Am cautat pe internet sa vad ce anume este mai exact acest TDS-metru si ce masoara, n-am mai avut asa ceva in mana si pe paginile unde se vand aceste aparate de masura, acolo nu se gasesc aproape deloc informatii utile. TDS vine de la Total Dissolved Solids si unitatea de masura folosita de aceste aparate de masura ar trebui sa fie ppm (parts per million). 1 ppm ar trebui sa insemne 1 mg/L. Ce masoara mai exact acest aparat? Masoara conductivitatea electrolitica a apei. De aici putem intelege de ce in paharele unde s-a obtinut o valoare mai mare la masurare, procesul de electroliza a colorat mai tare apa. Dar asta are legatura doar cu mineralele din apa, despre continutul de germeni sau continutul de substante toxice nu prea spune nimic.
Dar asa cum am scris si in prima mea postare, in ultimii ani au fost mai multe cazuri cand s-au retras sute de mii de sticle de apa imbuteliata din magazine, deoarece apa imbuteliata a fost contaminata cu germeni sau alte substante periculoase. Deci nici in apa imbuteliata nu putem avea incredere. Dupa parerea mea, in orasele in care apa potabila se incadreaza in norme, cea mai sigura apa ramane tot apa potabila, dar care sa fie filtrata folosind un filtru multistadic (indiferent ca vorbim de unul montat pe robinet sau de unul sub forma de cartus pentru cana). Apa potabila teoretic este testata de mai multe ori pe zi, insa ce se face in fabricile private care imbuteliaza apa plata / minerala in sticle, nu prea ai de unde sa stii.
Din cate stiu, cel mai sanatos este sa nu se bea pentru perioade lungi aceasi apa minerala, ci din cand in cand sa se mai consume apa minerala si din alta sursa / alt izvor. Cum a scris si colegul marurescu mai sus, sarurile minerale din apa difera de la sursa la sursa. Un consum variat ar putea fi mai sanatos decat sa se bea timp de 10 ani aceasi apa minerala.