MAC Mini vs Statii de lucru
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

Salutare,

Din capul locului doresc sa intelegeti ca nu ma intereseaza o polemica gen: MAC rulz-WIN sucks. Vreau sa va limitati strict la a raspunde intrebarilor mele. Multumesc celor care se vor conforma.

Sunt freelancer si lucrez grafica 2D, tehnoredactare si procesare imagini.
Am un MAC Mini din 2009. Am pus pe el un SSD si maximum de 8GB RAM care ii suporta. Dar cam atat. M-a ajutat mult deoarece am doua sisteme de operare pe un singur computer. Acesta este si unul dintre argumentele pentru care as cumpara, eventual, un alt MacMini. Folosesc suita Adobe care merge pe oricare din cele doua sisteme, dar am mare nevoie de Windows pentru CorelDraw si FrameMaker. Acestea doua nu functioneaza pe OS X.

Recent am facut un update de la OS X 10.10 la OS X 10.11 si am inceput sa am probleme cu aplicatiile Adobe. Sfatul celor de la Apple si Adobe a fost sa imi schimb computerul considerat de dansii “antic”.

Asa ca am cautat pareri. Cineva mi-a sugerat sa imi cumpar o statie de lucru refurbished. Motivul, pretul mult mai mic decat al unui MAC si posibilitatea de a face upgrade-uri hardware aproape nelimitat.

Cautand pe net, am gasit suficiente oferte variind de la 1600 de lei si pana la 3400 de lei. Bugetul meu este in jur de 2500 de lei. La acesti bani am gasit statii de lucru cu procesoare Xenon care par cu mult peste orice procesor Apple in acelasi buget. Doar ca la o cautare pe net aceste procesoare sunt la sfarsitul vietii lor. Rscuri pe viitor? Habar nu am.

Cert este ca in favoarea unei statii de lucru, din punctul meu de vedere, sunt urmatoarele:

1. Procesoare puternice - Xenon la 3+GHz, minim octo core, cu cache mare (de la 8 Mb). Sunt cateva semne de intrebare daca merita investitia in procesoare puternice dar care sunt END of LIFE.
2. Posibilitatea de upgrade RAM pana la 32 Gb. Majoritatea cu 4 sloturi. Memoriile sunt mai usor de achizitionat decat la MAC. Cand am facut upgrade la MAC-ul meu, am comandat memoriile din Polonia. Doar acolo am gasit modelul respectiv de memorii.
3. Placi video dedicate, nu onboard, cu minim 1.5 Gb RAM.
4. Posibilitatea de a pune pana la 8 Tb SSD-uri pe ele.
5. Conectivitate mare (unele cu 8 porturi USB, cu mai multe tipuri de mufe pentru video si posibilitatea de a conecta doua monitoare).

Toate aceste calitati sunt mari dezavantaje la un MAC.

1. Procesoare Xenon se gasesc doar pe MAC PRO-uri. Nu prea se gasesc de vanzare. Si chiar daca ar fi, sunt exagerat de scumpe. MACMini-urile au doar i5 si peste. Sa nu mai vorbim ca au procesoare de maximum 3.1 Ghz cu 3 Mb cache. Doar ca este i5? Dar si pretul lor este cu mult peste cel al unei statii de lucru.
2. In acest buget pot doar spera la un MAC mini de prin 2012, care suporta un upgrade la maximum 16 Gb RAM. Si un procesor i5 de 2.5 GHz cu 3Mb cache. Dar majoritatea vin cu 4 Gb RAM. Deci, investind in maximum de RAM, considerand ca trebuie sa le comand de te miri pe unde, pretul unui MAC Mini din 2012 sare cu mult peste o statie de lucru.
3. Placa video on board cu un maxim 512 Mb RAM, daca nu chiar mai mica.
4. Pot pune maxim 2 HDD-uri. Nu stiu daca al doilea se poate pune in locul unitatii optice sau are loc definit din fabricatie. La al meu nu pot adauga un al doilea SSD decat daca scot unitatea optica. Si asa proasta, nu functioneaza. Folosesc o unitate optica externa pe USB.
5. Conectivitate redusa. Doar 3 porturi USB. Are thunderbolt, fire-wire si multe alte chestii care, mie personal, nu mi-au folosit deloc.

Singurul avantaj ar fi acela de a avea doua OS-uri intr-un singur computer. Mai sunt si alte cateva aspecte care tin de preferintele personale. Faptul ca MAC Miniul este mic si il pot lua cu mine oricand si oriunde este un alt mare avantaj in comparatie cu turnurile de la statiile de lucru.

Dar, la final facand o comparatie buget si capacitati de upgrade, statiile de lucru par a fi mult mai avantajoase.

Ramane o singura intrebare. Merita investiti banii intr-o statie de lucru cu procesor Xenon? Ce se intampla daca Adobe face un upgrade major la aplicatiile sale? Pot aceste aplicatii sa nu imi fie de folos din cauza faptului ca procesoarele sunt vechi? Exista o relatie directa intre procesor si aplicatie, chiar daca procesorul e plin de core-uri si super cache si super mega Ghz?

Pana acum, cei de la Adobe s-au legat de MAC miniul meu ca are procesor slab, putin RAM si placa video slaba.

Multumesc frumos pentru timpul acordat.

