Am un MacBook Pro 15” 2010 care rulează macOS Sierra 10.12; i-am făcut upgrade de RAM până la 8GB.
De ceva timp CD Player-ul nu mai funcționează și mă gândeam să-l repar, dar costă prea mult. Am găsit în schimb kit-ul acesta de upgrade. Cu ajutorul lui se poate monta un SSD în spațiul ocupat de CD player.
Kit-ul mi-a sosit de pe site-ul iFixit Europe și de aici au apărut o serie de dileme/întrebări:
1. Ce fel de SSD recomandați pentru acest upgrade?
3. Merită pus SSD-ul în locul HDD-ului, și HDD acolo unde era CD Playerul înainte? Aici am înțeles că sunt două aspecte: ar fi o viteză mai mică disponibilă pentru mufa care leagă CD Player-ul de placa de bază și dacă aș pune un SSD acesta din urmă ar fi dezavantajat; există senzori de mișcare pentru HDD pentru a dezactiva scrierea lui în caz de mișcări bruște, dacă mut HDD-ul în locul CD Player-ul, HDD-ul s-ar putea strica.
4. Dacă vreau să mut conținutul de pe HDD pe SSD care e modalitatea cea mai bună pentru a realiza acest lucru? Cu Carbon Copy Cloner, Time Machine? Sau instalez de la 0 sistemul de operare pe SSD?
Cam acestea ar fi nedumeririle mele. V-aș fi recunoscător dacă mi-ați da niște răspunsuri.
Eu am un MacBook White 2010 - I-am pus un SSD in locul HDD-ului si HDD-ul a intrat in optybay in locul Cd playerului. Apoi am facut MacFusion si am un singur HDD de 370 GB (120 SSD si 250 ala inclus). Merge foarte bine tot cu 8 GB ram si cu El Capitan (nu fac inca upgrade pentru ca nu stiu daca am neaparata nevoie de functiile in plus si mi-e frica de cum se va misca).
Ai putea să detaliezi procesul de MacFusion? Exact partea de software mă interesează. Ghidul de instalare fizică al SSD-ului e cât de cât clar, dar nu știu care e cea mai bună metodă de copiere a OS-ului pe SSD.
Urmeaza pasii si nu prea poti gresi. Pe urma macul va vedea hdd-ul ca un singur disk mare. Castigi la spatiu si viteza e chiar buna, eu sunt foarte multumit. Practic face un fel de medie dar ridica mult viteza hdd-ului oboist de 5400 rpm. SSD-ul trage caruta si se simte. Nu iti pot da niste cifre chiar concrete dar cred ca imi copiaza cu cateva zeci de mega pe secunda pe hard, ceea ce pentru mine e decent. Oricum te limiteaza procesorul, vorbim totusi de un laptop de 6 ani. Dar se misca chiar bine pentru cat e de batran
meh, go for full power.
ia un SSD de 128/256GB pe care sa pui macOS si apps si muta HDD-ul original in optibay (unde ai SuperDrive-ul) pentru stocare date (muzica, poze, etc).
eu asa am vrut sa fac pe generatia non Retina, da mi-am luat un Retina cu 1TB SSD.
Nu cred sa fie cazul kit-ului de la iFixit, dar aveti mare grija la ce optibay-uri folositi.
Multe chinezarii sunt prost facute. Intra in loc dar nu au exact aceleasi dimensiuni ca unitatea optica (tabla ambutisata aiurea, colturi, asperitati etc.).
Cum toleranta e mica in interior, panglicile de la HDD si / sau Wi-Fi + BT risca sa fie presate intre optibay si capac (bottomcase).
Unde mai pui ca unele nu se pot prinde decat intr-un singur surub (cel dinspre placa de baza la MBP unibody) si se plimba in interior.
Uite asa te trezesti ca se duce panglica de la HDD si nu stii de ce (MBP 13”).
@hamilton
M-am gândit la varianta asta; de a pune SSD-ul în locul HDD-ului și HDD-ul unde era SuperDrive-ul, dar știu că locul unde e HDD-ul are niște senzori de mișcare și atunci când MacBook-ul e bruscat se ridică acul de scriere. Dacă l-aș pune în locul SuperDrive-ul aș putea avea probleme cu integritatea datelor. Varianta cea mai bună ar fi să pun 2 SSD-uri, dar e mai costisitoare.
@daniel.t
Ok. O să țin cont. Kit-ul de la iFixit arată destul de bine și recenziile de pe net sunt în majoritatea lor bune.
Eu am SSD in locul HDD-ului, iar HDD-ul vechi pus intr-un rack pe post de HDD extern. Deci ma pot bucura de SuperDrive, ca sa fac nimic cu el Iti recomand si eu, ca si Hamilton, sa pui HDD-ul vechi in locul SuperDrive-ului.
Pai daca tot insisti cu acesti senzori, dece nu iei un SSD mare si lasi SuperDrive-ul stricat acolo unde e si aia e. Vrei neaparat si SSD si HDD in mac?
Am reușit să fac upgrade-ul până la urmă. Am folosit instrucțiunile de aici https://www.youtube.com/watch?v=yvdAN_caP9E
Cele de pe iFixit erau mai complicate și pe alocuri erau mai greu de înțeles; ceea ce înseamnă că nu am desfăcut toate panglicile.
MacBook-ul se mișca incredibil acum pe Sierra; SSD-ul e un upgrade mult mai bun decât cel de RAM pe care l-am făcut înainte. Transferul l-am făcut cu CarbonCopyCloner. Mai era varianta să instalez OS pe curat și să dau restore cu TimeMachine, dar am preferat cu CarbonCopyCloner.
Optibay-ul de la iFixit e un pic diferit de CD-ROM-ul din MacBook în ceea ce privește clemele de prindere, acolo unde se înșurubează de carcasa calculatorului. Trebuie avut un pic grijă când se prind șuruburile.
Momentan nu o să fac Fusion pentru că SSD-ul e destul de încăpător pentru toate fișierele pe care le am.