Câteva idei:
In primul rând e o mare diferența din punct de vedere software, mac os e mai simplu in general si mai frumos
, dar dacă ești un power user verifica lista de software si compatibilități sa vezi dacă îți poți face treaba si pe mac.
In al doilea rând compari un produs slim, plăcut la vedere, ergonomic cu o hardugie. Sunt avantaje pentru fiecare. Pe scurt hardugia stă mai rece, se poate upgrada foarte ușor, poate usor găzdui putere de calcul incredibilă. Cel mic e finuț, satisface minimul necesar de computing, HDD clar nu mai e pentru zilele de azi o soluție utilă. Dacă vrei mac i-ți un mac mini mai vechi, cred 2013 care suporta si 2 unități de stocare, pui un ssd plus un HDD pentru stocare doar, 4 gb de ram sunt putini, deci îți mai trebuie măcar 8gb.
Eu te-as încuraja pe mac, măcar sa vezi cu ce se mănâncă, ulterior poți schimba, mac are si valoare de revânzare mai buna. Eu de exemplu după ani de lucru pe Apple m-am întors pe Windows, se potrivea mai bine necesităților mele. Acum 2 saptamâni am prins o oferta pe Amazon si am luat si un Gigabyte nvdia 750ti la 55€. Brusc experiența mea computationala a primit un boost de performanța cu doar 50€, lucru care pe mac nu mai poți sa i-l faci de ceva timp. Înainte m-am hotărât sa trec pe un raid 0 din ssd-uri, un raid 1 din HDD pentru stocare, i-am pus si 32gb de ram, etc.