Cu respect,
Sebastian

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: București
Macuser din: 23.03.09

Cu tot respectul, pentru grafica 2D, tehnoredactare si procesare imagini nu ai nevoie de o stație grafică, iar de una end of life cu atât mai puțin.

În situația ta și cu bugetul menționat eu sincer mi-aș lua asta:
Intel NUC BOXNUC6i5SYH + una bucată - poate chiar două din start - memorie Crucial CT16G4SFD8213.
SSD-ul SATA l-aș scoate din Mini, o singură partiție pentru Windows și dă-i bătaie la produs bani pentru încă o bucată memorie și un SSD MZ-V5P512BW.
De polemica cu Mac vs Win ne vom lipsi având în vedere Corel-ul și FrameMaker-ul.

Am încercat să răspund cât mai concis posibil la spiritul întrebării tale, chiar dacă pentru asta am șuntat toată construcția ta.

i5-ul ăla la 1,8 GHz se mișcă de nu-ți vine să crezi, eu am unul cu memoriile și SSD-ul mai sus menționate pe post de home lab cu ESXi.
Bate orice Xeon second ți-ai lua. (Xenon-ul e un model mai vechi, pe lămpi)
Și poți să-l și iei cu tine precum pe Mini.

Semnătură 

Mac Mini Intel MGEN2LL/A, MC815LL/A - Sierra, MC239LL/A - ESXI 5.5, MB138LL/A Lion
Power Mac G4 M8787LL/A OpenBSD/macppc
Power Mac G5 Leopard
AppleTV2, iPhone 6+/64, iPhone 4, iPhone 2G

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Un punct de vedere foarte obiectiv. Multumesc foarte frumos.

Cu stima,
Sebastian

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucureşti
Macuser din: 28.03.06

Salut, Sebastian,
Prin iarnă, un amic al meu, macuser de multă vreme, a avut cam aceeași alegere de făcut. El lucrează foarte mult cu fișiere mari, în Corel și Photoshop.
Constrînși de bugetul mic (tot ce trecea de 1500 lei era rupt cu dinții), am hotărît să renunțăm la Mac, și, tot cu gîndul la un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat (cînd ar putea upgrada procesorul),  a ajuns, pînă la urmă, la configurația din ataș, un Skylake cu DDR 4. Doar că e unitate MicroATX, deci mai greu de plimbat. Însă nu s-a plîns pînă acum. Sistemul nu se împiedică, lucrează foarte bine în multitasking (are instalat Windows 10) etc…
Succes, orice-ai alege,
Alin

Semnătură 

.Logare humanum est.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Atenție cu Intel NUC - nu este ca mac-mini-ul, făcut de o singură firmă - este un standard creat de Intel - există zeci de modele și configurații Intel NUC făcute de firme diferite - cumpără exact modelul care ți-a zis Maclean sau citește review-uri - eu voiam să-mi iau unul și ce de bube am găsit descrise prin review-uri la diverse modele ... overheat, chash repetat, incompatibilitate cu memorii, porturi USB3 care se deconecteaza ...

Baftă

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

Și eu sunt freelancer și lucrez grafică 2D, tehnoredactare și procesare imagini…
mă descurc bine cu asta
smile
(dar refuz să lucrez în Corel)

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Nu am ce face. Nici mie nu imi place Corel. Dar e musai. Mai am clienti care refuza orice altceva. Am avut si cateva proiecte de Quark.

O sa ma mai gandesc.

Va multumesc foarte frumos pentru sfaturi.

Cu respect,
Sebastian

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Dublin, Ireland
Macuser din: 07.05.09

Am fost si eu intr-o pozitie similara. Sunt sysadmin wintel si aveam mai multa nevoie de putere de procesare, ram, ssd pentru masini virtuale. Am renuntat la iMac caruia nu prea il poti upgrada. Mi-am configurat un tower cu i7 2x samsung evo raid 0, 32 GB. Avantaje tower nu ai supraincalzire. Sfatul meu nu lua sh! Un Xeon de acum 4-5 ani este mai slab decat un I5 de zi care consuma si de 2-3 ori mai putin si nu are nici un pret piperat. Plus ca azi ai si DDR4 , toate interfetele sunt mai rapide (USB, PCIe, etc). Din ce zici tu si un i3 si-ar face treaba.
Intel nuc, pare interesant , http://nucblog.net/ pt mai multe detalii si un configurator. Am fost la cateva prezentari Microsoft unde rulau clustere sql on top of intel nuc. Dar o dracie din aia mi puternica sare de 1000€
Daca ai bani, un tower puternic, aerisit, posibil usor de facut upgrade si un air. Chiar ai testat un air? E mic cum vrei tu si cred ca are si puterea sa duca, nou sare 1000 dar sh?
La fel mac mini 2013 parca mai putea pune hdd + ssd, puteai pune si ceva ram si poti rula win si macos.
Concluzie 2500 ron:
- vrei sa storci ultimul bit din hardware windows pe i3/i5 nou, vrei si mai mult cu aceasi bani amd fx 6300 sau fx 8350, suporta si 64 GB ram
- vrei sa te bucuri si de macos, mini sh 2013 cu upgrade acum sau pe viitor cand mai ai ceva banuti. Cred ca modeleul 2013 este ultimul care are 2x sata si poti sa faci hdd+ssd

Semnătură 

Navighez pe net deci exist smile

MBA ‘15 | iPad mini 4 & 10.5 Pro | iPhone 6 & 7 | Apple Watch IV | aptv 4K