Si in domeniul meu (inginerie) intr-adevar nu prea sunt multi care sa fie buni, dar la cat de mici sunt salariile oferite de fabricile de la noi, nici nu ma mira acest lucru. Majoritatea celor care sunt buni in aceste domenii, sunt de mult timp in strainatate. Firmele de la noi ofera salarii mici motivand ca angajatii care vin, sunt destul de slabi, dar chiar daca ar veni unul mai bun, salariul ar fi tot acelasi… Foarte multi ingineri din fabricile noastre nici nu stiu sa scrie corect un text in limba romana, nemaivorbind si de alte limbi… Este o catastrofa ce este la noi in tara. Dar incet si celalalte tari din vestul Europei se indreapta in aceasi directie. Cand managerii sunt tot timpul orientati catre profituri mai mari si nu sunt interesati de nimic altceva, aici se ajunge…
In Germania de cativa ani tot mai des aud de cazuri unde oamenii cu vechime sunt treptat inlocuiti de tineri straini, chiar si atunci cand oamenii cu vechime inca mai au mult pana la pensie. Tinerii care vin in locul lor, au studii superioare, dar cand vine vorba de simtul de responsabilitate sau de executarea buna a atributiunilor - de multe ori cam lasa de dorit (nu intotdeauna, dar destul de des). La tehnicieni am aflat de cazuri unde cei cu vechime chiar au ajuns sa ii invete pe tinerii angajati ce si cum trebuie facut, nebanuind nimic rau, dar dupa cateva luni au ajuns sa fie disponibilizati din diferite motive “interne”. Cei cu vechime de obicei au salarii cel putin de 2-3 ori mai mari decat salariul cerut de un incepator strain, asta mi se pare mie motivatia principala a firmelor. Numai ca in cazul in care apar simultan mai multe probleme neasteptate si nemaivazute de cei tineri, atunci acestia greu reusesc sa gaseasca o rezolvare sau rezolva problemele prin improvizatii, astfel apar tot mai des probleme tehnice si serviciile oferite clientilor devin tot mai proaste (cel putin la companiile de telecomunicatii). In principiu doar firmele mari se intampla asa ceva, firmele mici nu isi permit sa inlocuiasca angajatii buni si de incredere cu angajati mai slabi, doar pentru a reduce costurile.