1. Exista VPN-ul oferit de diferite firme contra cost sau gratuit, care se utilizeaza pentru anonimizare - adica de la calculatorul tau merge o conexiune securizata (criptata) pana la un server VPN care este intr-o tara oarecare si prin serverul respectiv accesezi internetul - paginile accesate vor vedea adresa IP a serverului si nu adresa ta IP, in afara de asta, conexiunea intre calculatorul tau si serverul VPN nu poate fi interceptata prea usor. In afara de anonimizare folosirea unui server VPN ajuta si in cazul in care vrei sa accesezi continut care nu este disponibil la tine in tara, in acest caz trebuie sa alegi un server VPN din tara respectiva - acelasi lucru se poate obtine si cu un server Proxy, doar ca la Proxy de obicei nu este conexiunea securizata intre tine si server.
2. Mai exista VPN-ul ce gasesti la marile firme, unde scopul conexiunii VPN este ca angajatii sa se poata conecta cu laptop-ul la intranet-ul firmei, din orice locatie cu internet. Astfel angajatii, oriunde ar fi ei, se leaga printr-o conexiune securizata la VPN-ul firmei (prin conexiunea normala la internet) si imediat au acces la tot ce este in intranet-ul firmei, ca si cum ar avea laptop-ul conectat la reteaua din interiorul firmei. Conexiunea fiind securizata, nu poate fi interceptata prea usor.
3. Un server VPN poti pune si la tine acasa. De exemplu atunci cand vrei sa accesezi de la distanta un calculator sau datele stocate pe un NAS din reteaua ta de acasa - in mod similar cu VPN-ul utilizat in cadrul firmelor (colegul PegasosII ti-a dat mai sus niste alternative mai bune). Avand in vedere ca si in acest caz conexiunea este securizata, nu poate fi interceptata prea usor, deci poti sa utilizezi fara probleme si un hotspot Wi-Fi.