nu inteleg nimic din ce spun colegii despre A/V/W. Dar sunt sigur ca sunt toate sfaturi bune.
Eu am optat pentru plita si cuptor separate: cuptor electric si plita mixta 2x2 inductie-gaz. Nu am arauncat tigaile ne-magnetice, e bun gazul pentru o omleta; nu am renuntat nici la Wok. Dar “grosul” de treaba se intampla pe ochiurile pe inductie si ma bucur de toate avantajele mentionate inainte. In plus, poti face un ceai si in timpul penei de curent electric.
Daca se schimba situatia cablajului in bloc, poti lua in calcul o astfel de solutie mixta care nu te obliga la investitii suplimentare de inlocuit toata cratataria si nici nu te leaga de un singur furnizor de utilitati.
Dupa 7+ ani de Politehnica, tot nu inteleg nimic din ce spun colegii despre A/V/W. Dar sunt sigur ca sunt toate sfaturi bune. [...]
Am vazut multi oameni pana acum care din dorinta de a-si schimba aparatele electrocasnice din apartament, si-au luat si un aragaz complet electric (cu plita vitroceramica sau cu inductie), fara sa stie ca aceste aparate electrocasnice necesita bransament special. Majoritatea au crezut ca se conecteaza pur si simplu un cablu cu stecher la priza, asa cum se face la celalalte electrocasnice. Mare este mirarea cand se gaseste un cablu gros multifilar cu fire groase si fara stecher. Cand incepi sa explici la oameni ca aparatul achizitionat nu poate fi instalat in apartamentul respectiv din cauze tehnice (lipsa bransament trifazat), atunci oamenii disperati nu mai stiu ce sa faca. De asta incercam sa avertizez colegul sa stie ca aragazul respectiv nu este compatibil cu apartamentul in care vrea sa il instaleze. O priza obisnuita rezista la max. 16 A (teoretic - ca multe modele ieftine abia rezista la 10 A), deci orice aparat cu consum mai mare de 16 A se leaga direct fara priza / stecher. Nemaivorbind de un aragaz unde curentul total ar ajunge la 40 A, la care se necesita clar bransament trifazat. Sigurantele generale de la apartamente din blocuri sunt de obicei de 24 sau max. 32 A (bransament monofazat).