In ultimii ani au fost mai multe cazuri cand s-au retras sute de mii de sticle de apa imbuteliata din magazine, deoarece apa imbuteliata a fost contaminata cu germeni sau alte substante periculoase. Deci nici in apa imbuteliata nu putem avea incredere.
Cu apa de la robinet stam si mai prost. Conductele de apa sunt prost intretinute. In multe zone din tara calitatea apei potabile este necorespunzatoare deja chiar si la sursa.
Eu de cativa ani folosesc un filtru multistadic fabricat in Romania de BlueStar International (http://www.bluestar.ro/). Este un filtru foarte asemanator cu filtrele scumpe vandute in vestul Europei, diferente sunt in principiu doar la pret si la desing-ul carcasei, calitatea / puritatea apei filtrate este comparabila cu ce se obtine folosind filtre de apa de 500-800 euro. Este clar ca design-ul carcasei nu se poate compara cu design-ul filtrelor straine mult mai scumpe, nu are nici display LCD si nici LED-uri care sa arate cand trebuie inlocuit elementul filtrant, dar pretul este foarte mic in comparatie cu celalalte filtre de acest tip ce mai gasim in Europa. Cel mai bun lucru la acest filtru este ca se poate curata, abia dupa filtrarea a 5000 de litri de apa este nevoie de inlocuirea elementului filtrant. La mine, in centrul municipiului Arad, as spune ca apa este destul de murdara, chiar daca la robinet nu se observa acest lucru. Filtrul trebuie sa-l curat cam dupa 100 litri de apa filtrata, deoarece pe elementul filtrant se depunde un strat de mazga de culoare maro si in paharul filtrului se aduna ceva ce seamana cu nisip. Chiar m-am gandit sa fac un video cu curatarea filtrului, deoarece pana nu am inceput sa folosesc filtrul de apa, nu imi imaginam ca apa potabila este asa murdara.
Dupa cum spune si primul comentariu din video apele au si ceva minerale, nu demonstreaza ca sunt rele apele alea. Eu pana acum luam orbeste borsec si dorna dar chiar acum f recent m-am hotarat sa iau brandurile astea care nu ies in evidenta. Am inceput cu ceva din Ciucas si am fost uimit, mi-am dat seama ca pana acum beam o apa oribila. Si toate celelalte ape care le-am mai incercat erau mai bune decat preconceptiile mele. Deci de acum le aleg dupa gust, care ar trebui sa lipseasca cat mai mult.
Si eu folosesc acasa sistemul de filtrare Brita, iar la birou folosesc un Bobble Bottle. Nu sunt infailibile filtrele astea mici, dar macar incerc ceva.
Voi ce apa beti si cit de sanatoasa mai poate fi apa noastra de la robinet ?!
Flacaul asta masoara “substantele” cu un “aparat” despre care nu stim clar ce si cum masoara sau daca este omologat pentru a masura ceva. Valoarea lui de referinta este de 40 de ceva, nu stim ce inseamna acest 40 si cine l-a stabilit si pe baza a ce. Sarurile minerale din apa difera de la sursa la sursa. Exista ape oligominerale sau ape a carei concentratie in saruri este controlata (amintiti-va de Bonaqua facuta de Coca Cola si care se gasea pe piata in anii ‘90). Apa de robinet este apa de robinet. Nimeni nu poate sa-i garanteze puritatea bacteriologicade la sursa la robinet, de aceea, in afara acestei tari, nimeni nu iti recomanda folosirea apei de robinet in alimentatie fara o prealabila fierbere. Poate doar la Roma unde se stie ca pana si apa din fantanile publice poate fi consumata.
3.48ron/mp prin FONTA, PREMO, OTEL, PLUMB fara PEHD sau PAFSIN—cintropur nw25—multistadic.
belasajgo +1
Imi poti spune, te rog, ce fel de element de prefiltrare folosesti, deoarece in situatia mea cu nw25, sunt nevoit sa curat filtrul dupa 30-40 litri apa filtrata?
Multumesc!
Eu mi-am pus la chiuveta din bucatarie, pe teava de apa rece, 2 pahare de filtrare medii.
In primul folosesc un filtru din sfoara - il schimb odata cam la 2-3 luni cand il vad ca se umple de rugina.
In al doilea unul de carbune activ - pe care il schimb cam la 4-5 luni - cam la fiecare al doilea filtru de sfoara.
Daca aveti loc, puteti pune 3 pahare - si intre sfoara si carbune inserati unul din acela din burete poliuretanic cu gauri de nustiucati microni - o sa va tina cel de carbune mai mult.
Inainte de asta cumparam apa plata la baxuri de la supermarket in fiecare saptamana. Si la supermarket cand intrii tot mai pui una-alta in carut - fie ca-ti trebuie, fie ca nu. Cu filtrele asta fac si economie, si loc in camara.
99% din apa pe care o beau sau fac mancare este de la acel robinet de apa rece din bucatarie.
Nu vad rostul sa ma spal cu apa filtrata sau sa am apa filtrata in bideu asa ca nu am pus la toata casa.
Da, spal si vasele cu apa filtrata ca nu o sa pun un robinet special - filtrele nu sunt chiar atat de scumpe. Cateva zeci de lei unul de carbune, cativa lei cel de sfoara.
