Sub Linux e Gramps, dar pe Mac ce avem?
Am găsit un tutorial pentru instalarea Gramps sub X11 pe Mac la http://www.gramps-project.org/wiki/index.php?title=Mac_OS_X_X11
Aș vrea să-mi pun străbunii pe crengile copacului familiei.
Pe Versiontracker și pe Macupdate m-am uitat, dar nu mi-a sărit nimic în ochi.
Ați folosit soft de ăsta, poate cineva să facă o recomandare din experiență?
Mulțumesc!
Sub Linux e Gramps, dar pe Mac ce avem?
Am găsit un tutorial pentru instalarea Gramps sub X11 pe Mac la http://www.gramps-project.org/wiki/index.php?title=Mac_OS_X_X11
Aș vrea să-mi pun străbunii pe crengile copacului familiei.
Pe Versiontracker și pe Macupdate m-am uitat, dar nu mi-a sărit nimic în ochi.
Ați folosit soft de ăsta, poate cineva să facă o recomandare din experiență?
Mulțumesc!
Sunt destule, unele shareware, alte comerciale. M-am „jucat” și eu cu ele, acum vreo doi ani, cînd mi-am căutat pe internet posibilele rude (am găsit destule, mai ales peste Ocean).
Cattus, ce programe ai folosit? Sunt baze de date la care te conectezi?
Nu, erau stand-alone apps. Una o citează Sergiu. Mai erau, parcă, Family Tree etc. Du-te pe versiontracker și dă genealogy la căutare.
Ca site, http://www.ancestry.com
Mai aveam și alte site-uri, dar constat că le-am cam pierdut urma, trebuie să stau un pic să refac baza de date.
am folosit 3: MacFamilyTree, Reunion 8 si inca unu - n-are importanta cum se numea pentru ca era slab (si oricum am uitat).
Dintre cele 3, de departe Reunion 8 este cel mai bun.
cu programe de genealogie pe Mac, Windows și programe pentru Internet eu am ceva experiență.
Pe Mac am folosit și folosesc Reunion (cunosc toate versiunile de la versiunea 4 pînă la cea prezentă 9.01). Programul este in funcționalitate bun pentru o cercetare normală. Probleme complicate genealogice (de exemplu posibilitatea unui dublu parinte - pentru ca proveniența ar fi ambiguă de exeplu - o arata ori/ori dar nu și/și) le rezolvă dar cred ca problema se pune în baza de date care imi pare mie ca nu este destul de “deschisă”. Sigur programul folosește și importul/exportul de GEDCOM. Dacă posibilitățile cercetării persoanelor sînt absolut acceptabile, problematica dversificării datelor ce compun localitățile de exemplu nu este chiar reușită. Introducerea mai multor componente trebuie realizată de unul singur. Există de exemplu și alte programe care ar avea posibilitatea de a introduce latitudine si longitudine. Reunion nu are asa ceva, si daca s-ar pune problema, sigur se poate realiza dar nu exista o posibilitate de a se automatiza prin servere speciale acestui proces.
Alte programe pentru Mac MacStammbaum de exemplu nu au așa de multe posibilități ca în Reunion.
Nu același lucru există in Windows. Chiar daca acolo numarul de programe este foarte mare, exista programe de genul The Master Genealogist care prin baza de date, să zicem așa, “deschisă lasă o mult mai multe posibilități. Cu toate că programul nu este atît de bine structurat ca Reunion. Poate din acest punct de vedere Reunion pe Mac este singurul unde fără să-ți bați capul prea mult mînuirea programului merge aproape de la sine.
Totuși aceste programe sint destul de scumpe.
Există pe de altă parte, daca se pune problema cercetării in comun dar nu numai, programe care se pot pune pe un server (nu numai pe internet, chiar si pe computerul personal. MAMP, este liber și se poate găsi prin versiontracker.com, de exemplu pentru Mac pune la dispoziție MySQL și PHP) și care pun la dispoziție multe posibilităti. Un program liber dar puțin problematic in acomodarea layoutului este phpGedView. Din păcate dezoltarea lui nu este prea “viguroasă” dar este acceptabil.
Să zicem așa, Mercedesul in aceste programe ar fi TNG http://lythgoes.net/genealogy/software.php care pentru 29$ pune la dispoziție o multitudine de posibilități. Pe noua pagină a mea http://www.boangiu.de care nu conține decît acest program și o carte de oaspeți se poate vedea cam ce poate acest program.
Pentru alte informații vă stau la dispoziție.
@voll: mersi, dar chiar mare lucru (cel puțin din punct de vedere de design) nu este: un template modificat pentru Rapidweaver și pus pe trei aplicații php. Încă mai este o chichiță care nu mi-a reușit, dar sper cu ajutorul unor useri de aici care au mai multe cunoștiințe de php să găsesc o soluție (apropos, unde se poate pune o întrebare cu priviiță la un cod php aici în forum?).
Sigur lucrul cel mai mare este adunatul de date. Și chiar și într-o societate unde viața publică este intemeiată pe cuvîntul scris pentru a ajunge să se găsească date despre oameni obișnuiți din XVI-XVIII este o problemă. Dacă pe undeva apare cîte un “regenerat” din “sîngele albastru” atunci nu se mai pun probleme. Date despre aceștia se gasesc destul (vezi banca de date despre urmașii lui Carol cel Mare făcută de un genealog olandez care include vreo 30000 de persoane pînă în zolele noastre). Din proprie experiență știu ce probleme există în această priviință in Romănia așa că nu invidiez pe nimeni care încearcă să pună cap la cap date genealogice.