Compatibilitate SSD MBP Early 2013 vs MB Air Mid 2013
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucharest
Macuser din: 14.10.05

Salut!
Intentionez sa-mi upgradez SSD-ul la MBP-ul meu, Retina Early 2013, 15”. Probabil voi merge pe OWC sau Transcend.
Are cineva idee daca SSD-ul din MBP e compatibil cu cel dintr-un Macbook Air Mid 2013?

M-ar ajuta pentru ca as putea sa upgradez Air-ul la 512GB cu SSD-ul din MBP.

Semnătură 

Macbook Pro Retina - 15” Early 2013

iLife inseamna sa stai o viata i ?

Suntem toti iDraq

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucureşti, Sectorul 6
Macuser din: 14.04.09

Pro-ul Early 2013 are SSD-ul intern pe interfață SATA
Air-ul Mid 2013 are SSD-ul intern pe interfață PCIe 2.0 2x

Deci, nu, n-o să poți folosi SSD-ul din Pro în Air.

Semnătură 

1 x MB Pro 13 2011 (i5 2.3, 8GB DDR3, SSD+HDD Optibay)
1 x MB Pro 13 2015 (i5 2.7, 16GB DDR3, 1TB PCIe SSD)
1 x iMac 2014 27” (i7, 16 GB DDR, 1 TB HDD)
1 x iPhone 6S 16 GB.
1 x Apple TV 3rd Gen
1 x Apple TV 4th Gen

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

Nici macar introdus intr-un adaptor sata -> PCIe 2.0 2x? Mi se pare ca upgrade-urile de SSD pentru Air Mid 2013 vin intr-un format de genul asta.
Gasesc oare un astfel de adaptor separat?

Semnătură 

Suntem toti iDraq

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRank
Jr. Member

Dunno.
Și am dubii serioase cum că un adaptor ar fi o soluție. Ar trebui să fie un adaptor activ pentru că PCIex nu ‘știe’ SATA nativ. Deci ar fi ceva bridge chip. Nu cred că ai putea folosi așa ceva într-un Air din considerente de spațiu.
Dar n-am făcut cine știe ce reasearch în speța asta, că nu m-a interesat vreodată, deci, google is your friend. Dacă găsești ceva de genul ăsta, împărtășește și cu noi smile

Semnătură 

1 x iPhone 6S 16 GB.
1 x Apple TV 3rd Gen
1 x Apple TV 4th Gen

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member

Ai dreptate la partea cu PCI ex nu stie SATA. Vorbim practic de un controller SATA pe PCI express, destul de mic incat sa incapa chipul.
https://eshop.macsales.com/item/OWC/SSDAB2MB10K aici, de exemplu, iti si zice ca upgrade-ul e compus dintr-o memorie flash si un controller Marvel 9230.
Cred ca ar fi un proiect foarte interesant, de electronica, pentru cine e pasionat de asa ceva smile
Pana una alta, voi incerca sa refolosesc SSD-ul intr-un server. Nu strica 512GB SSD pentru niste masini virtuale.

Multumesc de interes! Va anunt daca gasesc un astfel de adaptor aftermarket.

Semnătură 

Suntem toti iDraq

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRank
Jr. Member

Ar fi interesant, i’ll give you that.
Mai văd o problemă în proiectul ăsta: Nu-s foarte sigur că poți împerechea orice SSD mSATA cu un bridge SATA-PCIex și să-l faci ‘vizibil’ și pe Mac. Ar trebui să ai niște drivere compilate OSX (și modulele kernel Darwin aferente) pentru bridge-ul ăla SATA-PCIex. Nu ar fi, deci, o adaptare transparentă pentru OS.

OSX-ul ‘știe’ drivere pentru controller-ul SATA din chipset-urile Intel folosite de ăștia în calculatoarele lor și alte 2-3 chipset-uri high-end folosite în controllere SATA/SAS RAID ce se împupau cu MacPro-ul vech și XServer-urile vechi. Trebuie făcut un research ca să afli cam care-s controllerelmăcare SATA suportate nativ de OSX și dacă există third party-uri ce oferă driverele pentru OSX sau produse compatibile.

Ar fi, deci, și asta o complicație.

O soluție mișto -ce nu se aplică pe speța ta dar e utilă, oricum- e un adaptor de la mufa proprietară Apple la M.2. SSD-uri M.2, PCIex nativ, găsești destule la prețuri foarte bune.
http://www.microsatacables.com/m2ngff-ssd-818-pin-adapter-as-ssd-of-2012-macbook-air-m2-air-895

Semnătură 

1 x iPhone 6S 16 GB.
1 x Apple TV 3rd Gen
1 x Apple TV 4th Gen