PS: Acest setup il am la casa din .RO - asa ca puteti sa va faceti si voi simplu: se gasesc pahare si filtre si instalatori ieftini pe aici
3.48ron/mp prin FONTA, PREMO, OTEL, PLUMB fara PEHD sau PAFSIN—cintropur nw25—multistadic.
belasajgo +1
Imi poti spune, te rog, ce fel de element de prefiltrare folosesti, deoarece in situatia mea cu nw25, sunt nevoit sa curat filtrul dupa 30-40 litri apa filtrata?
Multumesc!
Eu nu am montat element de prefiltrare, apa intra direct in filtrul multistadic. Dar filtrul este pe un robinet separat, apa filtrata folosim doar pentru baut si gatit. Probabil si suprafata elementului filtrant joaca un rol aici, sau poate apa din Arad este putin mai curata. Chiar am folosit filtrul multistadic si mai mult timp fara curatare, dar apa curge tot mai incet in cazul in care nu curat filtrul pentru mai mult timp, asa ca m-am obisnuit sa curat filtrul periodic.
Voi ce apa beti si cit de sanatoasa mai poate fi apa noastra de la robinet ?!
In principiu subiectul filmului e despre nimic……..conform logicii autorului apa distilata va fi mai sanatoasa decat restul, ceea ce nu este adevarat.
Nu orice lichid inseamna apa pentru organismul nostru, ca sa fie asimilata cu succes si cu minim efort apa ar trebui sa aiba un Ph in jurul valorii de 7,45 (sau mai mare),
din cate imi amintesc Bucovina are 6,98-7,00 asta inseamna ca corpul va cheltui resurse si minerale pentru a o aduce la un Ph egal cu corpu nostru pentru a o asimila.
Personal cand caut apa ma bazez pe urmatoarele criterii:
-ph>=7,4
-sa fie de la munte
-gust/pret.
Trucul folosit de baiat este folosit cu succes de vanzatorii de filtre, dar pe termen lung apa filtrata, adica curatata de minerale este la fel de daunatoare.
V-as recomanda sa mai studiati problema apei si sa nu luati decizii in graba in urma unor “show-uri” cu un anod si un catod.
Trucul folosit de baiat este folosit cu succes de vanzatorii de filtre, dar pe termen lung apa filtrata, adica curatata de minerale este la fel de daunatoare.
V-as recomanda sa mai studiati problema apei si sa nu luati decizii in graba in urma unor “show-uri” cu un anod si un catod.
Foarte corect, m-am informat si eu acum cativa ani inainte sa cumpar filtrul, demineralizarea apei apare la folosirea filtrelor cu osmoza inversa. In cazul utilizarii filtrelor cu osmoza inversa, daca se doreste utilizarea apei pentru baut, la apa filtrata de obicei se adauga ulterior mineralele printr-un dozator sau un filtru mineralizant. Dar pentru trucul cu electroliza, vanzatorii de filtre cu osmoza inversa folosesc apa demineralizata, deoarece altfel si apa filtrata cu filtrul lor s-ar colora dupa mineralizare…
Noi insa vorbeam aici despre filtre mult mai simple, care retin doar bacteriile si celalalte impuritati (mai mari de 0,2 microni), nu si mineralele, deci in cazul filtrelor noastre nu este aceasta problema cu demineralizarea apei.
La filtrul pe care il folosesc eu, scrie urmatoarele: “Filtrul de apa multistadic M4 retine: Bacterii, Paraziti, Clor, Substante organice, Metale toxice, Virusi. Nu retine elemente folositoare organismului precum sodiu, potasiu, calciu!”. Preluat de pe: http://www.bluestar.ro/
Sa nu zic ca la apa filtrata printr-un filtru cu osmoza inversa (care nu se coloreaza la electroliza) ar ajunge sa adaugam doar o lingurita de sare, ca asa apa imediat s-ar colora in acelasi mod, la folosirea aparatului de electroliza…
Acum chiar as cita ce a scris colegul marurescu legat ce aceste aparate…
marurescu - 12 August 2016 07:13 AM
Flacaul asta masoara “substantele” cu un “aparat” despre care nu stim clar ce si cum masoara sau daca este omologat pentru a masura ceva. Valoarea lui de referinta este de 40 de ceva, nu stim ce inseamna acest 40 si cine l-a stabilit si pe baza a ce. Sarurile minerale din apa difera de la sursa la sursa. Exista ape oligominerale sau ape a carei concentratie in saruri este controlata (amintiti-va de Bonaqua facuta de Coca Cola si care se gasea pe piata in anii ‘90). Apa de robinet este apa de robinet. Nimeni nu poate sa-i garanteze puritatea bacteriologicade la sursa la robinet, de aceea, in afara acestei tari, nimeni nu iti recomanda folosirea apei de robinet in alimentatie fara o prealabila fierbere. Poate doar la Roma unde se stie ca pana si apa din fantanile publice poate fi consumata.
Flacaul asta masoara “substantele” cu un “aparat” despre care nu stim clar ce si cum masoara sau daca este omologat pentru a masura ceva. Valoarea lui de referinta este de 40 de ceva, nu stim ce inseamna acest 40 si cine l-a stabilit si pe baza a ce.
la asta m-am gandit si eu, ce este acel 40? cine a stabilit valoarea lui?….si de ce …surpriza, corespunde cu Bucovina?
Flacaul asta masoara “substantele” cu un “aparat” despre care nu stim clar ce si cum masoara sau daca este omologat pentru a masura ceva. Valoarea lui de referinta este de 40 de ceva, nu stim ce inseamna acest 40 si cine l-a stabilit si pe baza a ce.
La asta m-am gandit si eu, ce este acel 40? cine a stabilit valoarea lui?….si de ce …surpriza, corespunde cu Bucovina?